Przejdź do treści

Yerba mate vs. kawa

Yerba mate vs. kawa
Yerba mate vs. kawa Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ewa Wojciechowska
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Kobieta trzyma herbatę w szklance
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
Kobieta
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Coraz częściej zastępujemy kawę naparem z liści ostrokrzewu, czyli popularną yerba mate. Proces jej parzenia i picia stały się swojego rodzaju filozofią i wyznacznikiem zdrowego (i modnego!) stylu życia. Czy aby z korzyścią dla naszego zdrowia?

Większość z nas skłonna jest myśleć, że yerba mate jest zdrowszym zamiennikiem kawy. A jest akurat odwrotnie! Badania przeprowadzone na ludziach spożywających regularnie kawę lub yerba mate przynoszą zaskakujące wyniki.

Zdrowa: yerba mate

Dzięki zawartości kofeiny napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego wykazuje podobne działanie pobudzające co kawa. Zmniejsza senność, pobudza, pozwala na bardziej efektywną pracę, poprawia koncentrację. Dodatkowo ma silne działanie antyoksydacyjne i moczopędne, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. A co najważniejsze – pomaga w odchudzaniu.

Związki chemiczne zawarte w yerba mate powodują, że przyjmowane przez organizm są wykorzystywane w bardziej efektywny sposób. Przy regularnym piciu yerby dodatkowo spalane są kalorie zmagazynowane w komórkach tłuszczowych. Yerba mate sprawia też, że czujemy się najedzeni już krótko po rozpoczęciu posiłku i dłużej pozostajemy syci. Same zalety? No, nie do końca.

Liczne badania pokazują, że zagrożenia wynikające z regularnego (co należy podkreślić!) picia tego paragwajskiego naparu przewyższają zalety z tego płynące. Największym grzechem yerby jest zasobność w PWA (policykliczne węglowodory aromatyczne), które są rakotwórcze i mutagenne.

Badania opublikowane w 2008 roku wykazują, iż herbata parzona w tradycyjny, południowoamerykański sposób zawiera tyle PWA, ile możemy pozyskać, paląc jedną paczkę papierosów dziennie! Wykazano również powiązania między piciem gorącej yerby a rakiem jamy ustnej, przełyku, gardła i pęcherza moczowego. Według niektórych badań ryzyko może wzrastać nawet trzy do pięciu razy! Szczególnie niebezpieczne jest połączenie nawyku popijania naparu z paleniem tytoniu. Wysoka temperatura toruje drogę niebezpiecznym substancjom pochodzącym z dymu, a połączenie tych używek może być zabójcze.

Nie demonizujemy yerby – pita w umiarkowanych ilościach przyniesie nam sporo korzyści. Ważne, żeby nie pić jej hektolitrami i zawsze poczekać, aż wystygnie.

O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy

Zdrowsza: kawa

Z kolei badania (2012) przeprowadzone przez Harvard School of Public Health przynoszą wspaniałe wieści dla zapalonych kawoszy. Nie musicie już martwić się o swoje zdrowie, co więcej: pijcie kawę dla zdrowia! Ostatecznie rozprawiamy się z mitem o szkodliwości pitej regularnie małej czarnej.

Picie kawy wcale nie ma bezpośredniego związku ze śmiertelnością, występowaniem nowotworów czy dolegliwościami sercowo-naczyniowymi. Mało tego, okazuje się, że regularne picie kawy obniża ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera, Parkinsona i demencję. Pomaga również osobom zagrożonym zachorowaniem na cukrzycę typu II uniknąć choroby oraz zapobiega występowaniu niektórych typów raka (na przykład prostaty czy pęcherza).

Mężczyźni i kobiety raczący się codziennie kilkoma filiżankami małej czarnej wykazują także mniejsze skłonności do popadania w depresję, ale przede wszystkim ‒ zachowują zdolności poznawcze kilka lat dłużej.

Kawa na zdrowie? Jak najbardziej. Trzeba tylko przestrzegać kilku zasad: pić ją w umiarkowanych ilościach, tak by nie narazić się na uzależnienie i zatrucie kofeinowe, sięgać o nią o odpowiedniej porze i wybierać tę najzdrowszą kawę, a nie kawopodobne świństwa.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Dzieci muszą pić! Jak często? Jakie napoje będą najlepsze? 5 najważniejszych zasad

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Tuczące napoje gazowane i energetyczne – mit czy fakt?

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Gorąco? Potrzebujesz kawy? Przygotuj japońską mrożoną kawę, nie pożałujesz

Kawa sprawia, że czujesz się senna? Przeczytaj, dlaczego tak się dzieje

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Dlaczego kawa parzona na zimno smakuje inaczej, niż ta parzona na ciepło?

Dwie osoby siedzą przy stoliku nad filiżankami kawy

Senność po kawie – gdy kawa nasila zmęczenie

Koktajl zamiast soku

Zaczynasz dzień od filiżanki kawy? Sprawdź, jak wpływa to na twój organizm

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

szklanka wody

Picie wody destylowanej – czy można? Którą wodę wybrać?

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

Jak pozbyć się kofeiny z organizmu? Mamy kilka wskazówek

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Musisz tylko ją odpowiednio parzyć

Czujesz niepokój, nie możesz spać? To może znaczyć, że pijesz za dużo kawy

Kawa z cytryną/iStockphoto

Picie kawy z cytryną ma wiele korzyści? Warto przekonywać się do tego smaku? Niekoniecznie

Kolagen jest czymś, czego potrzebujemy, ale czy warto dodawać go do kawy?

Czy możemy pić kawę w czasie choroby? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?