Zdrowa kolacja na szybko: tortilla z tuńczykiem. Alternatywa dla standardowej kanapki
Wpadasz do domu zmęczona i głodna jak wilk. Nie masz czasu zastanawiać się nad tym, co zjeść. Bierzesz chleb i robisz górę kanapek. A może skusisz się na równie szybką, ale znacznie lżejszą alternatywę? Tortilla z tuńczykiem na kolację będzie w sam raz!
To nie jest tak, że jestem jakimś zagorzałym przeciwnikiem kanapek. Nic przeciwko nim nie mam. Pod warunkiem że są z dobrej jakości produktów i zawierają warzywa. Czasem jednak warto coś urozmaicić w swoim menu. Propozycja na dziś to tortilla z tuńczykiem. Będzie smacznie, zdrowo, lekko i kolorowo. A przygotowanie zajmie dokładnie tyle czasu co zrobienie kanapek.
Tortillę możesz zrobić wcześniej samodzielnie. Kupując tortillę w sklepie, zwróć uwagę na to, by placek zawierał tylko naturalne składniki (czyli mąkę, wodę i sól). Bez obaw – znajdziesz taki. Emulgatorom, konserwantom i cukrowi zdecydowanie dziękujemy.
Warzywa powinny stanowić podstawę zdrowej diety. Dlatego nie zabraknie ich na kolację. Wybierz swoje ulubione. Ja proponuję łatwo dostępne trio: paprykę, pomidora i sałatę. Sałata bogata jest w kwas foliowy, witaminę C i K oraz potas. W pomidorze również znajduje się sporo potasu oraz witaminy C i likopen – superzwiązek antynowotworowy. Papryka to królowa witaminy C. Dostarcza też sporo beta-karotenu.
Tuńczyk jest tłustą rybą, dostarcza białka, dobrych tłuszczów oraz witaminy D.
Do zrobienia sosu proponuję jogurt naturalny zamiast majonezu – jest mniej tłusty, a zatem mniej kaloryczny. Czosnek doda daniu ostrości i mnóstwa dobroczynnych właściwości – jest bowiem naturalnym antybiotykiem.
Tortilla z tuńczykiem
Zdjęcie: masz.talerz
Tortilla z tuńczykiem – składniki (na 1 sztukę):
– tortilla
– pomidor, ½ szt.
– papryka, 1/3 szt.
– sałata, liść lub więcej (ilość wielkości tortilli)
– jogurt naturalny, 2 łyżki
– czosnek, ½ ząbka
– oregano, czubek na łyżeczce
– sól ziołowa, szczypta
– tuńczyk w kawałku, w wodzie (w sosie własnym), 3 łyżki
– kapary, łyżka
Tortilla z tuńczykiem – przygotowanie:
Zrób sos: do jogurtu wyciśnij przez praskę czosnek, dodaj oregano i sól i wymieszaj. Placek tortilli posmaruj sosem. Połóż sałatę. Pokrój w drobną kostkę paprykę i pomidora. Połóż tuńczyka wraz z pokrojonymi drobno warzywami, posyp kaparami i zwiń w rulon. Gotowe. Smacznego!
Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?