Przejdź do treści

Jedzenie dobre dla mózgu

Jedzenie dobre dla mózgu Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Mózg – nasz główny organ zarządzający. Odpowiada za zdrowie fizyczne i mentalne. Niestety często go zaniedbujemy. Dlatego postarajmy się, by zdrowo zjadł. Wówczas na pewno nam się odwdzięczy: dobrą koncentracją, lepszą pamięcią i mniejszym ryzykiem poważnych chorób.

Miałam ostatnio sporo pracy wymagającej dużej koncentracji. Nie zawsze udawało mi się nakłonić mózg do włączenia pełnych obrotów. Co zrobić? Można pić 4 kawy pod rząd – choć to wywoła prawdopodobnie odwrotny efekt – albo dbać o niego codziennie poprzez odpowiednią dietę. Po co sięgać po kapsułki, skoro możemy wybrać te pyszności…

Gorzko-słodka siła flawanonów

Nie żałujcie sobie grejpfrutów i pomarańczy. Zawarte w nich flawanony zmniejszają ryzyko udaru mózgu – dowiodły badania Nurses’ Health Study. Pomidorki? Też są dobre dla mózgu! Mają spore zapasy likopenu, antyoksydantu, który również obniża zagrożenie udarem. Za to antocyjaniny zawarte w jagodach, malinach, jeżynach i innych zabarwionych na ciemno owocach i warzywach pobudzają tzw. autofagię, czyli proces, w którym m.in. komórki eliminują zanieczyszczenia powodujące problemy z pamięcią; poza tym antocyjaniny zmniejszają tzw. stres oksydacyjny, związany z wydzielaniem toksycznych wolnych rodników.

Tłuszcz złagodzi ADHD i poprawi pamięć

Każdy dobrze pracujący silnik potrzebuje oleju, bez niego daleko nie zajedzie. Podobnie jest z ludzkim mózgiem – żeby się nie zatarł, włączcie do codziennej diety nienasycone kwasy tłuszczowe. W piśmie Pediatrics z 2012 r. ukazało się badanie na temat związku niedoboru w diecie zdrowych tłuszczów z zaburzeniami związanymi z nadaktywnością oraz gorszą koncentracją. Robiąc zakupy w supermarkecie, pamiętajcie o kwasach tłuszczowych omega-3, poprawiają pamięć. Te zdrowe tłuszcze znajdziecie w rybach (najwięcej mają ich ryby morskie, szczególnie łosoś) oraz w oleju lnianym.

Jak kontrolować stres?

Przeciwdepresyjna mała czarna

Kawa ma swój udział nie tylko w ochronie przed cukrzycą typu 2, chorobami wątroby, chorobą Parkinsona czy nawet rakiem prostaty. Badania z ostatnich lat dowodzą, że zmniejsza ryzyko udaru, ale ma też wpływ na nasze mentalne zdrowie – działa przeciwdepresyjnie. Kawa ma spore dawki antyoksydantów i składników przeciwzapalnych. Prawdopodobnie wpływa na wydzielanie serotoniny i dopaminy w mózgu, stąd jej poprawiająca samopoczucie właściwość. Ważne tylko, by sięgać po nią z umiarem i o odpowiedniej porze!

Zdrowa słodycz dla mózgu

W związku z tym, że czekoladę lubię, ucieszyła mnie ta wiadomość. To słodycz dobra dla naszego mózgu (oczywiście jeśli nie wybieramy pseudoczekolad, tylko porządną ciemną czekoladę z dużą zawartością kakao). Powołam się na badania opublikowane w piśmie Neurology, które pokazały, że osoby jedzące co najmniej 52 g czekolady tygodniowo miały o 17 proc. niższe ryzyko udaru w porównaniu z osobami, które jadły jej mniej niż 12 g na tydzień.

Co odpowiada za pozytywne właściwości czekolady? Flawanole – nie mylić ze związkami zawartymi w pomarańczach i grejpfrutach – choć pochodzą z tej samej grupy: flawonoidów. Czekolada zawiera też cenny magnez. Uważajcie jeszcze na to, by na etykiecie nie pojawiły się utwardzone tłuszcze (trans) – niekorzystne dla naszego mózgu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

zielone warzywa

Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND

W jaki sposób jedzenie pączków poprawia pamięć i usprawnia działanie mózgu? Wyjaśnia neuropsycholożka

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Dieta dla mózgu. Co jeść, by mieć dobrą pamięć i sprawny umysł?

Twój mózg też chce dobrze zjeść! Czego nie może zabraknąć w diecie dla mózgu?

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów