Przejdź do treści

Jak jeść poza domem? Poznaj 5 prostych zasad

Jak jeść poza domem? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Czasem musimy zjeść poza domem. W pracy, w podróży, w pośpiechu. Ważne, by nawet wtedy pilnować, co i jak się je. To proste zasady!

 

Zabierasz z domu własny prowiant? Zwróć uwagę na pojemniki!

Już sam fakt, że samodzielnie planujesz i przyrządzasz swoje posiłki, jest godny pochwały. Sprawdź jednak, z czego wykonane są pojemniki, w których zabierasz je z domu. Niestety, wciąż większość plastikowych pudełek zawiera szkodliwy związek bisfenol A. BPA może wywołać nieodwracalne skutki w układzie hormonalnym, które prowadzą do otyłości. Wpływa również na szybszy rozwój zmian nowotworowych. Zamień plastik na ceramikę czy szkło lub wybieraj pojemniki z oznaczeniem „BPA free”.

Pilnuj swoich porcji

Kiedy wygłodniały po kilku godzinach w pracy pędzisz do restauracji, lunch baru lub coraz bardziej popularnych barów z jedzeniem na wagę, możesz łatwo stracić kontrolę. Tymczasem zbilansowane posiłki są kluczowe! Zastosuj prostą zasadę dłoni i spożywaj odpowiednio porcje: białka – wielkości śródręcza, warzyw – wielkości co najmniej dłoni, zdrowego tłuszczu – wielkości kciuka. Tak skomponowane posiłki pozwolą ci zachować zdrowie i dobrą kondycję.

Odrobina pikanterii? Nigdy z nieznajomymi!

Mit głoszący, że ostre przyprawy są niekorzystne dla zdrowia, został już dawno obalony. Prawdą, niestety, jest zaś to, że często mocne doprawianie dań ma ukryć ich mankamenty, takie jak kiepska jakość produktów, a nawet nieświeże składniki. Jeśli więc nie masz zaufania do lokalu, jesz tam po raz pierwszy, wybierz coś łagodnego i nieskomplikowanego. To zmniejszy ryzyko zatrucia pokarmowego.

Dieta paleo – pogromca tłuszczu

Uważaj na tłuszcz

Ogólnie rzecz biorąc, tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sęk w tym, że nie każdy tłuszcz jest zdrowy i jak zawsze za jakość musimy więcej zapłacić. Niestety, w większości lokali do smażenia wykorzystuje się frytury produkowane z uwodornionych tłuszczów roślinnych, czyli tłuszczów trans, bardzo niebezpiecznych dla naszego zdrowia. Jeśli lubisz jeść tłusto, wybieraj naturalnie tłuste mięsa przyrządzane na grillu.

Kawa? Nigdy do posiłku

Prawie zawsze, gdy stołuję się w restauracji, słyszę pytanie: „A może kawa i deser na koniec?”. To bardzo kuszący i często wykorzystywany scenariusz. Niestety, kawa zawiera kwas szczawiowy – substancję antyodżywczą, która utrudnia naszemu organizmowi wchłanianie wapnia i magnezu. Dlatego u osób nadużywających kawy występują skurcze mięśni i bóle stawów. Aby więc przyswoić wszystkie minerały zawarte w starannie dobranym posiłku, zrezygnuj z kawy tuż po nim.


Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

3 przepisy na lunch dla wegan. Zaskakująco proste!

Chrup, chrup pora!

Zaplanuj swój lunch!

Lunch dla mięsożerców

Lunch dla mięsożerców

Przerwa na lunch – nie przegap!

Przerwa na lunch – nie przegap!

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. "Zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? "Z dietami tego typu jest jednak często jak z przejściem na wegetarianizm" - podkreśla Anna Reguła

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? „Często jest tak, jak z przejściem na wegetarianizm” – przestrzega Anna Reguła

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Tapioka – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu