Przejdź do treści

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Jadalne prezenty Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Nie macie jeszcze pomysłu na prezent dla kogoś bliskiego? Nic prostszego – możecie zrobić go własnoręcznie, a potem… wspólnie zjeść! Oto 3 jadalne propozycje, wybierajcie.

Krem cytrynowy

Z czego robimy?

– 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej,
– kubek soku z cytryny (około 5-6 cytryn),
– 1,5 kubka cukru
– 3/4 masła pokrojone w kostkę,
– 4 jajka,
– 1/2 łyżeczki soli.

Jak robimy?

Wymieszaj sok i skórkę z cytryny, cukier, masło i jajka w kąpieli wodnej. Podgrzewaj wodę, cały czas mieszając masę rózgą. Po około 20 minutach osiągniesz gęstą masę. Jeśli wyczuwasz w niej grudki, przetrzyj krem przez sitko. Krem można wekować metodą mokrą, czyli w garnku z wodą przez około 10 minut.

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Piernikowa laurka

Z czego robimy?

– 300 g miodu,
– 650 g mąki,
– 200 g cukru pudru,
– 100 g margaryny,
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
– 2 jajka,
– 2 łyżeczki cynamonu,
– 2 łyżeczki suszonego imbiru,
– 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
– 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.

Jak robimy?

Miód razem z cukrem podgrzewamy w rondelku do całkowitego rozpuszczenia, zdejmujemy z gazu i dodajemy margarynę, dobrze mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.

Do przesianej mąki i sody wlewamy masę miodową (ostudzoną! inaczej możemy się poparzyć), dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Rozwałkowujemy ciasto do grubości ok. 5 mm, obficie podsypując mąką.

Wycinamy kształty jak największe – my wybraliśmy wielkie serca, może też być okrągły (np. od miski) lub duża foremka do pierniczków. Pieczemy około 8 minut w 200 stopniach.

Lukrujemy lukrem zrobionym z 1 szklanki cukru pudru i soku z 1/2 cytryny (jeśli zrobi się zbyt gęsty, dodajmy więcej soku, gdy za rzadki, więcej cukru). Mamy już bazę do naszego słodkiego listu. Teraz pozostały lukier możemy zabarwić barwnikami spożywczymi lub np. sokiem z buraków (daje kolor różowy), szafranem (kolor pomarańczowy), czekoladą (kolor brązowy) i malować, używając zwykłych pędzli, możemy też użyć pisaków lukrowych dostępnych w sklepach spożywczych.

Polecam też zrobić małe pierniczki z dużą dziurką, które mogą stać się słodkim dodatkiem do prezentu lub ozdobą choinkową.

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Słodki bukiet Brownie POP’s

Z czego robimy?

– świeże brownie,
– patyczki do lizaków (papierowe) lub papierowe słomki,
– czekolada (według uznania: mleczna, biała lub gorzka – my używamy gorzkiej),
– posypki, cukry, lukry i wszelkie cuda do dekorowania.

* przydadzą się również:

– kawałek styropianu (chociaż ostatnio używaliśmy opakowania po jajkach), w który można będzie wbić gotowe, ale nadal mokre lizaki,
– szeroki nóż do wyrównywania polewy,
– celofan i wstążka.

Jak robimy?

Wystudzone brownie rozgniatamy na drobne kawałki i zagniatamy jak ciasto. Gdy masa jest zbyt sucha, dodajemy 1-2 łyżki sera mascarpone i dopiero wtedy zagniatamy.

Z otrzymanej masy formujemy równe kulki (z naszego przepisu powinno powstać około 20 kulek), które układamy na blasze i wstawiamy na około godzinę do lodówki.

Kiedy kulki się chłodzą, rozpuszczamy 3-4 kostki czekolady w kąpieli wodnej (aby uniknąć przypalenia). Po wyjęciu z lodówki w każdą kulkę wbijamy umoczony w czekoladzie patyczek – zmniejszy to ryzyko zgubienia lizaka podczas jego jedzenia (a uwierzcie mi na słowo jest to bardzo przykry wypadek). Po czym znów wstawiamy je do lodówki na około godzinę.

Gdy lizaki się chłodzą, polecam przygotować czekoladę na polewę, posypki i lukry do dekoracji. Schłodzone lizaki maczamy w roztopionej czekoladzie (dobrze mieć przygotowany szeroki płaski nóż, którym będziemy wyrównywać polewę).

Dokładnie pokrytego polewą lizaka posypujemy/zanurzamy w posypkach, cukrach i wszelkich cukierniczych cudach, według własnego upodobania i odstawiamy do wyschnięcia.

Gotowe lizaki pakujemy w celofan i związujemy wstążką lub zaklejamy taśmą.

 


Marta Wajda – artystka i projektantka, prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

kutia

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa przyprawa korzenna

Domowa przyprawa korzenna. Można jej używać nie tylko do pieczenia!

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

5 największych kuchennych mitów

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty