3 min.
Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów

Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów/ Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Nareszcie jest! Rabarbar, na który czekamy całą zimę, bo kiedy ten produkt pojawia się na straganach oznacza jedno – lato nieśmiało wygląda zza rogu. Co powiecie na orzeźwiający gazowany napój z syropem z rabarbaru? Bez grama cukru!
Wszechstronny rabarbar
Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Klasycznie przygotowuje się z niego kompot albo ciasto, sprawdza się również w wytrawnych daniach. My postanowiliśmy wykorzystać rabarbar w syropie z jabłkami. Będzie zaskakująco i orzeźwiająco. Ważne, że bez dodatku cukru i konserwantów. Świeża mięta i skórka z grejpfruta sprawią, że smak będzie jeszcze ciekawszy. Do pełni szczęścia potrzebujesz jeszcze, aby syrop był mocno schłodzony i podany z wodą gazowaną. Taki napój jest doskonałą alternatywą dla gotowych sklepowych, gazowanych napojów. Niestety takie produkty zazwyczaj zawierają mnóstwo cukru, sztucznych barwników i konserwantów. Możesz tego uniknąć, przygotowując naszą propozycję. Podczas sezonu na rabarbar warto go mrozić i cieszyć się jego smakiem przez długi czas.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Właściwości zdrowotne rabarbaru
Naukowcy donoszą, że rabarbar wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, odkażające i oczyszczające. Ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczny. Oznacza to, że z powodzeniem mogą po niego sięgać zarówno osoby będące na diecie odchudzającej i cukrzycy.
Rabarbar to bogactwo witamin! Zawiera witaminy z grupy A, D, E, K, C i kwas foliowy. Oprócz tego dostarcza żelazo, magnez, fosfor, wapń oraz cynk. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i poprawia procesy trawienne. Korzystnie wpływa na stan i wygląd włosów oraz paznokci. Warto wiedzieć, że osoby z niedoborem wapnia powinny uważać na częste spożywanie tego warzywa. Regularne sięganie po rabarbar może skutkować usuwaniem wapnia z organizmu.
Przepis na syrop z rabarbaru
Składniki:
- 700 ml soku z jabłek (samodzielnie wyciskanego),
- garść mięty,
- 400 g rabarbaru,
- 2 litry wody,
- porządna szczypta gałki muszkatołowej,
- skórka otarta z jednego grejpfruta
Przygotowanie:
Zacznij od wyciśnięcia soku z jabłek. Sok przelej do rondla i odparuj ok. 500 ml wody z soku.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Rabarbar obierz i umyj,
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
pokrój w plastry,
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
wrzuć do garnka i zalej wodą.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Gotuj, aż rabarbar się rozpadnie (to zajmie ok. 40-50 minut). Przecedź rabarbar a uzyskany syrop połącz z sokiem z jabłek. Dodaj gałkę, skórkę i miętę. Przelej do butelki. Podawaj z kostkami lodu i odrobiną wody gazowanej. Przechowuj w lodówce.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022