Przejdź do treści

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Zatrucie pokarmowe / rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Nie raz zdarzyło ci się przymknąć oko na delikatnie psujące się owoce, warzywa, a może i na datę ważności jakiegoś produktu? Nie jesteś jedyna. Czy wiesz jednak, czym grozi spożycie przeterminowanego jedzenia?

Świeżość produktów

Każda z nas chociaż raz zjadła coś, co przekroczyło już datę przydatności do spożycia, podawaną przez producenta na opakowaniu. Czy coś ci się po tym stało? W przeważającej liczbie przypadków odpowiedz brzmi nie, jednak niekiedy zjedzenie czegoś przeterminowanego kończy się bólem brzucha lub innymi dolegliwościami.

Jeśli mamy wątpliwość, czy dany produkt nadaje się jeszcze do zjedzenia, dobrym sposobem na sprawdzenie świeżości produktu, jest jego powąchanieZepsute jedzenie wydziela nieprzyjemny zapach, a niekiedy możemy również zaobserwować na powierzchni pleśń.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Choroby układu pokarmowego - najczęstsze dolegliwości bakteryjne i wirusowe

Co zjemy po dacie ważności?

Jedzenie, którego zalecana data spożycia minęła, nie musi jednak być zepsute. Żywność przechowywana w domu w odpowiednich warunkach, często nadaje się do zjedzenia nawet po terminie przydatności. To, że data podawana przez producenta minęła, może jednak oznaczać, że produkt zaczął tracić swoje walory smakowe. Jeśli ci to nie przeszkadza i nie zauważysz żadnych oznak zepsucia, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść dany produkt.

Dotyczy to również konserw i przetworów. Żywność może być w ten sposób przechowywana latami, pod warunkiem, że słoik czy puszka są w dobrym stanie, bez rdzy czy wgnieceń. Żywność pakowana jak np. makarony czy płatki, może utracić swój smak, jednak nie jest niezdrowa.

Pamiętaj też o mrożeniu. Jeśli masz w lodówce produkt, którego data ważności się zbliża, a nie planujesz go zużyć w najbliższym czasie, zawsze możesz go zamrozić. Po odmrożeniu, może nie być ono już tak smaczne jak wcześniej, ale z pewnością ci nie zaszkodzi.

woda butelkowana

Ryzyko zatrucia pokarmowego

Na wszelki wypadek warto jednak zapoznać się z możliwymi skutkami ubocznymi jedzenia przeterminowanych produktów spożywczych.

Zatrucie pokarmowe

Objawy takie jak biegunka, mdłości, wymioty, dreszcze czy gorączka są bardzo nieprzyjemne. Niestety, zapewne każda z nas przeżyła kiedyś zatrucie pokarmoweZatrucie zepsutą żywnością może przebiegać łagodnie lub bardzo gwałtownie. Aby go uniknąć, możemy nie jeść przeterminowanych produktów. Do tych najłatwiej psujących się należą: owoce, warzywa, mięso czy jaja. Badania jednak dowodzą, że to wcale nie przeterminowana żywność najczęściej wywołuje zatrucie pokarmowe, lecz niewłaściwe przechowywanie produktu, jego zanieczyszczenie czy niedogotowanie. Nigdy więc nie możemy mieć pewności, czy nasze jedzenie nie wywoła u nas zatrucia. Ważne by wybierać to ze sprawdzonych źródeł i odpowiednio je przygotowywać.

Groźne bakterie

Niekiedy zatrucie zepsutą żywnością może nas narazić na niebezpieczne dla zdrowia toksyny i bakterie, w tym E.coliListeriaSalmonella czy Shigella. W skrajnych przypadkach może to prowadzić do hospitalizacji, a nawet śmierci. Mikroorganizmy mogą się namnażać i powodować coraz to większe psucie się żywności. Bakterie E.coli mogą wywoływać krwawą biegunkę i zespół hemolityczno-mocznicowy, listeria objawy takie jak drgawki, gorączkę czy bóle mięśni. Zatrucie Salmonellą może natomiast wiązać się z wymiotami, biegunką i gorączką.

Utrata wartości odżywczych

Oprócz tego, że przeterminowane jedzenie może tracić smak, traci również swoje wartości odżywcze, tak ważne dla naszego zdrowia. Badania wykazały, że składniki odżywcze mogą być tracone już na etapie transportu do sklepu, kiedy czekają na zakup oraz gdy leżą w naszej lodówce. Tak więc, jeśli chcesz spożywać pełnowartościowe posiłki, najlepiej jeść jak najświeższe produkty. Warto kupować owoce i warzywa prosto od lokalnych dostawców, wtedy możemy mieć pewność, że są one zebrane prosto z pola czy sadu.

Pamiętaj, że zjedzenie czegoś przeterminowanego od czasu do czasu prawdopodobnie ci nie zaszkodzi, jednak nie jest zalecane jedzenie takich produktów zbyt często. Starajmy się nie marnować jedzenia i zanim coś wyrzucimy, zastanówmy się dwa razy. Pamiętajmy, że często daty podawane na opakowaniach wskazują na najlepszą jakość produktu, a nie na bezpieczeństwo jego spożycia.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Krowiak podwinięty (olszówka) – grzyb jadalny czy trujący?

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

×