Przejdź do treści

Fit dodatek do diety – kurkuma

Fit dodatek do diety - kurkuma/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania
Sezam
Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu
Płatki owsiane – wartości odżywcze, właściwości, jak zrobić?

Dopraw sobie nastrój i zadbaj o swoje zdrowie. Nie masz w kuchni kurkumy? Natychmiast to napraw. To jedna z najzdrowszych przypraw świata, a w dodatku działa antydepresyjnie i antyrakowo.

My zamawiamy ją w ilościach niemal hurtowych. Kurkuma, bo o niej mowa, od jakiegoś czasu stała się nieodłącznym elementem naszej diety. Dlaczego? No cóż, zawsze wiedzieliśmy, że to zdrowa przyprawa, ale odkąd trafiliśmy na badania dotyczące walki z nowotworami i zapoznaliśmy się z absolutnie rewolucyjnymi danymi, kurkuma już nigdy nie opuści naszej kuchni.

Pochodzi z Azji, a Hindusi spożywają ją średnio od 1,5 do 2 gramów dziennie (to około pół łyżeczki). Bierzcie z nich przykład! Ten żółty proszek to główny składnik curry i najpopularniejszy ajurwedyjski lek przeciwzapalny. Mało tego! Żaden inny środek spożywczy nie ma tak silnych mocy. Wszystko dzięki kurkumininie, która według badań laboratoryjnych ogranicza wzrost wielu rodzajów raka. Według badań (Clinical Cancer Research, 11 (20) 2005), odziałowuje także na angiogenezę, przyczyniając się do obumierania komórek rakowych (czy wiecie, że Hindusi zapadają na choroby nowotworowe średnio 9 razy rzadziej niż mieszkańcy krajów zachodnich?). Poza tym kurkumina blokuje działanie monoaminooksydazy, będącej wrogiem naszych hormonów szczęścia.

A teraz ciekawostka – sama kurkumina nie jest zbyt dobrze wchłaniana przez układ pokarmowy, ponieważ ma trudności z pokonaniem bariery jelitowej. Ale nic straconego! Mieszajcie kurkumę z papryką. Zwiększa ona wchłanialność kurkuminy aż dwa tysiące razy.

Oprócz papryki najlepiej mieszać ją z czarnym, świeżo zmielonym pieprzem oraz olejem z siemienia lnianego. Dodawajcie do sosów, zup i sałatek!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie