3 min.
Lubisz pić kawę? Sprawdź, która z nich jest najzdrowsza!

Nathan Dumlao/Unsplash
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
25.06.2022
12 zalet kiszonek. Dietetyczki przedstawiają ich dobroczynne właściwości
23.06.2022
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
Kawa rozpuszczalna, parzona czy z ekspresu? Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez ulubionej kawy. Ale kawa kawie nierówna. Sprawdź, która najlepiej pobudzi, a która nie tylko nie doda energii, ale wręcz po prostu zaszkodzi zdrowiu.
Kawa rozpuszczalna
Najłatwiejsza do przyrządzenia jest oczywiście kawa rozpuszczalna – nie trzeba inwestować w młynek do kawy czy ekspres, wystarczy zalać granulki gorącą wodą i gotowe. Warto wiedzieć, że kofeina pod postacią granulek nie pobudza tak bardzo jak prawdziwa arabica. Ale nie to powinno nas zaniepokoić. Kawa rozpuszczalna może zawierać ochratoksynę A. To produkowana przez pleśń rakotwórcza substancja, która odkłada się w organizmie, uszkadzając nerki i układ odpornościowy. Nie warto ryzykować.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Kawa parzona
Kawa parzona, czyli fusy zalane wodą, też nie jest obojętna dla naszego organizmu, ale z innego powodu. Ponieważ fusy swobodnie pływają w filiżance, tworzy się zawiesina, która podrażnia żołądek i wątrobę. Szczególnie szkodliwe jest picie takiej kawy na czczo, bo może powodować wrzody żołądka.
Kawa z ekspresu ciśnieniowego
Najzdrowsza jest kawa z ekspresu ciśnieniowego. Świeżo mielone ziarna kawy najkrócej pozostają w gorącej wodzie, a tym samym najmniej szkodliwych substancji przedostaje się do filiżanki z aromatycznym napojem.
Kawa – jakie są jej zalety?
O ile nie przekraczamy czterech filiżanek dziennie, kawa korzystnie wpływa na nasze zdrowie (pod warunkiem, że nie mamy nadciśnienia). Ułatwia koncentrację, podnosi ciśnienie i przyspiesza przemianę materii. Jednak powinny jej unikać kobiety w ciąży i karmiące, bo kofeina przenika zarówno do łożyska, jak i do mleka matki, i może zaburzać pracę serca dziecka.
Warto też pamiętać, że kawa wypłukuje wapń, ale tylko czarna. Kawa z mlekiem już nie ma takiego działania. Dlatego filiżanka latte do śniadania nam nie zaszkodzi. A fusów z ekspresu ciśnieniowego nie wyrzucajmy tak szybko do śmieci – są świetnym peelingiem do ciała, pobudzającym krążenie i ujędrniającym skórę. Natomiast ziemia do kwiatów zmieszana z fusami do kawy jest doskonałym nawozem dla storczyków.
Zobacz także

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy

Zdrowa żywność, bio i eko – czy masz świadomość, jak wygląda produkcja? Opowiada pracownica Inspekcji Weterynaryjnej
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022