Przejdź do treści

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Kontempluj każdy kęs Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie
Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?
Kobieta trzyma szpinak
Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Prawie wszystkim zdarza się jeść w biegu. Niedobrze… Gdy nie koncentrujemy się na posiłku w czasie jego trwania, mózg nie otrzymuje pełnej informacji o zaspokojeniu głodu. A to powoduje, że później jemy więcej.

Skupiaj uwagę na jedzeniu

Skupianie się na każdej pojedynczej czynności jest jedną z zasad medytacji. Takie podejście nawet do najbardziej rutynowych, codziennych spraw, jak mycie zębów, czesanie się czy właśnie jedzenie, ma sprawić, że nasze życie będzie dawało nam więcej radości i spokoju. Ale w przypadku skupiania uwagi na jedzeniu, zyskujemy jeszcze więcej.

Prof. Jane Ogden z Uniwersytetu w Surrey przeprowadziła eksperyment, w którym dowiodła, że koncentrowanie się na posiłku, a nie innych zajęciach podczas jedzenia, powoduje, że w ciągu dnia mniej podjadamy.

W jej doświadczeniu wzięło udział 60 kobiet. Każda z nich dostała do zjedzenia zbożowego batona, z tym że część badanych konsumowała go, oglądając telewizję, pozostałe idąc lub rozmawiając ze znajomą.  Po zakończeniu uczestniczki miały wybrać przekąskę spośród zdrowych i mniej zdrowych produktów. Okazało się, że najwięcej kalorycznych rzeczy podjadały kobiety z grupy spacerującej – wybrały średnio pięć razy więcej czekolady!

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

Chodzenie i jedzenie – kiepskie połączenie

Chodzenie, jak to ujęli naukowcy, jest bardzo silnym „rozpraszaczem uwagi”. Przerywa naszą umiejętność dokładnego przetworzenia przez mózg wpływu jedzenia na uczucie głodu. Jest jeszcze drugie wyjaśnienie. Chodzenie może być po prostu traktowane przez nas podświadomie jako aktywność fizyczna, która usprawiedliwia późniejsze podjadanie.

Co ciekawe, nie ma znaczenia, czy jemy przy biurku, czy jemy, czytając gazetę, czy może właśnie w biegu na spotkanie. Każdy posiłek, na co wskazuje badanie, powinniśmy spożywać w pełnej koncentracji. W innym wypadku później sięgamy po więcej przekąsek i bardziej grozi nam nadwaga. – Jeśli nie koncentrujemy się tylko na posiłku i konsumpcji, wpadamy w pułapkę bezmyślnego jedzenia, w której nie śledzimy lub nie rozpoznajemy pokarmu, jaki dopiero co trafił do naszego żołądka – mówi kierująca eksperymentem prof. Ogden.

Krótko mówiąc – jak jesz, nie gadaj – nabiera nowego znaczenia. Jak jesz, po prostu jedz i nie rób nic więcej.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol