Przejdź do treści

Szafran – właściwości i zastosowanie

Szafran
Szafran
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Aby otrzymać jeden funt tej przyprawy potrzeba 75 tys. kwiatów lub 225 tys. ręcznie zebranych znamion szafranu uprawnego. Nie ma się więc czemu dziwić, że jest to najdroższa przyprawa na świecie.

Szafran – informacje ogólne

Jest to przyprawa, która ma cierpki smak, metaliczny połysk i zapach podobny do skoszonej trawy. Pierwsze uprawy tej rośliny znaleziono w Grecji. Jednak w czasach obecnych to Iran jest znany z największej uprawy tej przyprawy. Uprawy tej rośliny znaleźć można nadal w Grecji, jak również w Hiszpanii i Indiach.

Nazwa szafran pochodzi od zafaran oznaczającego żółty. Po francusku safrané oznacza zabarwienie na żółto. Trzeba przyznać, że w Indiach kolor tej przyprawy uważany jest za uosobienie piękna. Do tego jest to oficjalny kolor buddyjskich szat.

Szafran jest rośliną dorastającą do 15 cm wysokości. Ma ona długie, cienkie liście i niebiesko-fioletowe kwiaty. To właśnie one zawierają cenne, wystające pomarańczowe znamiona. Warto wiedzieć, że tylko szafran w żółtym kolorze, bez żadnych smug jest uznawany za najbardziej wartościowy. Ten z białymi smugami uznawany jest za o wiele gorszy.

Szafran w kuchni

Jako przyprawa szafran nie jest w ogóle ostry. Ma smak sienny z nutą cierpkości. Ze względu na jego cenę zaleca się używanie tylko odrobiny tej przyprawy do najróżniejszych dań. Można go sproszkować w moździerzu lub rozpuścić w filiżance gorącej wody. Wtedy to szafran jest w stanie zwiększyć swoją objętość, dlatego zaleca się stosowanie metody ze szklanką wody. Kucharze zalecają sprawdzanie jakości szafranu przed zakupem, ponieważ na rynku można bardzo często spotkać podróbki tej przyprawy o wiele gorszej jakości.

Szafran ma w głównej mierze przebarwić danie na kolor żółty. Dlatego też używany jest w tradycyjnej, świątecznej, indiańskiej potrawie typu pilaw lub risotto ”Milanese”. W Wielkiej Brytanii szafran używany jest jako dodatek do bułek szafranowych. Można go również dodać z suszonymi owocami do ciasta drożdżowego.

Jest to przyprawa, która jest znaczącym dodatkiem do irańskiego Kebab Chelow. Weselny pilaw to narodowa potrawa Uzbeków, którzy również dodają do niego szafran. Można ją również spotkać w:

  • marokańskich potrawach typu tażin
  • paelli
  • zarzueli
  •  francuskiej bouillabaisse
  • indyjskich daniach typu braini 

i jeszcze wielu innych znakomitych daniach różnych narodów.

Szafran w medycynie

Jak się okazuje, szafran znany jest już od wielu wieków ze swoich właściwości medycznych. W dawnych czasach Persowie i Egipcjanie wykorzystywali go jako…afrodyzjak. 

Do tego znane były jego właściwości wiatropędne. Wykorzystywano go już  starożytności do leczenia szkarlatyny, czarnej ospy, astmy, raka, infekcji dróg oddechowych, bezsenności, chorób serca, krwawienia macicy, zaburzenia miesiączki

Szafran był także stosowany podczas kolek niemowlęcych, problemów żołądkowych, chorób gałki ocznej. Do tego było to również znakomite antidotum na trucizny. Znany również był doskonały wpływ szafranu na układ trawienny. 

Karotenoidy zawarte w szafranie podobno mają działanie przeciwrakowe, co jest obecnie obiektem badań wielu naukowców. Dimetylokrocetyna z szafranu odpowiedzialna jest za zwalczanie białaczki u ludzi. Obecnie cały czas szafran poddawany jest wielu badaniom, dzięki czemu okazać się może, że wpływa on korzystnie na osoby zmagające się z różnego rodzaju nowotworami. 

Szafran to również doskonały przeciwutleniacz. Neutralizuje on działanie wolnych rodników i jest doskonałą bronią w przypadku pierwszych oznak starości. Wpływa na to safranal i krocyna wchodzące w skład szafranu. Dlatego też bierze się pod uwagę szafran w branży kosmetycznej.

Ze względu na swoje składniki szafran może być również używany w przypadku leczenia łagodnej depresji. Krocyny, krocetyny, safranal hamują wychwyt zwrotny neuroprzekaźników w układzie nerwowym – noradrenaliny, dopaminy i serotoniny. Jednak jego działanie jest bardzo słabe w porównaniu do silnych leków przeciwdepresyjnych.

Warto jednak wiedzieć, że szafran w ogromnej ilości jest przyprawą zabójczą. Trzeba więc uważać z jego zastosowaniem w codziennej kuchni.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie – skład mieszanki i do czego jej używać

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Kmin rzymski w słoiku

Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Ziarna pieprzu

Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

Wolisz kawę od herbaty? Przeczytaj, zmienisz preferencje

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

Anyż gwiaździsty i jego właściwości zdrowotne

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Musisz tylko ją odpowiednio parzyć

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Orzechy włoskie

4 powody, dla których warto jeść orzechy włoskie. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

Tokoferol (alfa, gamma) i ich zastosowanie

Tokoferol (alfa, gamma) i ich zastosowanie

Rooibos

Rooibos – dlaczego warto pić napar z czerwonokrzewu? Tłumaczy dietetyk

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Goździki w dużej, drewnianej łyżce

Goździki – te wysuszone pąki kwiatów są nie tylko przyprawą. Na jakie problemy zdrowotne pomogą?

Kardamon (źródło - https://www.gettyimages.com)

Kardamon – czym jest i gdzie można go zastosować?

Składniki dla aktywnych

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×