Przejdź do treści

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Zdjęcie: masz.talerz
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie
Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena

Jako dodatek do obiadu, przekąska lub zagryzka do filmu. W przeciwieństwie do niezdrowych „umilaczy” spokojnych wieczorów, nasyci nas i dostarczy cennych właściwości odżywczych. Mowa o frytkach z batatów! Spróbuj sama a przekonasz się, że popcorn nie będzie potrzebny! 

Bataty – pyszne ziemniaczki!
Słodkie ziemniaki w smaku są faktycznie lekko słodkawe, dlatego jeśli nie chcemy wykorzystać ich w deserze, dobrze przełamać je czymś charakterystycznym, jak np. chilli, cytryna, czosnek czy kolendra. Bataty są zdrowsze od zwykłych ziemniaków. Zawierają substancje, które dobrze wpływają na wzrok i pamięć. Są bogate w witaminy, białko, błonnik, kwas foliowy i minerały. Ponadto mają niski indeks glikemiczny i szybko dają poczucie sytości.

Jaki sos najlepiej smakuje z domowymi frytkami z batatów? Sos aioli.
W konsystencji przypomina trochę domowy majonez, ale dzięki temu, że zamiast zwykłego oleju wykorzystamy oliwę z oliwek, dodamy dużo czosnku i skórkę z cytryny, sos będzie wyjątkowy. Dlaczego warto samodzielnie przygotować taki sos? Dzięki temu masz pewność co do jego składu i jakości produktów. Poza tym jego przyrządzenie zajmuje dosłownie parę minut. Czyli jest zdrowiej i oszczędniej.

Zobacz także

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Składniki:
– dwa bataty
– 2-3 łyżki oleju do pieczenia
– 4 łyżki świeżej kolendry
– 1 łyżka startej papryczki chilli
– gałązka rozmarynu
– 2 żółtka
– starta skórka z jednej cytryny
– 1 łyżeczka musztardy
– 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– 100-150 ml oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Zdjęcie: masz.talerz

Zdjęcie: masz.talerz

Przygotowanie:
Bataty dokładnie umyj i pokrój w cząstki. Włóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż ziemniaki lekko zmiękną (ok. 10 minut). Przecedź. Nagrzej piekarnik do 230 stopni. Wyjmij bataty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop olejem, posyp odrobiną soli i pieprzu, dodaj starte chilli i rozmaryn. Blachę włóż do nagrzanego piekarnika na najwyższą półkę i piecz, aż ziemniaki pięknie się zarumienią i zmiękną. W międzyczasie przygotuj sos aioli. Do miski wbij żółtka, dodaj musztardę i miksuj ok. minuty. Cienką strużką, powoli wlewaj oliwę. Dodawaj ją do momentu, aż żółtka połączą się z tłuszczem i sos zgęstnieje. Na koniec szybko i intensywnie zmiksuj całość. Dodaj czosnek, skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku. Delikatnie połącz składniki. Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku ok. 4-5 dni. Najlepiej smakuje świeży. Bataty podawaj ze świeżą kolendrą i sosem aioli.

 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Pizza na spodzie fasolowym – pyszna i zdrowsza od tradycyjnej

Kotlety jaglane z pieczarkami

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Dieta wegetariańska przy aktywności fizycznej. Fakty i mity

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Faszerowane bataty

Bataty faszerowane – przepis. Jak zrobić nadziewane bataty?

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Ajwar - przepis

Ajvar – przepis na pastę z papryki. Do czego używać ajvar?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol