Przejdź do treści

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Tekst o wegańskim twarożku z pestek słonecznika. Na zdjęciu: Miska jedzenia na stole - HelloZdrowie
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mleczny twarożek ze świeżymi ziołami, rzodkiewką, ogórkiem albo pomidorami to śniadaniowy klasyk. Dla tych, którzy są uczuleni na mleko lub z własnego wyboru nie sięgają po produkty mleczne, mamy rewelacyjną alternatywę. Zrobimy twarożek z pestek słonecznika! Świetnie sprawdzi się także w zimowe poranki.

Kto by pomyślał, że w tych maleńkich ziarenkach kryje się bogactwo wartości odżywczych? Pestki słonecznika obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, dobrze wpływają na serce i regulują pracę układu pokarmowego. Są bogate w witaminy z grupy E, C, A i B6. Oprócz tego zawierają żelazo, wapń, magnez, fosfor i potas. Są jednak także dosyć kaloryczne, dlatego nie powinno się ich podjadać bez opamiętania. Tak czy siak, na wegański twarożek nadają się w sam raz!

Wegański twarożek ze słonecznika – składniki

Oto, czego potrzebujesz do zrobienia pysznego i zdrowego twarożku roślinnego:

  • 1/2 szklanki pestek słonecznika,
  • 1/2 pęczka szczypiorku albo koperku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • ok. 1/3 szklanki wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej,
  • łyżka czarnuszki,
  • garść pomidorków albo rzodkiewek,
  • kilka kromek pieczywa na zakwasie.

Wegański twarożek ze słonecznika – przygotowanie

Zacznij od podprażenia pestek słonecznika na suchej patelni. Zdejmij je, kiedy się zarumienią. Wrzuć do blendera i zmiksuj na okruchy.

przepis-na-weganski-twarozek-ze-slonecznika

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj sok z cytryny i odrobinę wody.

przepis-na-weganski-twarozek

Zdjęcie: masz.talerz

Wodę dolewaj powoli, aby twarożek nie był za rzadki. Dopraw solą, pieprzem, papryką wędzoną i słodką. Ponownie zmiksuj. Dodaj posiekane zioła i czarnuszkę.

przepis-na-weganski-twarozek

Zdjęcie: masz.talerz

Podawaj z pieczywem i warzywami. Przechowuj w lodówce.

przepis-na-weganski-twarozek-ze-slonecznika

Zdjęcie: masz.talerz


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?