3 min.
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdjęcie: masz.talerz
Jako dodatek do obiadu, przekąska lub zagryzka do filmu. W przeciwieństwie do niezdrowych „umilaczy” spokojnych wieczorów, nasyci nas i dostarczy cennych właściwości odżywczych. Mowa o frytkach z batatów! Spróbujcie sami, a przekonacie się, że popcorn nie będzie potrzebny!
Spis treści
Bataty – pyszne ziemniaczki!
Słodkie ziemniaki w smaku są faktycznie lekko słodkawe, dlatego jeśli nie chcemy wykorzystać ich w deserze, dobrze przełamać je czymś charakterystycznym, jak np. chilli, cytryna, czosnek czy kolendra. Bataty są zdrowsze od zwykłych ziemniaków. Zawierają substancje, które dobrze wpływają na wzrok i pamięć. Są bogate w witaminy, białko, błonnik, kwas foliowy i minerały. Ponadto mają niski indeks glikemiczny i szybko dają poczucie sytości.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Jaki sos najlepiej smakuje z domowymi frytkami z batatów? Sos aioli!
W konsystencji przypomina trochę domowy majonez, ale dzięki temu, że zamiast zwykłego oleju wykorzystamy oliwę z oliwek, dodamy dużo czosnku i skórkę z cytryny, sos będzie wyjątkowy. Dlaczego warto samodzielnie przygotować taki sos? Dzięki temu masz pewność co do jego składu i jakości produktów. Poza tym jego przyrządzenie zajmuje dosłownie parę minut. Czyli jest zdrowiej i oszczędniej.
Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Składniki:
– dwa bataty,
– 2-3 łyżki oleju do pieczenia,
– 4 łyżki świeżej kolendry,
– 1 łyżka startej papryczki chilli,
– gałązka rozmarynu,
– 2 żółtka,
– starta skórka z jednej cytryny,
– 1 łyżeczka musztardy,
– 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
– 100-150 ml oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Bataty dokładnie umyj i pokrój w cząstki. Włóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż lekko zmiękną (ok. 10 minut). Przecedź. Nagrzej piekarnik do 230 stopni. Wyjmij bataty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop olejem, posyp odrobiną soli i pieprzu, dodaj starte chilli i rozmaryn. Blachę włóż do nagrzanego piekarnika na najwyższą półkę i piecz, aż ziemniaki pięknie się zarumienią i zmiękną. W międzyczasie przygotuj sos aioli. Do miski wbij żółtka, dodaj musztardę i miksuj ok. minuty. Cienką strużką, powoli wlewaj oliwę. Dodawaj ją do momentu, aż żółtka połączą się z tłuszczem i sos zgęstnieje. Na koniec szybko i intensywnie zmiksuj całość. Dodaj czosnek, skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku. Delikatnie połącz składniki. Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku ok. 4-5 dni. Najlepiej smakuje świeży. Bataty podawaj ze świeżą kolendrą i sosem aioli.
Spodobał Ci się przepis? Poleć go znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022