Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla
Wyjmujemy grille, koce i leżaki. W końcu wszyscy się zgodzimy z tym, że jedzenie smakuje najlepiej na świeżym powietrzu. Sezon na szparagi właśnie się zaczął, bataty są dostępne cały rok. Kup jeszcze ser i rukolę – niewiele więcej potrzebujesz, by stworzyć sycący i zdrowy posiłek idealny na piknik.
Proponujemy wegetariański przepis na bataty prosto z grilla, podane ze szparagami, rukolą i sosem serowym. Nie bez przyczyny wybraliśmy opcję wege. Naprawdę nie tylko karkówkę i kiełbasę można zjeść z grilla. Gwarantujemy pełne i szczęśliwe brzuchy.
Szparagi to warzywa typowo sezonowe. Okres ich wyrastania trwa bardzo krótko, dlatego w sezonie warto po nie sięgać jak najczęściej. Szparagi są bogate w błonnik, fosfor, wapń, kwas foliowy, beta-karoten i witaminy z grupy A i C. Mają dobry wpływ na pracę jelit i układ pokarmowy. Oprócz tego korzystnie wpływają na kości, zęby, paznokcie i włosy. Wzmacniają układ odpornościowy i krążenia. Wspomagają pracę wątroby i nerek. Jakby tego było mało – idealnie nadają się dla osób dbających o figurę, bo są niskokaloryczne. Wraz z batatami w wersji grillowanej smakują doskonale!
Bataty i szparagi z grilla
Składniki:
– pęczek szparagów
– 4 duże bataty
– pęczek rukoli
– 2 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki oleju lnianego
– kilka łyżek oleju rzepakowego
– 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
– pół pęczka koperku
– 1/3 pęczka szczypiorku
– 3-4 łyżki sera niebieskiego
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej grill. Bataty umyj. Do garnka wlej wodę. Wrzuć ziemniaki. Po zagotowaniu wody poczekaj 15-20 minut, aż bataty zmiękną. Odcedź i zawiń w folię do pieczenia. Połóż na grillu i piecz, aż będą zupełnie miękkie i gotowe do jedzenia. Odkrój końcówki szparagów. Szparagi skrop olejem rzepakowym, posyp solą, pieprzem i krótko grilluj pod koniec pieczenia batatów. Aby przygotować sos, do miski wrzuć jogurt, ser, posiekany szczypior oraz sól i pieprz. Połącz ze sobą składniki, rozetrzyj ser i odstaw do lodówki. W misce umieść rukolę, skrop sokiem z cytryny, dolej olej lniany, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj.
Bataty przekrój na pół.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Połóż szparagi.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Dodaj rukolę i polej sosem. Posyp koperkiem.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
Najlepsze sosy do dań z grilla — nie tylko sos czosnkowy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Pianki „marshmallows” mogą być bardzo szkodliwe. Polscy naukowcy przestrzegają szczególnie najmłodszych
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?