Chłodnik z kukurydzy z nutą kokosową
Znacie chłodnik kukurydziany? Właśnie nastał czas młodej kukurydzy, więc to idealny moment, by przyrządzić tę letnią zupę.
Kukurydza jest świetnym źródłem węglowodanów, które znakomicie zaspokajają głód, zawiera też sporo białka, potasu, witaminy A oraz fosforu. W połączeniu z kremowym mlekiem kokosowym i kilkoma prostymi dodatkami, zamienia się w gęsty krem, który z pewnością znajdzie wielu amatorów. Oto chłodnik w wersji, jakiej nie znacie!
Chłodnik z kukurydzy
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Składniki (na 3-4 szklanki):
– 2 kolby młodej kukurydzy
– 1 duża cebula
– 1 cm imbiru
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1/2 szklanki mleka kokosowego dobrej jakości (125 ml)
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– szczypta cayenne lub chili w proszku
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Myjemy kukurydzę i ostrym nożem odcinamy ziarna od kolby. Siekamy cebulę, przeciskamy obrany imbir przez praskę. Przygotowujemy bulion i resztę składników. Na dużej patelni lub w garnku podsmażamy cebulę z imbirem. Po 5 minutach dodajemy kukurydzę i smażymy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy mleko kokosowe oraz bulion, dodajemy przyprawy,
mieszamy i dusimy wszystko ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładki krem. Gdy wystygnie, chłodzimy go w lodówce przez kilka godzin i serwujemy.
Resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni. (Dodatek mleka kokosowego sprawia, że chłodnik mocno gęstnieje w lodówce. Jeśli wolisz wersję bardziej rzadką, przed podaniem rozrzedź go nieco zimnym bulionem warzywnym lub wodą).
Agata Deja: fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
się ten artykuł?