3 min.
Jak jeść poza domem? Poznaj 5 prostych zasad

Jak jeść poza domem? Pexels.com
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Czasem musimy zjeść poza domem. W pracy, w podróży, w pośpiechu. Ważne, by nawet wtedy pilnować, co i jak się je. To proste zasady!
Spis treści
Zabierasz z domu własny prowiant? Zwróć uwagę na pojemniki!
Już sam fakt, że samodzielnie planujesz i przyrządzasz swoje posiłki, jest godny pochwały. Sprawdź jednak, z czego wykonane są pojemniki, w których zabierasz je z domu. Niestety, wciąż większość plastikowych pudełek zawiera szkodliwy związek bisfenol A. BPA może wywołać nieodwracalne skutki w układzie hormonalnym, które prowadzą do otyłości. Wpływa również na szybszy rozwój zmian nowotworowych. Zamień plastik na ceramikę czy szkło lub wybieraj pojemniki z oznaczeniem „BPA free”.
Pilnuj swoich porcji
Kiedy wygłodniały po kilku godzinach w pracy pędzisz do restauracji, lunch baru lub coraz bardziej popularnych barów z jedzeniem na wagę, możesz łatwo stracić kontrolę. Tymczasem zbilansowane posiłki są kluczowe! Zastosuj prostą zasadę dłoni i spożywaj odpowiednio porcje: białka – wielkości śródręcza, warzyw – wielkości co najmniej dłoni, zdrowego tłuszczu – wielkości kciuka. Tak skomponowane posiłki pozwolą ci zachować zdrowie i dobrą kondycję.
Odrobina pikanterii? Nigdy z nieznajomymi!
Mit głoszący, że ostre przyprawy są niekorzystne dla zdrowia, został już dawno obalony. Prawdą, niestety, jest zaś to, że często mocne doprawianie dań ma ukryć ich mankamenty, takie jak kiepska jakość produktów, a nawet nieświeże składniki. Jeśli więc nie masz zaufania do lokalu, jesz tam po raz pierwszy, wybierz coś łagodnego i nieskomplikowanego. To zmniejszy ryzyko zatrucia pokarmowego.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Uważaj na tłuszcz
Ogólnie rzecz biorąc, tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sęk w tym, że nie każdy tłuszcz jest zdrowy i jak zawsze za jakość musimy więcej zapłacić. Niestety, w większości lokali do smażenia wykorzystuje się frytury produkowane z uwodornionych tłuszczów roślinnych, czyli tłuszczów trans, bardzo niebezpiecznych dla naszego zdrowia. Jeśli lubisz jeść tłusto, wybieraj naturalnie tłuste mięsa przyrządzane na grillu.
Kawa? Nigdy do posiłku
Prawie zawsze, gdy stołuję się w restauracji, słyszę pytanie: „A może kawa i deser na koniec?”. To bardzo kuszący i często wykorzystywany scenariusz. Niestety, kawa zawiera kwas szczawiowy – substancję antyodżywczą, która utrudnia naszemu organizmowi wchłanianie wapnia i magnezu. Dlatego u osób nadużywających kawy występują skurcze mięśni i bóle stawów. Aby więc przyswoić wszystkie minerały zawarte w starannie dobranym posiłku, zrezygnuj z kawy tuż po nim.
Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.
Zobacz także

„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?

„Czuję, że zaraz pęknę”. Co zrobić, gdy przejadłaś się? Mamy rady na 5, 15, 30 minut po… ostatnim kęsie

„Miałam łzy w oczach, kiedy rozmiarówka kończyła się na L, a ja nosiłam XXL. Do tego doprowadziłam się poprzez zajadanie smutków słodyczami” – mówi Jessica Meinhard
Spodobał ci się ten artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022