Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór
Czerwiec to doskonały moment na urozmaicenie swojego jadłospisu. W końcu do dyspozycji mamy pełen wachlarz świeżych warzyw i owoców. Wśród kalafiorów, brokułów i truskawek pojawia się również bób. Sprawdź, jak w prosty sposób wzbogacić dietę o wartościowe białko, w szczególności na diecie wegetariańskiej.
Ugotowanym bobem możesz zajadać się prosto z miski, ale możesz również przyrządzić z niego miętowo-cytrynową pastę, zupę krem lub nadziać nim pierogi. Dzisiaj jednak proponujemy chrupiące grzanki podane z bobem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni. To świetna sezonowa przekąska idealna na wieczory ze znajomymi!
Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami
Zdjęcie: erVegan
Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami – składniki:
– 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
– kilka sztuk suszonych pomidorów z zalewy
– 3 łyżki pestek dyni
– połówka cytryny
– garść świeżej mięty
– 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów
– 1 ząbek czosnku
– mała biała cebula
– kilka kromek dobrego chleba na grzanki
– pieprz
Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami – przygotowanie
Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek z 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów. Następnie dodaj pestki dyni oraz posiekane suszone pomidory i podpraż całość na złoto. Bób posiekaj i skrop sokiem z połówki cytryny. Do bobu dodaj kolejno zawartość patelni i porządnie wymieszaj, ugniatając widelcem masę, aż składniki się połączą. Na koniec wrzuć posiekaną miętę i dopraw całość do smaku pieprzem i solą. Kromki chleba podgrzej na ciepłej patelni i nakładaj na nie masę z bobu. Na koniec posyp grzanki posiekaną miętą.
Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?