Letnie kompoty z owoców i kwiatów. Idealne na upalny dzień
Wiele dzikich roślin, które mijamy na co dzień, jest jadalnych! Warto docenić ich niezwykły smak i aromat i ugotować z nich kompot.
Kwiaty wprowadzają do najprostszych nawet receptur niesamowite akcenty. Ale warto po nie sięgać także ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Kwiaty lawendy to łagodny środek uspokajający, mają też działanie wspomagające trawienie. Kwiaty czarnego bzu działają wykrztuśnie i antywirusowo, wzmacniają odporność organizmu, przyspieszają przemianę materii. Z kolei płatki dzikiej róży zawierają flawonoidy i antocyjany, dzięki czemu sprawdzą się przy niestrawności, a także bólu gardła.
W połączeniu z naszymi ulubionymi letnimi owocami kwiaty, które akurat kwitną w tym samym czasie, tworzą bardzo ciekawe kompozycje smakowe. Słodka truskawka nabiera niezwykłego wyrafinowania w towarzystwie kwiatów czarnego bzu; czereśnie lub wiśnie z dodatkiem płatków róży zyskują na elegancji, a kwaśna malina złagodzona eteryczną lawendą koi zmysły. Oto trzy letnie kompoty o zniewalającym zapachu!
Kompot z malin i kwiatów lawendy
Składniki (ok. 1,5 l):
– 1 mała kobiałka malin (200 g)
– 2–3 kwiaty lawendy
– 1,5 l wody
– ulubiony środek słodzący (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wrzucamy wszystkie składniki do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut, przecedzamy, opcjonalnie dosładzamy i podajemy. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Kompot z truskawek i kwiatów czarnego bzu
Składniki (ok. 1,5 l):
– 500 g truskawek
– 1 duży baldach kwiatów czarnego bzu*
– 1,5 l wody
– ulubiony środek słodzący (opcjonalnie)
*Kwiaty czarnego bzu zrywamy w lesie lub na łące, z dala od miasta, zbieramy jedynie te białe, bez brązowych plamek i spożywamy tylko po obróbce termicznej. Bezpośrednio po zerwaniu układamy je na gazecie i zostawiamy na 30–60 minut, aby naturalnie oczyściły się z owadów, które mogą się w nich znajdować
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, usuwamy z nich szypułki, kroimy na pół i wrzucamy do garnka. Dodajemy lekko porwany kwiat czarnego bzu oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 15 minut, dosładzamy wedle uznania i serwujemy. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Kompot z czereśni lub wiśni i płatków dzikiej róży
Składniki (ok. 1,5 l):
– 500 g czereśni lub wiśni
– 10 dużych jadalnych płatków dzikiej róży
– 1,5 l wody
– ulubiony środek słodzący (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Czereśnie/wiśnie myjemy i drylujemy lub przekrajamy na pół. Wrzucamy do garnka, dodajemy oczyszczone płatki róży oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 15 minut, przecedzamy, dosładzamy wedle uznania i serwujemy. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Polecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
Przysmak faraonów, zdrowa słodycz i remedium na chrypkę
się ten artykuł?