Przejdź do treści

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Kontempluj każdy kęs Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Prawie wszystkim zdarza się jeść w biegu. Niedobrze… Gdy nie koncentrujemy się na posiłku w czasie jego trwania, mózg nie otrzymuje pełnej informacji o zaspokojeniu głodu. A to powoduje, że później jemy więcej.

Skupiaj uwagę na jedzeniu

Skupianie się na każdej pojedynczej czynności jest jedną z zasad medytacji. Takie podejście nawet do najbardziej rutynowych, codziennych spraw, jak mycie zębów, czesanie się czy właśnie jedzenie, ma sprawić, że nasze życie będzie dawało nam więcej radości i spokoju. Ale w przypadku skupiania uwagi na jedzeniu, zyskujemy jeszcze więcej.

Prof. Jane Ogden z Uniwersytetu w Surrey przeprowadziła eksperyment, w którym dowiodła, że koncentrowanie się na posiłku, a nie innych zajęciach podczas jedzenia, powoduje, że w ciągu dnia mniej podjadamy.

W jej doświadczeniu wzięło udział 60 kobiet. Każda z nich dostała do zjedzenia zbożowego batona, z tym że część badanych konsumowała go, oglądając telewizję, pozostałe idąc lub rozmawiając ze znajomą.  Po zakończeniu uczestniczki miały wybrać przekąskę spośród zdrowych i mniej zdrowych produktów. Okazało się, że najwięcej kalorycznych rzeczy podjadały kobiety z grupy spacerującej – wybrały średnio pięć razy więcej czekolady!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

Chodzenie i jedzenie – kiepskie połączenie

Chodzenie, jak to ujęli naukowcy, jest bardzo silnym „rozpraszaczem uwagi”. Przerywa naszą umiejętność dokładnego przetworzenia przez mózg wpływu jedzenia na uczucie głodu. Jest jeszcze drugie wyjaśnienie. Chodzenie może być po prostu traktowane przez nas podświadomie jako aktywność fizyczna, która usprawiedliwia późniejsze podjadanie.

Co ciekawe, nie ma znaczenia, czy jemy przy biurku, czy jemy, czytając gazetę, czy może właśnie w biegu na spotkanie. Każdy posiłek, na co wskazuje badanie, powinniśmy spożywać w pełnej koncentracji. W innym wypadku później sięgamy po więcej przekąsek i bardziej grozi nam nadwaga. – Jeśli nie koncentrujemy się tylko na posiłku i konsumpcji, wpadamy w pułapkę bezmyślnego jedzenia, w której nie śledzimy lub nie rozpoznajemy pokarmu, jaki dopiero co trafił do naszego żołądka – mówi kierująca eksperymentem prof. Ogden.

Krótko mówiąc – jak jesz, nie gadaj – nabiera nowego znaczenia. Jak jesz, po prostu jedz i nie rób nic więcej.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Nie truj się jedzeniem! Co powinno cię zaniepokoić w jego wyglądzie?

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

5 największych kuchennych mitów

×