Przejdź do treści

Węglowodany nie takie straszne

węglowodany makaron
Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Nie dość że niestraszne, to do tego bez nich stajemy się nerwowi i apatyczni. Czy można jeść węglowodany, nie tyć i być zdrowym? Jasne, że tak!

Węglowodany. Najgorsza trucizna! Każdy, kto ceni szczupłą sylwetkę, nawet na nie nie spojrzy, bo przecież porcja bananów czy jasnego pieczywa może w kilka dni zrujnować kilkumiesięczne wyrzeczenia i komfortowe poczucie bycia fit. Poza tym nawet ci mniej wtajemniczeni w zasady dietetyki wiedzą, że „węgle” są szkodliwe dla zdrowia i właściwie należy ich unikać w każdej postaci. Czy to prawda? Czy będąc na diecie, musimy zrezygnować ze wszystkich produktów zawierających węglowodany? Otóż nie! Nie wszystkie są złe, a wielu z nich organizm po prostu potrzebuje.

Węglowodany pomogą w odchudzaniu

To smutna prawda – każdy na diecie, czy to początkujący, czy też zaprawiony w bojach, zazwyczaj… potwornie cierpi. Omija nas tyle smacznych rzeczy. Jemy tak mało, że czasem nie sposób cieszyć się z efektów. Brzuszek jakby mniejszy, za to głód tak wielki, że nie pozwala się skoncentrować na czymkolwiek, gdyż, jak wiadomo – Polak głodny to zły.

Żeby było zabawniej, to wszystko udało się potwierdzić naukowo. Badania wykazały, że osoby stosujące radykalnie niskowęglowodanową dietę (typu jedna kromka pieczywa dziennie) są częściej zirytowane i łatwiej zapadają na depresję w porównaniu z osobami, których dieta zawiera więcej produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców, a oprócz tego oczywiście chudego białka. Wniosek: czasem po prostu trzeba odpuścić i zjeść coś więcej niż liść sałaty, żeby nie zwariować i wytrwać w odchudzaniu.

Węglowodany dobre i złe

Wiele badań potwierdza, że najdłużej żyją i najlepiej się czują ci, których dieta zawiera jak najmniej przetworzone produkty. Dzieje się tak nie bez powodu – zawierają one tzw. dobre węglowodany i są źródłem witamin, minerałów i białka. Dlatego owsianka (ale nie ta błyskawiczna), brązowy ryż, ciemne pieczywo, warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym są dobre i wcale nie należy z nich rezygnować. Jedzenie ich z umiarem wcale nie zaszkodzi diecie, w zamian doda energii i dostarczy niezbędnego organizmowi paliwa.

Warto za to pożegnać się z ciastami, białym chlebem, makaronem, słodyczami i gazowanymi napojami. Z węglowodanów zawartych w tych przysmakach nie będziemy mieli żadnego pożytku – nie dość, że te produkty zawierają dużo cukru i sztucznych (potencjalnie rakotwórczych) barwników i ulepszaczy, to mają jeszcze wysoki indeks glikemiczny. Ten z kolei powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, co dla organizmu jest sygnałem do odkładania tłuszczyku.

Te „niedobre” też bywają dobre

Jest wiele produktów, które mają średni lub wysoki indeks glikemiczny, a mimo to są dobre dla zdrowia. Dlatego jeśli nie jesteś otyły, nie masz cukrzycy, możesz śmiało je włączyć do jadłospisu. Jeśli do tej pory były na liście „zapomniałem, że istnieją”, to przemyśl, by awansować je na listę „jem raz w tygodniu”.

Kukurydza ‒ tak, tak, wiemy, ma IG 50 ‒ ale poza tym to świetne źródło witaminy C i błonnika. Jako dodatek do sałatek na pewno nie podniesie cukru we krwi, bo będzie w towarzystwie innych niskoglikemicznych warzyw.

Banan ‒ IG 52. Winny? Tak, winny wysokiej zawartości magnezu, potasu, błonnika i wit. B6. Świetny jako przekąska po sporcie, lepszy niż batonik.

Ziemniaki ‒ IG 65. Mają też potas, witaminę C i błonnik. Jeśli będą pieczone, gotowane, a nie w formie frytek i czipsów, można je czasami zaprosić do stołu.

Chleb ‒ IG 50. Nie zawsze trzeba wybierać pieczywo pełnoziarniste. Tradycyjny chleb na zakwasie też jest OK ‒ zawiera dobre dla zdrowia probiotyki. Ważne, by był prawdziwy, na zakwasie, a nie napompowany chemią białas z marketu zrobiony z mrożonego ciasta.

Zielony groszek ‒ IG 59. Za to ma dużo błonnika, antyoksydanty i działa przeciwzapalnie. Nie musimy z niego rezygnować.

Błonnik ‒ ważny w diecie

Błonnik występuje w produktach węglowodanowych, m.in. w otrębach, kaszy, warzywach strączkowych i produktach zbożowych. Ma cudowne właściwości – oprócz tego, że wymiata toksyny z jelit, powoduje też uczucie sytości i sprzyja utrzymaniu niskiego poziomu cukru we krwi poprzez wolniejsze wchłanianie się węglowodanów.

Co ciekawe, niektóre badania wykazały, że kobiety w średnim wieku, które zwiększyły spożycie błonnika w diecie, traciły na wadze i w talii! Jeżeli dodatkowo zajadały się groszkiem, jest szansa, że zapobiegły ewentualnemu rakowi żołądka, gdyż mały zielony przyjaciel dodatkowo działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.

Węglowodany dla serca i mózgu

Brak ruchu, używki, zła dieta i otyłość brzuszna to droga na skróty do chorób serca. Ważne, by trzymać wagę w ryzach i kontrolować poziom cholesterolu i lipidów. Dobra wiadomość jest taka, że węglowodany, zawarte np. w fasoli czy płatkach owsianych, mogą obniżyć wysokość złego cholesterolu LDL nawet o 5 procent, jednocześnie podwyższając poziom tego korzystnego – HDL. To nie wszystko.

Dobre „węgle” dbają nie tylko o serce. Pozytywnie wpływają także na pracę mózgu. Badania przeprowadzone przez Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne wykazały, że grupa kobiet, które całkowicie wyeliminowały węglowodany z diety, o wiele gorzej orientowała się w przestrzeni i rozwiązywała zadania podczas testów. Dlatego ci, którzy z natury mają kłopot z nawigacją w terenie, zdecydowanie powinni spożywać węglowodany. Inaczej trudno będzie trafić do sklepu ze zdrową żywnością…

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?