Przejdź do treści

Dobry cholesterol nie jest zły! Sprawdź, dlaczego powinnaś zadbać o jego odpowiedni poziom

Dobry cholesterol nie jest zły!
Dobry cholesterol nie jest zły! Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Szacuje się, że 12 proc. kobiet i 31 proc. mężczyzn ma zbyt niski poziom „dobrego” cholesterolu. A to już kwalifikuje do grupy zagrożonej chorobami serca i chorobą Alzheimera. Czy ktoś z was w ogóle sprawdza swój HDL?

Zadbajmy o poziom dobrego cholesterolu

Zapytałam dziesięć osób o to, czy znają swój poziom dobrego cholesterolu (HDL). Wszyscy jak jeden mąż odpowiedzieli, że nie. A ten wynik może powiedzieć nam wiele o tym, co nas czeka w przyszłości. Cholesterol HDL wciąga niczym gąbka zły cholesterol przylegający do ścian naczyń krwionośnych i transportuje go do wątroby, gdzie możliwe jest usunięcie tego co szkodliwe. Nie brakuje dowodów, że wyższy poziom chroni przed chorobami serca i naczyń, ale znane są też badania (np. przeprowadzone na Uniwersytecie Londyńskim) wskazujące, że pomaga dłużej zachować jasność umysłu i dobrą pamięć. Dlatego fachowcy alarmują, aby nie tylko obniżać poziom złego cholesterolu, ale także starać się podwyższać ilość tego dobrego.

Ważna jest proporcja całkowitego cholesterolu do HDL – tłumaczą eksperci z Harvard Medical School – im niższy wynik, tym lepiej. Sprawdzimy go, wykonując lipidogram. Badanie najlepiej zrobić w punktach pobrań krwi. Warto przy tym pamiętać, że testy przeznaczone do domowego użytku, które kupimy w drogeriach czy aptekach, nie dają pełnego i wiarygodnego obrazu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Jak zatem podwyższyć poziom dobrego cholesterolu?

1. Ograniczyć palenie. Od momentu rzucenia papierosów odnotowuje się duży wzrost stężenia dobrego cholesterolu we krwi w czasie krótszym niż trzy tygodnie (badanie Biomarker Research). Uważa się, że palenie uszkadza białka odpowiedzialne za rozpad cholesterolu. Zrezygnowanie z papierosów powoduje, że zaczynają działać one prawidłowo i spełniają przypisaną im rolę, dzięki czemu powstaje więcej cząsteczek HDL.

2. Zdrowo jeść. Osoby, które jedzą ryby minimum 3-4 razy w tygodniu mają znacznie więcej cząsteczek HDL krążących we krwi, niż osoby jedzące je sporadycznie – dowiodło fińskie badanie opublikowane rok temu w PLOS ONE. Badani jedli tłuste ryby: łososia, pstrąga, śledzia i sielawę. Poza tym – o czym trąbi się od dawna – ważne, by posiłki były rozkładane na mniejsze porcje, i aby były bogate w błonnik, który ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dobrze też ograniczyć tłuszcze nasycone i sól.

3. Ruszać się. Przynajmniej 120 minut tygodniowo. Tyle wynosi rekomendowany przez Zakład Medycyny Sportowej w Łodzi czas, który powinniśmy poświęcać na umiarkowaną aktywność fizyczną. Już dwa miesiące regularnych ćwiczeń to wzrost stężenia HDL o 5 procent w porównaniu z osobami prowadzącymi siedzący tryb życia (dane Mayo Clinic).

Według ekspertów najlepszy poziom HDL wynosi 60 mg/dl lub więcej. Taki wynik to skuteczniejsza ochrona serca. Zaś stężenie niższe niż 40 mg/dl sprzyja zawałom. Warto poznać swój wynik, zanim sprawy wymkną się spod kontroli.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

Cholesterol w jajkach / istock

10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

Kobieta wybiera dietę miażdżycową

Miażdżyca – co to jest, objawy, przyczyny, leczenie, dieta

Zmień dietę na zdrowszą. Tych 9 powodów powinno cię do tego przekonać

Cholesterol w diecie / istock

Po co nam cholesterol? Dietetyczka Zofia Suszka wyjaśnia, czy jest on nam potrzebny do życia

jajka

Cholesterol – wróg czy przyjaciel? Jak interpretować wyniki i jakie wartości są właściwe?

istockphoto.com

Co jeść, by obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Okazuje się, że nie wiemy wszystkiego

Unsplash

Czego nie wiesz o cholesterolu?

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

Co cholesterol robi z twoim mózgiem?

Co cholesterol robi z twoim mózgiem?

Ser i bajki o cholesterolu

Ser i bajki o cholesterolu

Jak mówić do osób z otyłością? Wyjaśniają eksperci z Dietetyka #NieNaŻarty

Co mówić osobom z otyłością, żeby je wspierać, a nie dołować? Wyjaśniają eksperci z profilu Dietetyka #NieNaŻarty

Gorczyca – właściwości, wykorzystanie, zastosowanie. Przepis na musztardę

Zwracasz uwagę na to, jak wkładasz jajko do gotującej się wody? Chemiczka wyjaśnia, że istotny jest jeden szczegół

Zwracasz uwagę na to, jak wkładasz jajko do gotującej się wody? Chemiczka wyjaśnia, że istotny jest jeden szczegół

Syrop klonowy – skład, właściwości, zastosowanie w kuchni i domowej pielęgnacji

Betaina – jakie pełni funkcje w organizmie i kto może ją suplementować?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie? /fot. Adobe Stock

Nie tylko benzoesan sodu. Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie?

×