Przejdź do treści

Jak wybrać dobry probiotyk?

probiotyki brzuch
Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Wydawałoby się, że wybór probiotyka to prosta sprawa. Jednak w Polsce możemy dostać wiele probiotyków złej jakości. Jak wybrać ten odpowiedni?

Probiotyki w Polsce mają się słabo – wykazała to niedawna analiza przeprowadzona przez Najwyższą Izbę Kontroli. W wielu badanych próbkach (suplementach diety z grupy probiotyków) odkryto nieprawidłowości, takie jak obecność szczepów bakterii niewskazanych w składzie, niższą niż deklarowana liczbę bakterii probiotycznych, a w jednej z próbek odkryto nawet zanieczyszczenie bakteriami chorobotwórczymi (konkretnie – kałowymi!).

Chociażby z tego powodu nasza wiedza na temat probiotyków powinna być szersza. Bo nie sztuką jest kupić probiotyk. Sztuką jest wiedzieć, czy ten konkretny jest dla nas właściwy. Na rynku jest mnóstwo preparatów zawierających w składzie „dobre” bakterie, jednak nie mają one zawsze jednakowych właściwości, a niektóre wręcz nie przynoszą korzyści.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Czym kierować się podczas wyboru probiotyku?

Jaki szczep?

Na opakowaniu szukajmy nie tylko informacji o rodzaju (np. Lactobacillus) i gatunku bakterii (np. Lactobacillus rhamnosus), ale również szczepie wyrażonym kodem literowo-cyfrowym (np. Lactobacillus rhamnosus HN001). Właściwości probiotyczne zależą właśnie od szczepów, dlatego jeśli kupujemy gotowy produkt w postaci suplementu lub preparatu farmaceutycznego, powinniśmy znaleźć na nim dokładną informację.

W artykule „Probiotyki – za i przeciw” dr Moniki Wanke-Rytt z Kliniki Pediatrii z Oddziałem Obserwacyjnym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przeczytamy, że aby szczep mógł być uznany za probiotyczny musi między innymi osiągnąć swoje docelowe miejsce, najczęściej przewód pokarmowy, a co za tym idzie powinien być odporny na działanie obniżonego pH i obecność kwasów żółciowych. Dlatego powinny to być szczepy sprawdzone w badaniach klinicznych.

Wiarygodne miejsce zakupu

Wybierajmy aptekę, nie internet. Nie kupujmy suplementów niewiadomego pochodzenia. Wystarczy spojrzeć na wynik kontroli NIK, aby mieć pewność, że niektórym sprzedawcom zdecydowanie nie można wierzyć.

Data ważności

Im bliżej terminu ważności, tym dobrych bakterii może ubywać, wówczas nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej dawki. Jeśli produkt jest przeterminowany, możliwe, że nie ma już żadnych właściwości probiotycznych. Narodowy Instytut Leków oceniał probiotyki w czasie od produkcji do końca terminu ważności, w celu określenia, czy liczba bakterii jest stabilna z biegiem czasu. Aż 50 na 56 próbek nie posiadało stabilności liczby żywych bakterii.

Wraz z upływem czasu, jeszcze w okresie przydatności do spożycia, następował dynamiczny spadek liczby żywych komórek bakterii. Zdarzało się, że liczba żywych, korzystnych dla zdrowia bakterii w części próbek spadła miliardkrotnie – przeczytamy.

Odpowiednie opakowanie i przechowywanie

Pamiętajmy, bakterie probiotyczne to organizmy żywe, są podatne na różne czynniki i nie istnieją wiecznie. Są wrażliwe m.in. na światło i temperaturę. Opakowanie powinno uniemożliwiać dotarcie do środka promieniowania UV (np. ciemne szkło), a my powinniśmy zwrócić uwagę na odpowiednie przechowywanie. Niektóre preparaty trzeba trzymać w lodówce, o czym informację znajdziemy w ulotce.

Odpowiednia dawka

Na opakowaniu probiotyku szukajmy również informacji o tym, jaką liczbę bakterii zawiera. Według niektórych źródeł, w większości sytuacji klinicznych skuteczna dawka to 5 –10 x 109 CFU (ang. colony forming units, jednostek tworzących kolonie), a w przypadku S. boulardii — 250-500 mg/dzień (za: Probiotyki w Polsce — kiedy, jakie i dlaczego?).

Kapsułka probiotyku trzymana w palcach

Probiotyk probiotykowi nierówny

Naukowcy wciąż badają, jaki probiotyk na co zadziała, ale mamy już pewną wiedzę na ten temat. Na przykład:

– kiedy przyjmujesz antybiotyk, dobre będą preparaty z Lactobacillus rhamnosus GG i/lub Saccharomyces boulardii. Dzięki nim unikniesz biegunki związanej z antybiotykoterapią.

podróżujący narażeni na wymioty z powodu jedzenia czy wody złej jakości mogą przyjmować szczepy: Saccharomyces boulardii, Lactobacillus  acidophilus lub Bifidobacterium bifidum.

– jeśli nie tolerujesz laktozy to eksperci polecają np. Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus i Streptococcus thermophilus – te bakterie wytwarzają laktazę, enzym który pomaga jelitom trawić i absorbować laktozę.

– na wrażliwe jelito można sięgnąć po preparaty ze szczepami Bifidobacterium infantis 35624, Lactobacillus plantarum DSM9843 lub Bifidobacterium bifidum MIMBb75. Wspomagają perystaltykę, zwalczają wzdęcia i inne dolegliwości trawienne.

– przy wyprysku naukowo udowodnioną skuteczność mają m.in. Lactobacillus rhamnosus i Lactobacillus fermentum. Łagodzą swędzenie i łuszczenie skóry, zwłaszcza u dzieci.

– dla lepszej odporności skuteczne powinny być bakterie Bifidobacterium animals lactis Bi-07 i Lactobacillus acidophilus NCFM –  badania dowodzą, że mogą być skuteczne podczas przeziębienia, m.in. skracając czas jego trwania.

– w leczeniu infekcji intymnych efektywność potwierdzoną w badaniach mają np.: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus GR-1 i Lactobacillus reuteri RC-14.

Jak widać, nie każdy preparat będzie dobry przy antybiotykoterapii i nie każdy wzmocni naszą odporność. Jeśli kupujemy probiotyk, najlepiej poradźmy się farmaceuty.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Poprawa odporności zimą? Sprawdź, co nas wzmacnia

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

kobieta

6 witamin i minerałów, których organizm może potrzebować zimą

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

AKCJA SUPLEMENTACJA: Wegetarianizm i weganizm

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach/fot. materiały prasowe PZWL

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Korzeń maca – właściwości, działanie, dawkowanie

Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

Burak – legalny dopalacz. Dlaczego osoby aktywne fizycznie powinny wprowadzić go do diety?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×