3 min.
Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Kontempluj każdy kęs Pexels.com
Najnowsze
04.03.2021
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
04.03.2021
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
01.03.2021
5 najlepszych zamienników cukru
01.03.2021
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Prawie wszystkim zdarza się jeść w biegu. Niedobrze… Gdy nie koncentrujemy się na posiłku w czasie jego trwania, mózg nie otrzymuje pełnej informacji o zaspokojeniu głodu. A to powoduje, że później jemy więcej.
Skupiaj uwagę na jedzeniu
Skupianie się na każdej pojedynczej czynności jest jedną z zasad medytacji. Takie podejście nawet do najbardziej rutynowych, codziennych spraw, jak mycie zębów, czesanie się czy właśnie jedzenie, ma sprawić, że nasze życie będzie dawało nam więcej radości i spokoju. Ale w przypadku skupiania uwagi na jedzeniu, zyskujemy jeszcze więcej.
Prof. Jane Ogden z Uniwersytetu w Surrey przeprowadziła eksperyment, w którym dowiodła, że koncentrowanie się na posiłku, a nie innych zajęciach podczas jedzenia, powoduje, że w ciągu dnia mniej podjadamy.
W jej doświadczeniu wzięło udział 60 kobiet. Każda z nich dostała do zjedzenia zbożowego batona, z tym że część badanych konsumowała go, oglądając telewizję, pozostałe idąc lub rozmawiając ze znajomą. Po zakończeniu uczestniczki miały wybrać przekąskę spośród zdrowych i mniej zdrowych produktów. Okazało się, że najwięcej kalorycznych rzeczy podjadały kobiety z grupy spacerującej – wybrały średnio pięć razy więcej czekolady!
Chodzenie i jedzenie – kiepskie połączenie
Chodzenie, jak to ujęli naukowcy, jest bardzo silnym „rozpraszaczem uwagi”. Przerywa naszą umiejętność dokładnego przetworzenia przez mózg wpływu jedzenia na uczucie głodu. Jest jeszcze drugie wyjaśnienie. Chodzenie może być po prostu traktowane przez nas podświadomie jako aktywność fizyczna, która usprawiedliwia późniejsze podjadanie.
Co ciekawe, nie ma znaczenia, czy jemy przy biurku, czy jemy, czytając gazetę, czy może właśnie w biegu na spotkanie. Każdy posiłek, na co wskazuje badanie, powinniśmy spożywać w pełnej koncentracji. W innym wypadku później sięgamy po więcej przekąsek i bardziej grozi nam nadwaga. – Jeśli nie koncentrujemy się tylko na posiłku i konsumpcji, wpadamy w pułapkę bezmyślnego jedzenia, w której nie śledzimy lub nie rozpoznajemy pokarmu, jaki dopiero co trafił do naszego żołądka – mówi kierująca eksperymentem prof. Ogden.
Krótko mówiąc – jak jesz, nie gadaj – nabiera nowego znaczenia. Jak jesz, po prostu jedz i nie rób nic więcej.
Zobacz także

„Biedniejsi są grubsi, jedzą gorzej i więcej się ruszają…” Czy tak jest w rzeczywistości? Joanna Dronka-Skrzypczak napisała, co o tym myśli

„Bodyshaming to jest czysta nienawiść”. Ola Serocka o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

„Cellulit nie oszczędza nawet szczupłych kobiet”. HZ kontra mity #15 Cellulit
Spodobał ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020