Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel
Czy kisiel jest zdrowy? Skład kisielu z proszku to sama chemia: barwniki, cukier, aromaty, regulatory kwasowości, sól… Dlatego stawiamy na wersję domową. Jest tak pyszna, że skuszą się nie tylko dzieciaki!
Kisiel – skład
Typowy kisiel „kupny” składa się z:
- cukru – to niestety dominujący składnik opakowania kisielu, sprawiający, że nie jest on specjalnie zdrowy;
- skrobi ziemniaczanej – sprawia ona, że kisiel gęstnieje pod wpływem ciepła;
- regulatora kwasowości – konserwant;
- barwników – mogą być naturalne (np. betanina z buraków) lub sztuczne;
- aromatów;
- dodatków: suszone owoce, witaminy, ekstrakty z owoców;
Kupny kisiel jest więc niezdrowy z uwagi na to, że składa się głównie z cukru, najczęściej w postaci syropu glukozowo-fruktozowego.
Domowy kisiel. Na co dobry jest kisiel domowy?
Kisiel a dieta? Czemu nie? Wystarczy przygotować zdrową wersję kisielu! Do przygotowania domowego kisielu potrzebujesz kilka składników. My użyliśmy soku świeżo wyciśniętego z ananasa oraz wkroiliśmy mango. Dzięki tym dwóm słodkim owocom nie musieliśmy dodawać cukru. Słodkość kisielu zrównoważy sok i skórka z cytryny oraz granat. Jeśli wolisz inne smaki, możesz wykorzystać różne owoce. Tak przygotowany kisiel jest zdrowy – zawiera mnóstwo witamin, zwłaszcza C i B12! Doskonale działa więc na poprawę odporności. Domowy kisiel dobry jest też na zaparcia. To jest właśnie dodatkowy plus samodzielnego przygotowania tego deseru. Z każdego soku wyjdzie nam pyszny kisiel!
Domowy, zdrowy kisiel – przepis
Przygotowanie takiego deseru zajmuje zaledwie kilkanaście minut. To co? Do dzieła!
Zdrowy domowy kisiel – składniki:
- 1,5 szklanki soku z ananasa
- skórka starta z cytryny
- jedno średniej wielkości mango
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- jeden mały granat
Domowy kisiel – przygotowanie
Wyjmij ziarenka granatu. W szklance wymieszaj mąkę z wodą i sokiem z cytryny.
Mango pokrój w kostkę.
Zagotuj sok z ananasa.
Dodaj startą skórkę z cytryny. Kiedy sok zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj roztwór z mąki i mieszaj energicznie, aż płyn zacznie gęstnieć. Pod koniec mieszania, kiedy kisiel będzie miał odpowiednią konsystencję, dodaj mango. Kisiel podawaj z granatem.
Smacznego!
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Źródła:
- Polskie Towarzystwo Dietetyki, https://ptd.org.pl/
Polecamy
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
się ten artykuł?