Przejdź do treści

Zdrowe przyprawy – oto 7 roślin i ziół, które powinnaś mieć na półce

Szafran vs. kurkuma Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Przyprawy warto dodawać do posiłków, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również poprawę kondycji organizmu. Niektóre z nich stanowią pomoc w zgubieniu zbędnych kilogramów, z kolei inne mają związek z polepszeniem funkcjonowania układu pokarmowego. Jakie przyprawy są zdrowe? Dlaczego warto ich używać podczas codziennego przygotowywania dań? Sprawdź! 

Kurkuma – bogactwo witamin i minerałów 

Kurkuma, znana również jako ostryż długi, to nie tylko popularna przyprawa w kuchni orientalnej, ale także źródło witamin. Kurkumina, dominujący polifenol w kłączu kurkumy — wykazuje silne działania: 

  • przeciwbakteryjne,  
  • przeciwzapalne,  
  • przeciwnowotworowe.  

Ponadto może przyspieszać proces gojenia się ran, wspierać leczenie dolegliwości związanych ze stresem oksydacyjnym. Kurkuma jest również skarbnicą składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, C, E, kwas foliowy oraz minerały, m.in.: 

  • wapń,  
  • magnez,  
  • potas, 
  • żelazo. 

Szafran ma szerokie zastosowanie w kuchni i medycynie 

Szafran, ceniony za bogactwo substancji czynnych, jest kolejną przyprawą o niezwykłych właściwościach. Wszystko dzięki zawartych w nim związków, takich jak krocetyna, pikrokrocyna i safranal o działaniach: 

  • przeciwdepresyjnym,  
  • antyoksydacyjnym,  
  • przeciwzapalnym,  
  • przeciwdrgawkowym,  
  • antynowotworowym.  

Znamiona szafranu obfite w olejek eteryczny, karotenoidy i witaminy, znalazły zastosowanie w leczeniu wrzodów żołądka, a także łagodzeniu objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). 

Imbir – jakie substancje bioaktywne zawiera? 

Imbir wpływa korzystnie na organizm, co wynika głównie z zawartych w nim substancji bioaktywnych, takich jak: 

  • gingerole,  
  • szogaole,  
  • zingiberol, 
  • linalol.  

Dzięki nim imbir działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz antyoksydacyjnie. Dodatkowo może przyczynić się do: 

  • niwelowania dolegliwości układu pokarmowego,  
  • redukcji mdłości,  
  • wspieraniu odporności,  
  • pobudzania trawienia,  
  • łagodzenia bólów menstruacyjnych.  

Cynamon to naturalny środek przeciwgrzybiczy i nie tylko 

Cynamon jest kolejną przyprawą, o której dodaniu do potraw warto pamiętać — wyróżnia się ona niezwykle pozytywnym wpływem na organizm. Co to oznacza? Przede wszystkim cynamon wykazuje działanie: 

  • przeciwgrzybicze, 
  • przeciwzapalne, 
  • antyseptyczne, 
  • przeciwnowotworowe (szczególnie w kontekście raka jelita grubego).  

Dodatkowo jego regularne spożywanie prowadzi do: 

  • obniżenia poziomu „złego” cholesterolu,
  • poprawy krążenia krwi,
  • łagodzenia bólów głowy, stawów i mięśni.

Pieprz czarny pomaga w odchudzaniu 

Wiele osób zastanawia się, czy ostre przyprawy są zdrowe? Otóż jedną z nich jest właśnie pieprz czarny — w szczególności znany z korzystnego wpływu na układ trawienny, czyli regulacji procesów trawiennych oraz zmniejszania ryzyka dolegliwości żołądkowych. Ponadto pieprz może wspomagać proces odchudzania dzięki obecności piperyny, która stymuluje termogenezę, zwiększając produkcję ciepła w organizmie. To z kolei oznacza szybsze spalanie kalorii i utratę wagi.

Czosnek – dlaczego warto stosować? 

Czosnek nie bez powodu od wieków jest wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Zawiera on unikalne związki siarkowe, takie jak allicyna oraz alliina, które nadają mu silne właściwości: 

  • przeciwgrzybicze,  
  • przeciwbakteryjne,  
  • przeciwwirusowe.  

Ponadto warto pamiętać, że czosnek jest bogatym źródłem witamin oraz minerałów, w tym: 

  • potasu,  
  • magnezu,  
  • wapnia, 
  • cynku.  

Co więcej, regularne spożywanie czosnku może mieć korzystny wpływ na układ krążenia poprzez obniżenie ciśnienia krwi, czy regulację poziomu cholesterolu.

Goździki – źródło polifenoli 

Goździki to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale również środek na regulację poziomu cukru we krwi, wzmacnianie odporności, czy ból zęba. Oprócz tego działa on: 

  • przeciwbakteryjnie,  
  • przeciwwirusowo, 
  • wspomagająco na układ trawienny.  

Goździki są bogate w witaminy z grupy B oraz A, C, D, E, K, a także minerały, takie jak: 

  • potas,  
  • magnez,  
  • wapń,  
  • potas,  
  • selen,  
  • cynk,  
  • mangan,  
  • fosfor,  
  • sód.  

Kluczowym składnikiem jest eugenol, działający jako naturalny przeciwutleniacz i wykazujący silne właściwości antyseptyczne oraz znieczulające. Goździki, bogate w polifenole, mają także zdolność usuwania nadmiaru wolnych rodników, co przyczynia się, m.in. do opóźniania procesów starzenia skóry 

Bibliografia: 

  1. Anh N. H., Kim S. J., Long N. P., Min J. E., Yoon Y. C., Lee E. G., Kim M., Kim T. J., Yang Y. Y., Son E. Y., Yoon S. J., Diem N. C., Kim H. M., & Kwon S. W, Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. Nutrients 2020, 12(1), 157. 
  2. Błaszczyk, N., Rosiak, A., Kałużna-Czaplińska, J., The Potential Role of Cinnamon in Human Health. Forests 2021, 12, 648.
  3. El Midaoui A., Ghzaiel I., Vervandier-Fasseur D., et al, Saffron (Crocus sativus L.): A Source of Nutrients for Health and for the Treatment of Neuropsychiatric and Age-Related Diseases. Nutrients 2022;14(3):597. Published 2022 Jan 29. 
  4. Hewlings, S. J., Kalman, D. S., Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods, Basel, Switzerland 2017, vol. 6,10 92. 22.
  5. Jiang T. A., Health Benefits of Culinary Herbs and Spices, Journal of AOAC INTERNATIONAL 2019, Volume 102, Issue 2, Pages 395–411.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?