Przejdź do treści

Kardamon – czym jest i gdzie można go zastosować?

Kardamon (źródło - https://www.gettyimages.com)
Kardamon (źródło - https://www.gettyimages.com)
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kardamon to bardzo popularna przyprawa, którą na co dzień wiele osób używa w swojej kuchni. Oprócz świetnych walorów smakowych ma ona również wspaniałe właściwości medyczne.

Kilka słów o kardamonie

Kardamon można podzielić na trzy grupy: nepalski, malabarski, jawajski. “Królem przypraw”, który jest najczęściej spotykany kardamon malabarski, który jest byliną należącą do imbirowatych. W dzikiej formie można go spotkać na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach i Indonezji. Został on również przeniesiony do Ameryki Środkowej. 

Kardamon jest rośliną, która osiąga nawet do 4 metrów wysokości. Ich kłącza są długie i bulwiaste. Liście tej rośliny osiągają do 70 cm długości i 8 cm szerokości. Kwiatostanem kardamonu jest długie grono. Owocem tej byliny są trójkomorowe torebki. Ich kolor jest od żółtawych do brunatnych. W tych torebkach znajdują się czerwono-brunatne nasiona. To one zawierają 9% olejku kardamonowego. Ciekawostką jest fakt, że w Egipcie kardamon był dodatkiem do perfum. 

Zbiory tych nasion prowadzone są od października do grudnia. Następne są one poddawane suszeniu. Najbardziej wartościowy jest kardamon w formie ziarna. Chociaż na rynku można otrzymać również kardamon w formie zmielonej.

Właściwości medyczne kardamonu

Picie naparu z kardamonu poprawia odporność organizmu i zwiększa się jego wydolność. Zaleca się jego picie w szczególności w okresie jesienno – zimowym. Jest on dobry w przypadku kataru, kaszlu i ogólnego przeziębienia.

Warto również stosować kardamon w przypadku odchudzania. W pierwszej kolejności wpływa korzystnie na przemianę materii. Do tego pobudza soki trawienne w organizmie człowieka. Na samym końcu należy wspomnieć o usuwaniu toksyn z naszego organizmu. Żucie nasion kardamonu pomaga pozbyć się nieświeżego oddechu. 

Do innych właściwości zdrowotnych należy zaliczyć:

  • likwidacje nudności, gazów;
  • usuwanie zgagi, wzęęcia;
  • pomaga pozbyć się zapalenia pęcherza moczowego;
  • działanie moczopędnie;
  • działanie antywirusowe;
  • antybakteryjne;
  • antynowotowotoworowe;
  • obniża ciśnienie krwi i cholesterol.

W 100 g kardamonu można znaleźć takie składniki odżywcze jak: 

  • kalorie: 229 kcal
  • wapń: 130 mg
  • żelazo: 4,6 mg
  • magnez: 173 mg
  • białko: 10,2 g
  • tłuszcz: 2,2 g
  • błonnik: 20,1 g.

Z kolei w 100 g kardamonu można znaleźć takie witaminy jak:

  • witamina C – 21 mg,
  • witamina B6 – 0,23 mg,
  • tiamina – 0,198 mg,
  • niacyna – 1,102 mg,
  • ryboflawina – 0,182 mg.

Trzeba jednak wiedzieć, że jest grupa osób, które powinny unikać stosowania kardamonu w codziennym użytkowaniu. Zaliczyć można do nich kobiety w ciąży, osoby z udowodnioną nietolerancją na kardamon, z wrzodami żołądka, z zapaleniem błony śluzowej.

Kardamon w kuchni

Kardamon to bardzo wartościowa przyprawa, która jest najbardziej doceniana przez kuchnię azjatycką. Jego charakterystyczny i ostry smak powoduje, że wiele potraw nabiera zupełnie innego smaku. Można nie tylko używać go w daniach azjatyckich, ale również w wielu innych. Sam kardamon bardzo często można spotkać w curry. 

Można go używać także w przypadku ciast, deserów, naleśników, omletów, wypieków świątecznych. Bardzo często kardamon używany jest do kawy, jak również do ciepłej, owocowej herbaty. Zaleca się również szczyptę kardamonu dodać do grzanego wina. Ciekawostką jest fakt, że producenci używają go do aromatyzowania wódek i likierów. 

Garam Masala a kardamon

Bardzo charakterystyczną przyprawą zawierającą kardamon jest Garam Masala, która nieodzownie kojarzona jest z kuchnią azjatycką. Można ją zakupić w formie gotowej wielu sklepach, dzięki czemu dania będą miały ostry, ale przyjemny smak. Mieszankę Garam Masala można również przyrządzić we własnej kuchni według bardzo łatwego przepisu.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: