Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Jako dodatek do obiadu, przekąska lub zagryzka do filmu. W przeciwieństwie do niezdrowych „umilaczy” spokojnych wieczorów, nasyci nas i dostarczy cennych właściwości odżywczych. Mowa o frytkach z batatów! Spróbujcie sami, a przekonacie się, że popcorn nie będzie potrzebny!
Bataty – pyszne ziemniaczki!
Słodkie ziemniaki w smaku są faktycznie lekko słodkawe, dlatego jeśli nie chcemy wykorzystać ich w deserze, dobrze przełamać je czymś charakterystycznym, jak np. chilli, cytryna, czosnek czy kolendra. Bataty są zdrowsze od zwykłych ziemniaków. Zawierają substancje, które dobrze wpływają na wzrok i pamięć. Są bogate w witaminy, białko, błonnik, kwas foliowy i minerały. Ponadto mają niski indeks glikemiczny i szybko dają poczucie sytości.
Jaki sos najlepiej smakuje z domowymi frytkami z batatów? Sos aioli!
W konsystencji przypomina trochę domowy majonez, ale dzięki temu, że zamiast zwykłego oleju wykorzystamy oliwę z oliwek, dodamy dużo czosnku i skórkę z cytryny, sos będzie wyjątkowy. Dlaczego warto samodzielnie przygotować taki sos? Dzięki temu masz pewność co do jego składu i jakości produktów. Poza tym jego przyrządzenie zajmuje dosłownie parę minut. Czyli jest zdrowiej i oszczędniej.
Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Składniki:
– dwa bataty,
– 2-3 łyżki oleju do pieczenia,
– 4 łyżki świeżej kolendry,
– 1 łyżka startej papryczki chilli,
– gałązka rozmarynu,
– 2 żółtka,
– starta skórka z jednej cytryny,
– 1 łyżeczka musztardy,
– 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
– 100-150 ml oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Bataty dokładnie umyj i pokrój w cząstki. Włóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż lekko zmiękną (ok. 10 minut). Przecedź. Nagrzej piekarnik do 230 stopni. Wyjmij bataty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop olejem, posyp odrobiną soli i pieprzu, dodaj starte chilli i rozmaryn. Blachę włóż do nagrzanego piekarnika na najwyższą półkę i piecz, aż ziemniaki pięknie się zarumienią i zmiękną. W międzyczasie przygotuj sos aioli. Do miski wbij żółtka, dodaj musztardę i miksuj ok. minuty. Cienką strużką, powoli wlewaj oliwę. Dodawaj ją do momentu, aż żółtka połączą się z tłuszczem i sos zgęstnieje. Na koniec szybko i intensywnie zmiksuj całość. Dodaj czosnek, skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku. Delikatnie połącz składniki. Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku ok. 4-5 dni. Najlepiej smakuje świeży. Bataty podawaj ze świeżą kolendrą i sosem aioli.
Polecamy
Michał Korkosz „Rozkoszny”: „Jedzenie stało się częścią naszej kultury. My, Polacy, też już traktujemy je jako nasze niematerialne dziedzictwo”
Pieczone buraki – najlepsze przepisy na dania z tym warzywem
Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek
Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze
się ten artykuł?