Przejdź do treści

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem
Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Brakuje pomysłu na zdrowe śniadanie? Przygotowaliśmy przepis na zdrowy omlet z czereśniami i twarożkiem. Będzie pysznie i pożywnie.

Pani czereśnia – największa kulinarna celebrytka lipca. Nie lubi konkurencji i najlepiej smakuje prosto z drzewa. Mieszczuchom takim jak ja pozostaje niestety jedynie czaić się na nią na lokalnych bazarkach. Ma swoje wady, przede wszystkim: tania nie jest i silnie uzależnia! Ale kto by się tym przejmował, jest warta każdej złotówki i każdej zawartej w sobie kalorii. Pełna miska owoców w 10 minut zamienia się w garść pestek, a to zwiastuje początek mojej sezonowej monodiety.

Nasza bohaterka ma bogate wnętrze, rekordową dawkę jodu, potasu i antyoksydantów. Ekologiczna czereśnia dobra na wszystko – nadmiar soli i toksyn z organizmu usunie, przemianę materii przyspieszy. Skórę ujędrni, zasnąć pomoże, humor poprawi. Czego chcieć więcej? Więcej jedzenia, mniej pisania! Z zupełnie czystym sumieniem możemy się więc zaopatrzyć w torbę (albo i trzy – w końcu wybór między czereśnią żółtą, czerwoną i bordową bywa trudny) tego cudownego owocu i pędzić do kuchni, by wyczarować z niej pyszne i zdrowe desery!

Omletonaleśnik z czereśniami i waniliowym twarożkiem

Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl

Składniki na omletonaleśnik (na 1 porcję)

– 1 jajko
– 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub pszennej)
– mleko (5-6 łyżek)
miód (pół łyżeczki lub do smaku)
– sól

nadzienie:

– czereśnie (10-15 szt.)
– biały chudy ser (ok. 100 g)
– jogurt naturalny/grecki (4-5 łyżek)
cukier z wanilią (1 łyżeczka)
– wiórki kokosowe (ok. 1-2 łyżeczki)
syrop klonowy/miód/melasa (do smaku)

Przygotowanie:

W naczynku łączymy biały ser, 2-3 łyżki jogurtu i cukier. Czereśnie kroimy na połówki i usuwamy pestki. Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy mąkę, mleko, miód, oliwę, szczyptę soli, mieszamy do uzyskania jednolitej masy (nie za gęstej – w razie czego dolewamy nieco mleka). Rozgrzewamy patelnię i równomiernie rozprowadzamy na niej ciasto. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, przewracamy omletonaleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 1 minutę, by lekko się podrumienił. Wykładamy na talerz, na wierzchu rozprowadzamy twarożek, posypujemy czereśniami i zawijamy. Całość polewamy jogurtem i syropem klonowym. Gotowe!


Marta Winiarska – pasjonatka zdrowego jedzenia i alternatywnych smaków. Gotuje, fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka. Przyszła Pani Doktor, a może przy okazji i szefowa kuchni ? Od kilkunastu miesięcy – najszczęśliwsza na świecie mama bloga kulinarnego eateasy.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: