Przejdź do treści

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Tę pastę polubią chyba wszyscy! Jest sycąca, wyrazista w smaku, oszczędna w przygotowaniu i dobrze się przechowuje. I pomyśleć, że te popularne warzywa ‒ marchew, seler, por, pietruszka – można doprawić tak, że chce się jeść bez końca…

Właściwości warzyw, z których przygotowana jest pasta

Marchewka to skarbnica beta-karotenu. Ale nie tylko. Jest bogata w witaminy z grupy C, B, E, K, a także w ryboflawinę i kwas foliowy. Oprócz tego zawiera wapń, żelazo, sód, cynk oraz magnez. Regularne jedzenie marchewki dobrze wpływa na wzrok, wygląd skóry i serce.

Nasz kolejny bohater ‒ seler ‒ zawiera aż dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Poza tym jest kopalnią fosforu, wapnia, cynku i potasu. Seler ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i rozkurczające. Działa moczopędnie. Jest niskokaloryczny, ale pobudza apetyt. Oczyszcza organizm z toksyn oraz obniża ciśnienie tętnicze. Podobnie jak marchewka dobrze wpływa na pracę serca i wygląd skóry.

Pietruszka jest bogata w witaminę A, C, PP i K. Oprócz tego zawiera żelazo, flawonoidy oraz wapń, magnez i potas. Dobra wiadomość dla kobiet cierpiących na bóle menstruacyjne ‒ korzeń pietruszki łagodzi bóle i działa rozkurczająco. Oprócz tego ma działanie moczopędne, więc pomaga przy zapaleniu pęcherza. Usprawnia pracę nerek i reguluje ciśnienie krwi. Poprawia koncentrację i dobrze wpływa na układ nerwowy.

Pasta kanapkowa z warzyw – przepis

Pasta z warzywami w roli głównej w niczym nie będzie przypominać sałatki jarzynowej z ciocinych imienin. Wyjątkowy smak uzyskamy dzięki przyprawom – jedzcie na zdrowie!

Zdjęcie: masz.talerz

Składniki:

– 1 korzeń pietruszki,
– 4 średniej wielkości marchewki,
– połowa selera,
– 1 ząbek czosnku,
– 2 łyżki miodu,
– olej rzepakowy,
– połowa pora,
– 2 cm imbiru,
– pół łyżeczki kurkumy,
– pół łyżeczki garam masali,
– sól i pieprz do smaku,
– szczypta gałki muszkatołowej,
– gałązka rozmarynu,
– pestki dyni,
– woda.

Przygotowanie:

Pietruszkę, marchewkę, seler obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Pora pokrój w krążki, a czosnek rozgnieć nożem. Wszystkie warzywa włóż do żaroodpornego naczynia, polej olejem, miodem i szczyptą soli. Dodaj gałązkę rozmarynu. Piecz w temperaturze 200 stopni, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Czosnek wyciśnij z łupinki i razem z warzywami umieść w mikserze. Dodaj wszystkie przyprawy, wlej ok. 1/3 szklanki wody i miksuj, aż uzyskasz gładką masę. Jeśli pasta jest za gęsta, dolej jeszcze odrobinę wody. Pastę przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podawaj na ciemnym pieczywie z pestkami dyni. Bez chleba też smakuje doskonale!

 


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?