Przejdź do treści

Jak jeść poza domem? Poznaj 5 prostych zasad

Jak jeść poza domem? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Czasem musimy zjeść poza domem. W pracy, w podróży, w pośpiechu. Ważne, by nawet wtedy pilnować, co i jak się je. To proste zasady!

 

Zabierasz z domu własny prowiant? Zwróć uwagę na pojemniki!

Już sam fakt, że samodzielnie planujesz i przyrządzasz swoje posiłki, jest godny pochwały. Sprawdź jednak, z czego wykonane są pojemniki, w których zabierasz je z domu. Niestety, wciąż większość plastikowych pudełek zawiera szkodliwy związek bisfenol A. BPA może wywołać nieodwracalne skutki w układzie hormonalnym, które prowadzą do otyłości. Wpływa również na szybszy rozwój zmian nowotworowych. Zamień plastik na ceramikę czy szkło lub wybieraj pojemniki z oznaczeniem „BPA free”.

Pilnuj swoich porcji

Kiedy wygłodniały po kilku godzinach w pracy pędzisz do restauracji, lunch baru lub coraz bardziej popularnych barów z jedzeniem na wagę, możesz łatwo stracić kontrolę. Tymczasem zbilansowane posiłki są kluczowe! Zastosuj prostą zasadę dłoni i spożywaj odpowiednio porcje: białka – wielkości śródręcza, warzyw – wielkości co najmniej dłoni, zdrowego tłuszczu – wielkości kciuka. Tak skomponowane posiłki pozwolą ci zachować zdrowie i dobrą kondycję.

Odrobina pikanterii? Nigdy z nieznajomymi!

Mit głoszący, że ostre przyprawy są niekorzystne dla zdrowia, został już dawno obalony. Prawdą, niestety, jest zaś to, że często mocne doprawianie dań ma ukryć ich mankamenty, takie jak kiepska jakość produktów, a nawet nieświeże składniki. Jeśli więc nie masz zaufania do lokalu, jesz tam po raz pierwszy, wybierz coś łagodnego i nieskomplikowanego. To zmniejszy ryzyko zatrucia pokarmowego.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Dieta paleo – pogromca tłuszczu

Uważaj na tłuszcz

Ogólnie rzecz biorąc, tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sęk w tym, że nie każdy tłuszcz jest zdrowy i jak zawsze za jakość musimy więcej zapłacić. Niestety, w większości lokali do smażenia wykorzystuje się frytury produkowane z uwodornionych tłuszczów roślinnych, czyli tłuszczów trans, bardzo niebezpiecznych dla naszego zdrowia. Jeśli lubisz jeść tłusto, wybieraj naturalnie tłuste mięsa przyrządzane na grillu.

Kawa? Nigdy do posiłku

Prawie zawsze, gdy stołuję się w restauracji, słyszę pytanie: „A może kawa i deser na koniec?”. To bardzo kuszący i często wykorzystywany scenariusz. Niestety, kawa zawiera kwas szczawiowy – substancję antyodżywczą, która utrudnia naszemu organizmowi wchłanianie wapnia i magnezu. Dlatego u osób nadużywających kawy występują skurcze mięśni i bóle stawów. Aby więc przyswoić wszystkie minerały zawarte w starannie dobranym posiłku, zrezygnuj z kawy tuż po nim.


Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

3 przepisy na lunch dla wegan. Zaskakująco proste!

Chrup, chrup pora!

Zaplanuj swój lunch!

Lunch dla mięsożerców

Lunch dla mięsożerców

Przerwa na lunch – nie przegap!

Przerwa na lunch – nie przegap!

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie? /fot. Adobe Stock

Nie tylko benzoesan sodu. Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie?

Czym jest resweratrol, gdzie go znaleźć i jak stosować? /fot. Adobe Stock

Czym jest resweratrol, gdzie go znaleźć i jak stosować w diecie i kosmetykach?

Garcinia cambogia – czym jest i kiedy ją stosować? Czy to środek dla każdego?

Quiche – klasyka francuskiej kuchni, która syci i zachwyca smakiem. Przepisy

Berberys – zastosowanie w kuchni, kosmetologii i suplementach diety

Czym jest inozytol i czy jego stosowanie jest bezpieczne? Inozytol a zespół policystycznych jajników

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

10 dietetycznych mitów, w które nie warto wierzyć. Wśród nich jest ten o czekoladzie

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Zioła na cukrzycę – jakie są naturalne metody wspomagające leczenie cukrzycy?

Zastosowanie i właściwości gumy ksantanowej. Co warto o niej wiedzieć? 

×