Przejdź do treści

Wegetariańska carbonara z grzybami. Lekki i zdrowy posiłek na lato

Wegetariańska carbonara z grzybami
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Dieta wegetariańska to nie fizyka kwantowa. Po wykluczeniu mięsa posiłek staje się i lżejszy, i zdrowszy. Przykład? Carbonara. Spróbujcie jej w wersji wege!

W klasycznym przepisie na carbonarę jest oczywiście boczek. My zastąpimy go grzybami. To świetne rozwiązanie, bo akurat zaczął się na nie sezon. Możesz wybrać się po nie do lasu, tylko pamiętaj, aby wcześniej zapoznać się z jadalnymi odmianami grzybów. My wybraliśmy kurki, ale tak naprawdę każdy rodzaj świetnie się tutaj sprawdzi. Poza sezonem można użyć boczniaków.

Istnieją opinie, że grzyby nie zawierają żadnych wartości odżywczych, a dodaje się je do dań tylko ze względu na walory smakowe. To nieprawda. Grzyby składają się przede wszystkim z wody. Zawierają witaminę A, B1, B2 i C. Oprócz tego są źródłem białka – to kolejny powód, dla którego warto zastępować nimi mięso w diecie wegetariańskiej. Są niskokaloryczne, więc dzięki nim nasze danie nie będzie ciężkie.

Zamiast pszennego makaronu użyliśmy razowego – ze względu na lepsze wartości odżywcze. Śmietanę zaś pomijamy. Wszystko wskazuje na to, że będzie pysznie!

grzyby

Wegetariańska carbonara z grzybami

Wegetariańska carbonara z grzybami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (przepis dla 2 osób):

– 2–3 garści grzybów
– 1 ząbek czosnku
– pół pęczka świeżej natki pietruszki
– 150 g makaronu razowego spaghetti
– 2 jajka
– 2 łyżki startego sera żółtego długo dojrzewającego do posypania makaronu (opcjonalnie)
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

Makaron wstaw do gotującej się, osolonej wody. Gotuj, aż będzie al dente, i odcedź go. Grzyby oczyść i pokrój w nieregularne mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmaż przez krótką chwilę. Wrzuć grzyby.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Smaż, aż pięknie się zarumienią i skurczą. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną drobno pietruszkę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Następnie dodaj makaron.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W misce roztrzep jajka. Patelnię możesz zdjąć z ognia. Szybkim ruchem wlej jajka do makaronu oraz reszty składników.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Szybko wymieszaj całość, tak aby powstał sos, a nie jajecznica. Jeśli nie musisz przejmować się kaloriami, posyp startym dobrej jakości serem.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”