Przejdź do treści

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Zatrucie pokarmowe / rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

Nie raz zdarzyło ci się przymknąć oko na delikatnie psujące się owoce, warzywa, a może i na datę ważności jakiegoś produktu? Nie jesteś jedyna. Czy wiesz jednak, czym grozi spożycie przeterminowanego jedzenia?

Świeżość produktów

Każda z nas chociaż raz zjadła coś, co przekroczyło już datę przydatności do spożycia, podawaną przez producenta na opakowaniu. Czy coś ci się po tym stało? W przeważającej liczbie przypadków odpowiedz brzmi nie, jednak niekiedy zjedzenie czegoś przeterminowanego kończy się bólem brzucha lub innymi dolegliwościami.

Jeśli mamy wątpliwość, czy dany produkt nadaje się jeszcze do zjedzenia, dobrym sposobem na sprawdzenie świeżości produktu, jest jego powąchanieZepsute jedzenie wydziela nieprzyjemny zapach, a niekiedy możemy również zaobserwować na powierzchni pleśń.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Choroby układu pokarmowego - najczęstsze dolegliwości bakteryjne i wirusowe

Co zjemy po dacie ważności?

Jedzenie, którego zalecana data spożycia minęła, nie musi jednak być zepsute. Żywność przechowywana w domu w odpowiednich warunkach, często nadaje się do zjedzenia nawet po terminie przydatności. To, że data podawana przez producenta minęła, może jednak oznaczać, że produkt zaczął tracić swoje walory smakowe. Jeśli ci to nie przeszkadza i nie zauważysz żadnych oznak zepsucia, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść dany produkt.

Dotyczy to również konserw i przetworów. Żywność może być w ten sposób przechowywana latami, pod warunkiem, że słoik czy puszka są w dobrym stanie, bez rdzy czy wgnieceń. Żywność pakowana jak np. makarony czy płatki, może utracić swój smak, jednak nie jest niezdrowa.

Pamiętaj też o mrożeniu. Jeśli masz w lodówce produkt, którego data ważności się zbliża, a nie planujesz go zużyć w najbliższym czasie, zawsze możesz go zamrozić. Po odmrożeniu, może nie być ono już tak smaczne jak wcześniej, ale z pewnością ci nie zaszkodzi.

woda butelkowana

Ryzyko zatrucia pokarmowego

Na wszelki wypadek warto jednak zapoznać się z możliwymi skutkami ubocznymi jedzenia przeterminowanych produktów spożywczych.

Zatrucie pokarmowe

Objawy takie jak biegunka, mdłości, wymioty, dreszcze czy gorączka są bardzo nieprzyjemne. Niestety, zapewne każda z nas przeżyła kiedyś zatrucie pokarmoweZatrucie zepsutą żywnością może przebiegać łagodnie lub bardzo gwałtownie. Aby go uniknąć, możemy nie jeść przeterminowanych produktów. Do tych najłatwiej psujących się należą: owoce, warzywa, mięso czy jaja. Badania jednak dowodzą, że to wcale nie przeterminowana żywność najczęściej wywołuje zatrucie pokarmowe, lecz niewłaściwe przechowywanie produktu, jego zanieczyszczenie czy niedogotowanie. Nigdy więc nie możemy mieć pewności, czy nasze jedzenie nie wywoła u nas zatrucia. Ważne by wybierać to ze sprawdzonych źródeł i odpowiednio je przygotowywać.

Groźne bakterie

Niekiedy zatrucie zepsutą żywnością może nas narazić na niebezpieczne dla zdrowia toksyny i bakterie, w tym E.coliListeriaSalmonella czy Shigella. W skrajnych przypadkach może to prowadzić do hospitalizacji, a nawet śmierci. Mikroorganizmy mogą się namnażać i powodować coraz to większe psucie się żywności. Bakterie E.coli mogą wywoływać krwawą biegunkę i zespół hemolityczno-mocznicowy, listeria objawy takie jak drgawki, gorączkę czy bóle mięśni. Zatrucie Salmonellą może natomiast wiązać się z wymiotami, biegunką i gorączką.

Utrata wartości odżywczych

Oprócz tego, że przeterminowane jedzenie może tracić smak, traci również swoje wartości odżywcze, tak ważne dla naszego zdrowia. Badania wykazały, że składniki odżywcze mogą być tracone już na etapie transportu do sklepu, kiedy czekają na zakup oraz gdy leżą w naszej lodówce. Tak więc, jeśli chcesz spożywać pełnowartościowe posiłki, najlepiej jeść jak najświeższe produkty. Warto kupować owoce i warzywa prosto od lokalnych dostawców, wtedy możemy mieć pewność, że są one zebrane prosto z pola czy sadu.

Pamiętaj, że zjedzenie czegoś przeterminowanego od czasu do czasu prawdopodobnie ci nie zaszkodzi, jednak nie jest zalecane jedzenie takich produktów zbyt często. Starajmy się nie marnować jedzenia i zanim coś wyrzucimy, zastanówmy się dwa razy. Pamiętajmy, że często daty podawane na opakowaniach wskazują na najlepszą jakość produktu, a nie na bezpieczeństwo jego spożycia.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. "Zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

Chałwa

Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×