Przejdź do treści

Chrup, chrup pora!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

To danie można by skwitować krótko: w prostocie tkwi siła! Bo cóż może być prostszego od pora? Spróbujcie tej zdrowej przekąski z dodatkiem orzechów i sera.

To danie lekkie, jednocześnie słodkie i kwaskowate, chrupiące od orzechów i sycące od sera. Bardzo tęsknimy za wiosną i słońcem, dlatego dodaliśmy bratki – kwiaty jadalne.

Nie da się ukryć, że głównym bohaterem jest tu por – warzywo, niestety, niedocenione w naszej kuchni. Dodajemy je najczęściej do bulionu i szybko o nim zapominamy. A szkoda, bo por jest naprawdę pyszny, lekko słodki i ma wiele zastosowań nie tylko w kuchni. Jest świetny na bóle reumatyczne, a osoby chorujące na anemię powinny włączyć go do codziennej diety. Oprócz tego sprawdzi się, gdy męczy nas kaszel. Warzywo to ma działanie moczopędne, odkwaszające i oczyszczające. Jest bogate w wapń, żelazo, fosfor, potas oraz cynk. Por to źródło witaminy C, A, E, K, B6 i kwasu foliowego. Niech was nie zwiedzie jego ostry na surowo smak. Po nawet krótkim gotowaniu warzywo nabiera nowego smaku – głębokiego, słodkiego, maślanego.

Przygotowanie tego dania nie zajmie ci więcej niż 20 minut.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (porcja dla 2 osób):

– 4 pory bez zielonej części
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżka świeżej kolendry
– 4 łyżki oleju ryżowego
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 łyżeczka miodu
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki orzechów piniowych
– 2-3 łyżki pleśniowego sera długo dojrzewającego
– kilka bratków

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli i wrzuć pory. Gotuj do momentu, aż po wbiciu noża por sam się z niego zsunie – to zajmie 10-13 minut. Bardzo ważne jest, aby nie przegapić tego momentu, bo rozgotowane pory będą mniej smaczne. W tym czasie przygotuj sos. W kielichu blendera umieść wszystkie składniki oprócz bratków, sera, orzechów i porów. Zmiksuj na gładki sos. Kiedy pory będą gotowe, ostrożnie wyjmij je z wody i podawaj polane sosem, posypane orzechami, serem i kwiatkami. Jedz gorące.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×