Przejdź do treści

Babka płesznik na jelita? Nie tylko! Poznaj cenne właściwości tej rośliny

Babka płesznik / istockphoto
Babka płesznik / istockphoto
Podoba Ci
się ten artykuł?

Nasiona babki płesznik to rodzaj rozpuszczalnego błonnika. Jako surowiec leczniczy przez wieki wykorzystywane były już w medycynie ludowej. – Rozpuszczalny błonnik występujący w babce płesznik wspiera przede wszystkim nawilżenie nabłonka jelit oraz ma działanie probiotyczne. A bakterie probiotyczne umożliwiają prawidłowe trawienie oraz wchłanianie substancji odżywczych, co ma wpływ na całość procesów funkcjonowania organizmu – wyjaśnia Joanna Brejecka-Pamungkas, naturoterapeutka i dietetyczka holistyczna.

Babka płesznik – co warto wiedzieć?

W naszej diecie często brakuje wystarczającej ilości błonnika. Efekt? Zmagamy się z dolegliwościami układu pokarmowego. Mamy zaparcia, wzdęcia, odczuwamy bóle brzucha. Problemy z układem trawiennym pociągają następnie kolejne zaburzenia zdrowotne: problemy hormonalne, zaburzenia odporności, dolegliwości oddechowe. Ale nie musi tak być.

Poznaj babkę płesznik. 

Nasiona babki płesznik (Plantago psyllium L.) to rodzaj rozpuszczalnego błonnika. Mogą być one używane jako pojedynczy składnik lub też łączone z błonnikiem nierozpuszczalnym, jak w przypadku błonnika witalnego.

– Często, gdy są takie wskazania, zalecam babkę płesznik swoim pacjentom – z bardzo dobrymi rezultatami! Nasiona babki płesznik możemy znaleźć najczęściej w formie zmielonych lub sproszkowanych nasion, jak również już w postaci tabletek czy shake’ów. Najbardziej polecam jednak przyjmowanie ich rozpuszczonych w ciepłej wodzie. Wówczas przyjmują one kisielowatą strukturę, zbliżoną do rozgotowanego siemienia lnianego – wyjaśnia Joanna Brejecka-Pamungkas, naturoterapeutka i dietetyczka holistyczna.

I dodaje, że rozpuszczalny błonnik występujący w babce płesznik wspiera nawilżenie nabłonka jelit oraz ma działanie probiotyczne.

– Bakterie probiotyczne umożliwiają prawidłowe trawienie oraz wchłanianie substancji odżywczych, co ma wpływ na całość procesów funkcjonowania organizmu. Właśnie dlatego babka płesznik może być m.in. używana do oczyszczania jelit. Zmiękcza stolec, umożliwiając sprawniejszy ruch perystaltyczny jelit oraz usuwa zaparcia, zapobiegając hemoroidom i wielu dolegliwościom układu pokarmowego – mówi naturoterapeutka.

Babka płesznik – właściwości

Regularne stosowanie babki płesznik zmniejsza ryzyko wystąpienia złogów nerkowych. Babka jest także korzystna dla diabetyków, ponieważ obniża indeks glikemiczny, stabilizując poziom cukru we krwi.

– Babka płesznik bardzo często stosowana jest u osób, które pragną zrzucić wagę, w szczególności, gdy jej wzrost wiąże się z dolegliwościami trawiennymi czy zastojami pokarmowymi. Badania wskazują również, że babka płesznik reguluje poziom cholesterolu we krwi. Wspiera też pracę serca i naczyń krwionośnych, regulując ciśnienie krążeniowe. Babka płesznik jest też pomocna w usuwaniu przerostu oraz metabolitów grzybów i drożdżaków, które często dają objawy skórne. Wspiera także nawilżenie nabłonka oraz odkrztuszanie wydzieliny z układu oddechowego – dodaje specjalistka.

Joanna Brejecka-Pamungkas w rozmowie z Hello Zdrowie wyjaśniła także, że bardzo często zaleca stosowanie babki płesznik pacjentom będącym w czasie kuracji przeciwpasożytniczych, zmagającym się z zaparciami czy dolegliwościami żołądkowymi. Babkę płesznik poleca też jako wsparcie przy ciężkostrawnej diecie, osłabionym metabolizmie czy w przypadkach, gdy stan jelit wpływa na jednostkę chorobową. 

Babka płesznik – działania niepożądane

Czy babka płesznik może powodować niepożądane skutki? Ekspertka wyjaśnia.

– Niepożądane działanie babki płesznik jest rzadko spotykane, ale oczywiście możliwe. U niektórych może powodować wzdęcia czy dyskomfort w trawieniu. Jeśli taka reakcja wystąpi, należy skonsultować ją z lekarzem lub swoim terapeutą – dodaje Joanna Brejecka-Pamungkas.

Twój organizm nie toleruje babki płesznik? Wybierz jej substytut. Podobne działanie mają: siemię lniane, nasiona chia, błonniki rozpuszczalne pozyskiwane z roślin (owsiany, jabłkowy, śliwkowy) oraz inulina.

Joanna Brejecka-Pamungka

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Brejecka-Pamungkas

naturopatka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?