Przejdź do treści

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Młode jabłka i agrest… Teraz jest ich czas. Ale jeśli chcecie zachować letnie aromaty na zimę, zróbcie owocowe chutneye. Podkręcimy ich smak przyprawami – oto 3 chutneye z charakterem!

Mamy dla was nowe kompozycje wykorzystujące sezonowe owoce: młode jabłka, czereśnie i agrest.

Warto przygotować sobie kilka takich słoiczków na teraz i na zimniejsze miesiące. Dlaczego? Chutney to taka „kropka nad i”, dodatek sprawdzający się w wielu daniach obiadowych, przekąskach, na kanapkach, na grillu czy też pikniku. Słodko-kwaśne nuty tych przetworów rewelacyjnie dopełniają wiele potraw. Znajdą także fanów wśród osób, które nie przepadają za słodkimi przetworami, a mają ochotę zamknąć na dłużej smak letnich owoców.

I to nie tylko dla wspaniałego smaku, ale też wielu cennych składników.

Jabłka doskonale wpłyną na nasze trawienie i uzupełnią w codziennej diecie witaminy C, B, E oraz K. Słodkie, soczyste czereśnie to sposób na piękną cerę i dostarczenie sobie dużych ilości potasu, jodu oraz magnezu. Agrest jest bogaty w luteinę, która korzystnie wpływa na nasz wzrok. Te małe kuleczki działają także pozytywnie na nasz układ trawienny oraz moczowy, pomagają w odkwaszaniu organizmu.

Gotowi na owocową rewolucję?

Słodki chutney z młodych jabłek z kardamonem

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki:

– 1 kg wczesnych jabłek, np. papierówka lub antonówka
– 10 strąków kardamonu
– 6 łyżek syropu klonowego lub daktylowego albo ksylitolu lub 1 szklanka rodzynek
– 1/4 szklanki octu jabłkowego
– 1/2 szklanki wody
– 2 duże cebule
– 2 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 5 ziarenek czarnego pieprzu lub duża szczypta mielonego
– 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1–2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, wydrążamy i kroimy w kostkę (obieranie ich jest opcjonalne). Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek, przygotowujemy wszystkie przyprawy, a strąki kardamonu lekko rozgniatamy w moździerzu lub płaską stroną noża. Grzejemy olej w garnku, dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy kilka minut. Po tym czasie dorzucamy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy 50–60 minut, aż jabłka się rozpadną i większość płynu wyparuje, od czasu do czasu należy wszystko dokładnie przemieszać. Studzimy, przekładamy do słoików/pojemników i przechowujemy w lodówce do pięciu dni, a resztę pasteryzujemy lub mrozimy na kilka miesięcy.

Pikantny chutney z czereśni z czarnym pieprzem i rozmarynem

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Składniki (na ok. 800 g gotowego chutneya):

– 1 kg czereśni
– 1 duża czerwona cebula
– 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1/4 łyżeczki suszonego
– 4 łyżki octu jabłkowego
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 szklanka wody
– 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu lub 1/2 mielonego
– 1/4 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
– 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1­–2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Czereśnie myjemy i drylujemy. Siekamy cebulę, przygotowujemy wszystkie przyprawy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego rozgniatamy w moździerzu. W dużym i wysokim garnku grzejemy olej, dodajemy cebulę, smażymy kilka minut. Dorzucamy resztę składników, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu 50–60 minut, po czym częściowo miksujemy. Przelewamy do słoików/pojemników, przechowujemy w lodówce do pięciu dni lub pasteryzujemy albo mrozimy na dłuższe przechowywanie.

Korzenny chutney z agrestu

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Składniki (na ok. 600 g gotowego chutneya):

– 1 kg agrestu (kolor dowolny lub 2 mieszane razem)
– 1/4 szklanki octu jabłkowego (60 ml)
– 4 łyżki syropu daktylowego lub 1 szklanka rodzynków albo suszonych daktyli
– 1 duża cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka oleju
– 2 liście laurowe
– 1 laska cynamonu
– 5 goździków w całości
– 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Myjemy agrest. Przygotowujemy wszystkie przyprawy. Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek na oleju. Po kilku minutach dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy w dużym i wysokim garnku bez przykrycia ok. 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodajemy więcej syropu, jeśli wolimy, aby chutney był bardziej słodki. Przelewamy do słoików/pojemników i przechowujemy w lodówce do pięciu dni albo pasteryzujemy/mrozimy na dłuższe przechowywanie.

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”