Przejdź do treści

Jak kupować bakalie?

bakalie
Jak kupować bakalie? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Jedzenie dobre dla mózgu
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez bakalii. To przede wszystkim kompot z suszonych owoców, ale również keks i bożonarodzeniowa nalewka. Ale bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki, konserwanty i nadmiar cukru?

Wydawać by się mogło, że nie ma tu żadnej filozofii, przecież w opakowaniu są tylko owoce.  Czyżby? Bakalie też trzeba umieć kupować. W zwykłym opakowaniu rodzynek mogą się znaleźć niechciane dodatki E. Nie oznacza to, że jesteśmy na nie skazani. Trzeba uważnie czytać etykiety i wybierać te produkty, które ich nie zawierają. Na szczęście takich jest coraz więcej.

Kandyzowane owoce

Bakalie to przede wszystkim suszone owoce, czyli śliwki, jabłka, gruszki, morele i oczywiście rodzynki. Uwaga na kandyzowane owoce, które zajmują coraz więcej miejsca na sklepowej półce. Kuszą smakiem, egzotycznymi nazwami, są miękkie i słodkie… aż za bardzo. Kandyzowane owoce to głównie cukier, którym urocze kawałeczki papai czy imbiru są nasączone niczym gąbka.

Czy ktoś próbował kiedyś zjeść kawałek surowego imbiru? Jest bardzo ostry i piecze w język. Kandyzowany imbir to dla mnie raczej cukier z dodatkiem imbiru. Z ostrego smaku zostaje niewiele.

Wisienki koktajlowe

Równie nieciekawe są wisienki koktajlowe. Gdyby drzewo wiśniowe zobaczyło, co się wyprawia z jego owocami, to pewnie wypadłyby mu wszystkie liście z przerażenia. Wiśnie faszerowane są nie tylko cukrem, ale także tanim, paskudnym, powodującym tycie i niestety wszechobecnym syropem glukozowo-fruktozowym.

A ponieważ stają się wówczas tak słodkie, że byłyby mdłe, dodaje się do nich regulator kwasowości E330 i dorzuca jeszcze atrakcyjny czerwony barwnik, np. E127 erytrozyna ­­- powodujący astmę, nadpobudliwość i trudności w nauce. Tak więc wisienki koktajlowe z pewnością nie są przeznaczone dla dzieci, a i dorosłym ich nie polecam.

Suszone gruszki i śliwki

A czy możemy spokojnie sięgnąć po suszone gruszki i śliwki na wigilijny kompot? Przy zakupie bakalii obowiązuje prosta zasada. Na liście składników szukamy konserwantu E220. To dwutlenek siarki, którego powinniśmy unikać. Zamiast niego coraz więcej producentów stosuje olej roślinny, zwykle słonecznikowy. I takie bakalie możemy spokojnie włożyć do koszyka. Jeżeli chcemy kupić suszone owoce na wagę, to zróbmy to na zaprzyjaźnionym stoisku na lokalnym ryneczku. Zapytajmy sprzedawcę, skąd je ma. Na opakowaniu zbiorczym na pewno jest lista składników, czyli w tym przypadku potencjalnych konserwantów.

A gdy zostanie nam trochę bakalii po świątecznym pichceniu, możemy je przechowywać w lodówce w zamkniętym pudełku albo zrobić z nich bożonarodzeniową nalewkę. Jest doskonała!

Przepis na bakaliową nalewkę

Potrzebne nam będzie pół litra rumu, 100 ml spirytusu oraz bakalie – rodzynki, morele, żurawina, suszone śliwki, daktyle bez pestek i orzechy włoskie. Wszystkiego po małej garści. Do tego jeszcze dwa goździki, kora cynamonu i jedna sparzona pomarańcza pokrojona w plasterki. W dwulitrowym słoju układamy warstwami plaster pomarańczy i bakalie.

Wszystko zalewamy rumem i spirytusem i odstawiamy na co najmniej dwa miesiące. Następnie filtrujemy do butelki i nalewka gotowa. Jednak im dłużej stoi, tym jest lepsza. Ja robię taką nalewkę już teraz na następne święta. Drinki z wisienką się nie umywają!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią? / Getty Images

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

bieganie

Pierogi kontra biegi

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

kutia

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

7 zdrowotnych właściwości imbiru

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Czy słodycze pod choinką to dobry pomysł? Odpowiada dietetyczka Małgorzata Jackowska

Czy słodycze pod choinką to dobry pomysł? Odpowiada dietetyczka Małgorzata Jackowska

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?