Jak kupować chleb?
Sklepy spożywcze i hipermarkety coraz częściej kuszą nas zapachem chleba prosto z pieca. Niestety, „wypiek na miejscu” to rozmrażanie głęboko mrożonego ciasta z dodatkiem regulatorów kwasowości, zaciemniaczy i emulgatorów. Jak więc kupować chleb?
Chleb składający się z mąki, drożdży, soli i wody to dziś towar deficytowy. W jednym z sieciowych sklepów spożywczych przeczytałam skład oferowanego pieczywa (co i tak jest swego rodzaju osiągnięciem, bo wiele hipermarketów w ogóle nie informuje o składzie surowcowym swoich produktów wypiekanych „na miejscu”). Przeraziło mnie to, co tam znalazłam.
Chleb – popularne składniki
Na liście składników chleba znajdziemy gluten, słód barwiący (udaje ciemne pieczywo), substancje zagęszczające (guma guar, laktoza), cukier, sztuczny miód (udaje chleb na miodzie), rozmaite regulatory kwasowości (dioctan sodu, kwas cytrynowy), grys kukurydziany, a nawet ocet. A teraz coś dla wegetarian: w chlebie znajdziemy także emulgatory pochodzenia zwierzęcego – są to mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym (w skrócie E472d). Nazwa przyprawiająca o ból głowy? Tak – dosłownie i w przenośni, bo akurat ten składnik może wywoływać bóle głowy.
Chleb – jak dobrze wybrać?
Co więc począć? Nie jeść chleba? Najlepiej upiec go samemu – to naprawdę proste! Jeśli jednak czas nie pozwala wam uruchomić domowej piekarni, kupujcie chleb w małych piekarniach, a szerokim łukiem omijajcie stoiska z pieczywem w super- i hipermarketach. Sprawdzajcie, testujcie, zapytajcie o skład. Prawdziwy, dobry chleb nie kruszy się następnego dnia ani nie pleśnieje (to z kolei cecha charakterystyczna „dmuchanych” bułek z hipermarketów). Nie zawiera też „śladowych ilości mleka, orzeszków ziemnych, ziaren soi i sezamu”. A jeśli już traficie do supermarketu, czytajcie etykiety i informacje na stoisku z pieczywem. „Wyrób z ciasta głęboko mrożonego” trudno nazwać chlebem.
Zobacz także
Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia
Nagietek – kwiat, który nie tylko leczy, koi i pielęgnuje skórę. Jakie są jego magiczne właściwości i jak zrobić nagietkową maść? Tłumaczy autorka bloga Natura Pod Lupą
Pękające naczynka na nogach. Jak je usunąć i zapobiegać ich powstawaniu?
Podoba Ci się ten artykuł?
Polecamy
Boski nektar, owoc biblijnego drzewa i fenicka sól
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
się ten artykuł?