Przejdź do treści

Jak jeść poza domem? Poznaj 5 prostych zasad

Jak jeść poza domem? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Czasem musimy zjeść poza domem. W pracy, w podróży, w pośpiechu. Ważne, by nawet wtedy pilnować, co i jak się je. To proste zasady!

 

Zabierasz z domu własny prowiant? Zwróć uwagę na pojemniki!

Już sam fakt, że samodzielnie planujesz i przyrządzasz swoje posiłki, jest godny pochwały. Sprawdź jednak, z czego wykonane są pojemniki, w których zabierasz je z domu. Niestety, wciąż większość plastikowych pudełek zawiera szkodliwy związek bisfenol A. BPA może wywołać nieodwracalne skutki w układzie hormonalnym, które prowadzą do otyłości. Wpływa również na szybszy rozwój zmian nowotworowych. Zamień plastik na ceramikę czy szkło lub wybieraj pojemniki z oznaczeniem „BPA free”.

Pilnuj swoich porcji

Kiedy wygłodniały po kilku godzinach w pracy pędzisz do restauracji, lunch baru lub coraz bardziej popularnych barów z jedzeniem na wagę, możesz łatwo stracić kontrolę. Tymczasem zbilansowane posiłki są kluczowe! Zastosuj prostą zasadę dłoni i spożywaj odpowiednio porcje: białka – wielkości śródręcza, warzyw – wielkości co najmniej dłoni, zdrowego tłuszczu – wielkości kciuka. Tak skomponowane posiłki pozwolą ci zachować zdrowie i dobrą kondycję.

Odrobina pikanterii? Nigdy z nieznajomymi!

Mit głoszący, że ostre przyprawy są niekorzystne dla zdrowia, został już dawno obalony. Prawdą, niestety, jest zaś to, że często mocne doprawianie dań ma ukryć ich mankamenty, takie jak kiepska jakość produktów, a nawet nieświeże składniki. Jeśli więc nie masz zaufania do lokalu, jesz tam po raz pierwszy, wybierz coś łagodnego i nieskomplikowanego. To zmniejszy ryzyko zatrucia pokarmowego.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Dieta paleo – pogromca tłuszczu

Uważaj na tłuszcz

Ogólnie rzecz biorąc, tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sęk w tym, że nie każdy tłuszcz jest zdrowy i jak zawsze za jakość musimy więcej zapłacić. Niestety, w większości lokali do smażenia wykorzystuje się frytury produkowane z uwodornionych tłuszczów roślinnych, czyli tłuszczów trans, bardzo niebezpiecznych dla naszego zdrowia. Jeśli lubisz jeść tłusto, wybieraj naturalnie tłuste mięsa przyrządzane na grillu.

Kawa? Nigdy do posiłku

Prawie zawsze, gdy stołuję się w restauracji, słyszę pytanie: „A może kawa i deser na koniec?”. To bardzo kuszący i często wykorzystywany scenariusz. Niestety, kawa zawiera kwas szczawiowy – substancję antyodżywczą, która utrudnia naszemu organizmowi wchłanianie wapnia i magnezu. Dlatego u osób nadużywających kawy występują skurcze mięśni i bóle stawów. Aby więc przyswoić wszystkie minerały zawarte w starannie dobranym posiłku, zrezygnuj z kawy tuż po nim.


Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

3 przepisy na lunch dla wegan. Zaskakująco proste!

Chrup, chrup pora!

Zaplanuj swój lunch!

Lunch dla mięsożerców

Lunch dla mięsożerców

Przerwa na lunch – nie przegap!

Przerwa na lunch – nie przegap!

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Popularny gazowany napój może wywołać choroby sercowo-naczyniowe? Naukowcy ostrzegają

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. "Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego"

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Crostini – jak zrobić? Przepisy na włoskie grzanki 

5 herbat na pochmurne popołudnia, Sprawdź, jak je parzyć, by wykorzystać ich potencjał

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×