Przejdź do treści

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Jadalne prezenty Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe
Źródło: iStockPhoto
A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców
Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Nie macie jeszcze pomysłu na prezent dla kogoś bliskiego? Nic prostszego – możecie zrobić go własnoręcznie, a potem… wspólnie zjeść! Oto 3 jadalne propozycje, wybierajcie.

Krem cytrynowy

Z czego robimy?

– 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej,
– kubek soku z cytryny (około 5-6 cytryn),
– 1,5 kubka cukru
– 3/4 masła pokrojone w kostkę,
– 4 jajka,
– 1/2 łyżeczki soli.

Jak robimy?

Wymieszaj sok i skórkę z cytryny, cukier, masło i jajka w kąpieli wodnej. Podgrzewaj wodę, cały czas mieszając masę rózgą. Po około 20 minutach osiągniesz gęstą masę. Jeśli wyczuwasz w niej grudki, przetrzyj krem przez sitko. Krem można wekować metodą mokrą, czyli w garnku z wodą przez około 10 minut.

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Piernikowa laurka

Z czego robimy?

– 300 g miodu,
– 650 g mąki,
– 200 g cukru pudru,
– 100 g margaryny,
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
– 2 jajka,
– 2 łyżeczki cynamonu,
– 2 łyżeczki suszonego imbiru,
– 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
– 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.

Jak robimy?

Miód razem z cukrem podgrzewamy w rondelku do całkowitego rozpuszczenia, zdejmujemy z gazu i dodajemy margarynę, dobrze mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.

Do przesianej mąki i sody wlewamy masę miodową (ostudzoną! inaczej możemy się poparzyć), dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Rozwałkowujemy ciasto do grubości ok. 5 mm, obficie podsypując mąką.

Wycinamy kształty jak największe – my wybraliśmy wielkie serca, może też być okrągły (np. od miski) lub duża foremka do pierniczków. Pieczemy około 8 minut w 200 stopniach.

Lukrujemy lukrem zrobionym z 1 szklanki cukru pudru i soku z 1/2 cytryny (jeśli zrobi się zbyt gęsty, dodajmy więcej soku, gdy za rzadki, więcej cukru). Mamy już bazę do naszego słodkiego listu. Teraz pozostały lukier możemy zabarwić barwnikami spożywczymi lub np. sokiem z buraków (daje kolor różowy), szafranem (kolor pomarańczowy), czekoladą (kolor brązowy) i malować, używając zwykłych pędzli, możemy też użyć pisaków lukrowych dostępnych w sklepach spożywczych.

Polecam też zrobić małe pierniczki z dużą dziurką, które mogą stać się słodkim dodatkiem do prezentu lub ozdobą choinkową.

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Słodki bukiet Brownie POP’s

Z czego robimy?

– świeże brownie,
– patyczki do lizaków (papierowe) lub papierowe słomki,
– czekolada (według uznania: mleczna, biała lub gorzka – my używamy gorzkiej),
– posypki, cukry, lukry i wszelkie cuda do dekorowania.

* przydadzą się również:

– kawałek styropianu (chociaż ostatnio używaliśmy opakowania po jajkach), w który można będzie wbić gotowe, ale nadal mokre lizaki,
– szeroki nóż do wyrównywania polewy,
– celofan i wstążka.

Jak robimy?

Wystudzone brownie rozgniatamy na drobne kawałki i zagniatamy jak ciasto. Gdy masa jest zbyt sucha, dodajemy 1-2 łyżki sera mascarpone i dopiero wtedy zagniatamy.

Z otrzymanej masy formujemy równe kulki (z naszego przepisu powinno powstać około 20 kulek), które układamy na blasze i wstawiamy na około godzinę do lodówki.

Kiedy kulki się chłodzą, rozpuszczamy 3-4 kostki czekolady w kąpieli wodnej (aby uniknąć przypalenia). Po wyjęciu z lodówki w każdą kulkę wbijamy umoczony w czekoladzie patyczek – zmniejszy to ryzyko zgubienia lizaka podczas jego jedzenia (a uwierzcie mi na słowo jest to bardzo przykry wypadek). Po czym znów wstawiamy je do lodówki na około godzinę.

Gdy lizaki się chłodzą, polecam przygotować czekoladę na polewę, posypki i lukry do dekoracji. Schłodzone lizaki maczamy w roztopionej czekoladzie (dobrze mieć przygotowany szeroki płaski nóż, którym będziemy wyrównywać polewę).

Dokładnie pokrytego polewą lizaka posypujemy/zanurzamy w posypkach, cukrach i wszelkich cukierniczych cudach, według własnego upodobania i odstawiamy do wyschnięcia.

Gotowe lizaki pakujemy w celofan i związujemy wstążką lub zaklejamy taśmą.

 


Marta Wajda – artystka i projektantka, prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie