3 min.
Jedzenie dobre dla mózgu

Jedzenie dobre dla mózgu Pexels.com
Najnowsze
04.03.2021
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
04.03.2021
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
01.03.2021
5 najlepszych zamienników cukru
01.03.2021
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Mózg – nasz główny organ zarządzający. Odpowiada za zdrowie fizyczne i mentalne. Niestety często go zaniedbujemy. Dlatego postarajmy się, by zdrowo zjadł. Wówczas na pewno nam się odwdzięczy: dobrą koncentracją, lepszą pamięcią i mniejszym ryzykiem poważnych chorób.
Spis treści
Miałam ostatnio sporo pracy wymagającej dużej koncentracji. Nie zawsze udawało mi się nakłonić mózg do włączenia pełnych obrotów. Co zrobić? Można pić 4 kawy pod rząd – choć to wywoła prawdopodobnie odwrotny efekt – albo dbać o niego codziennie poprzez odpowiednią dietę. Po co sięgać po kapsułki, skoro możemy wybrać te pyszności…
Gorzko-słodka siła flawanonów
Nie żałujcie sobie grejpfrutów i pomarańczy. Zawarte w nich flawanony zmniejszają ryzyko udaru mózgu – dowiodły badania Nurses’ Health Study. Pomidorki? Też są dobre dla mózgu! Mają spore zapasy likopenu, antyoksydantu, który również obniża zagrożenie udarem. Za to antocyjaniny zawarte w jagodach, malinach, jeżynach i innych zabarwionych na ciemno owocach i warzywach pobudzają tzw. autofagię, czyli proces, w którym m.in. komórki eliminują zanieczyszczenia powodujące problemy z pamięcią; poza tym antocyjaniny zmniejszają tzw. stres oksydacyjny, związany z wydzielaniem toksycznych wolnych rodników.
Tłuszcz złagodzi ADHD i poprawi pamięć
Każdy dobrze pracujący silnik potrzebuje oleju, bez niego daleko nie zajedzie. Podobnie jest z ludzkim mózgiem – żeby się nie zatarł, włączcie do codziennej diety nienasycone kwasy tłuszczowe. W piśmie Pediatrics z 2012 r. ukazało się badanie na temat związku niedoboru w diecie zdrowych tłuszczów z zaburzeniami związanymi z nadaktywnością oraz gorszą koncentracją. Robiąc zakupy w supermarkecie, pamiętajcie o kwasach tłuszczowych omega-3, poprawiają pamięć. Te zdrowe tłuszcze znajdziecie w rybach (najwięcej mają ich ryby morskie, szczególnie łosoś) oraz w oleju lnianym.
Przeciwdepresyjna mała czarna
Kawa ma swój udział nie tylko w ochronie przed cukrzycą typu 2, chorobami wątroby, chorobą Parkinsona czy nawet rakiem prostaty. Badania z ostatnich lat dowodzą, że zmniejsza ryzyko udaru, ale ma też wpływ na nasze mentalne zdrowie – działa przeciwdepresyjnie. Kawa ma spore dawki antyoksydantów i składników przeciwzapalnych. Prawdopodobnie wpływa na wydzielanie serotoniny i dopaminy w mózgu, stąd jej poprawiająca samopoczucie właściwość. Ważne tylko, by sięgać po nią z umiarem i o odpowiedniej porze!
Zdrowa słodycz dla mózgu
W związku z tym, że czekoladę lubię, ucieszyła mnie ta wiadomość. To słodycz dobra dla naszego mózgu (oczywiście jeśli nie wybieramy pseudoczekolad, tylko porządną ciemną czekoladę z dużą zawartością kakao). Powołam się na badania opublikowane w piśmie Neurology, które pokazały, że osoby jedzące co najmniej 52 g czekolady tygodniowo miały o 17 proc. niższe ryzyko udaru w porównaniu z osobami, które jadły jej mniej niż 12 g na tydzień.
Co odpowiada za pozytywne właściwości czekolady? Flawanole – nie mylić ze związkami zawartymi w pomarańczach i grejpfrutach – choć pochodzą z tej samej grupy: flawonoidów. Czekolada zawiera też cenny magnez. Uważajcie jeszcze na to, by na etykiecie nie pojawiły się utwardzone tłuszcze (trans) – niekorzystne dla naszego mózgu.
Udostępnij
Zobacz także

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020