Przejdź do treści

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Tekst o bezglutenowych wegańskich truflach z komosy ryżowej. Na zdjęciu: Talerz z czekoladowymi deserami - HelloZdrowie
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Orzechowe trufle podbiły kubki smakowe wielu osób. A co z tymi, którzy mają alergię na orzechy? Mogą zrobić sobie trufle z komosy ryżowej. Te z naszego przepisu są dodatkowo bezglutenowe i wegańskie. Skorzystaj z przepisu.

Komosa ryżowa, czyli quinoa, jest zdrowa, odżywcza i doskonale zastępuje ryż czy ziemniaki.  To  doskonałe źródło białka, flawonoidów i kwasów tłuszczowych. Wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwalergiczne, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybiczne. Komosa jest bogata w żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz potas. Zawiera kwas foliowy, witaminy A i E. Bez obaw mogą po nią sięgać osoby chore na celiakię oraz cukrzycę, to dlatego, że jest bezglutenowa i ma niski indeks glikemiczny.

Nasz przepis to dowód, że komosa idealnie odnajduje się także jako baza deserów. Gotowe trufle oblejemy gorzką czekoladą i posypiemy suszonymi płatkami róży.

Wegańskie danie

Składniki na trufle:

– 1/4 szklanki nieugotowanej komosy ryżowej
– 1-2 łyżki ksylitolu
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 2-3 łyżki syropu klonowego
– pół szklanki pasty tahini
– mąka bezglutenowa – może być np. gryczana, z kaszy quinoa, ryżowa albo miks
– szczypta gałki muszkatołowej

do polewy:

– 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady plus dwie łyżki oleju kokosowego
– suszone płatki róży do posypania

Przygotowanie:

Komosę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wystudzoną i odsączoną rozprowadź na papierze do pieczenia. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do miksera wrzuć kaszę oraz resztę składników oprócz tych do polewy. Mąkę wsypuj powoli. Dodaj taką ilość, aby z masy udało się formować trufle. Całość zmiksuj. Uformuj kulki i kładź je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej. Kulki zamocz w czekoladzie,

kulki-mocy-weganskie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

posyp płatkami.

kulki-mocy-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażarki na 10-15 minut. Trufle przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?