Przejdź do treści

Izotonik – tak, ale naturalny

Izotonik – tak, ale naturalny
Prześwietlamy etykiety izotoników. Ilustracja: Julia Szostak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Izotonik zdecydowanie przydaje się w czasie intensywnego treningu. Ale zamiast sięgać po gotowe płyny w kolorze błękitu zdradzającego całą masę chemii w składzie, lepiej zrobić go samemu.

Izotonik – liczy się skład

Przy wysiłku fizycznym i uprawnianiu sportów powinniśmy uzupełniać niedobory wody, witamin i minerałów. Podczas treningu sama woda nie wystarczy. Napoje izotoniczne mają za zadanie wyrównać poziom elektrolitów, które są niezbędne do prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego. Niedobór elektrolitów występuje przy zwiększonej aktywności fizycznej, a także podczas upałów. Jest to zjawisko szczególnie niebezpieczne i może prowadzić do zaburzeń pracy serca oraz nerek. Nadmierna utrata soli wraz z potem to częsta przyczyna skurczów mięśni. Napój izotoniczny powinien więc zawierać dodatkowo sód i potas. Oba minerały pomagają wchłonąć wodę i zapewniają odpowiednią temperaturę ciała.

Szybkiemu zmęczeniu zapobiegają zawarte w napojach izotonicznych węglowodany, które w łatwo przyswajalnej postaci (np. glukoza czy fruktoza) pozwolą na szybkie uzupełnienie energii i dalszy trening. Pamiętajmy jednak, że takie węglowodany jedynie przy intensywnym wysiłku fizycznym dodadzą nam energii, inaczej pójdą w biodra. Dlatego w napojach izotonicznych węglowodanów nie powinno być zbyt dużo. Przyjmuje się, że na każde 100 ml napoju izotonicznego przypada 4-7 g węglowodanów. W skład napoju izotonicznego powinny też wchodzić witaminy.

Izotonik – najzdrowszy ten domowy

Skoro już wiemy, co powinien zawierać idealny izotonik, zobaczmy, co mamy na liście składników tego typu produktów dostępnych na rynku. Cóż… żółty kolor sportowego drinka nie gwarantuje zawartości witaminy C, a co do błękitu w butelce, to nie mam wątpliwości, że płyn w środku jest sztucznie barwiony. Lista składników przypomina żmudne litanie sztucznych aromatów, substancji słodzących i barwników okraszonych sporą ilością konserwantów, które utrudzonemu kolarzowi niepotrzebnie obciążą żołądek. Przykładowy skład „sportowego napoju izotonicznego niegazowanego o smaku cytrynowym” to oprócz wody, glukozy i kwasu cytrynowego kilka ulepszaczy: regulatory kwasowości, substancje słodzące, substancje konwersujące, stabilizatory, a na deser koncentrat barwiący z krokosza barwierskiego, który zwykle udaje szafran, a tutaj pewnie cytrynowy kolor cytrynowego (w nazwie) napoju.

Niestety, takich niespodzianek na sklepowych półkach jest mnóstwo i właściwości izotonicznych w nich niewiele. To raczej zwykłe napoje niegazowane, sztucznie barwione i dosładzane. Dlatego przed zakupem trzeba uważnie przeczytać listę składników a jeszcze lepiej – przygotować izotonik samodzielnie. To banalnie proste!

Do litra wody niegazowanej dodajemy kilka łyżek miodu, sok z wyciśniętej cytryny (limonki, pomarańczy albo grejpfruta) i jednej czwartej łyżeczki soli. To najłatwiejszy przepis na naturalny napój izotoniczny. Dla odmiany zamiast wody niegazowanej możemy użyć przestudzonej zielonej herbaty, a sok z cytryny zastąpić sezonowymi owocami (zmiksowane maliny, truskawki czy arbuz). Zmieszać, wstrząsnąć i na rower!

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Napój nawadniający

Izotonik? Proszę z miodem! Podpowiadamy, jak przygotować zdrowy napój, dzięki któremu uzupełnimy elektrolity

Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Woda czy izotonik?

Woda czy izotonik?

Jak mówić do osób z otyłością? Wyjaśniają eksperci z Dietetyka #NieNaŻarty

Co mówić osobom z otyłością, żeby je wspierać, a nie dołować? Wyjaśniają eksperci z profilu Dietetyka #NieNaŻarty

Gorczyca – właściwości, wykorzystanie, zastosowanie. Przepis na musztardę

Zwracasz uwagę na to, jak wkładasz jajko do gotującej się wody? Chemiczka wyjaśnia, że istotny jest jeden szczegół

Zwracasz uwagę na to, jak wkładasz jajko do gotującej się wody? Chemiczka wyjaśnia, że istotny jest jeden szczegół

Syrop klonowy – skład, właściwości, zastosowanie w kuchni i domowej pielęgnacji

Betaina – jakie pełni funkcje w organizmie i kto może ją suplementować?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie? /fot. Adobe Stock

Nie tylko benzoesan sodu. Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie?

Czym jest resweratrol, gdzie go znaleźć i jak stosować? /fot. Adobe Stock

Czym jest resweratrol, gdzie go znaleźć i jak stosować w diecie i kosmetykach?

Garcinia cambogia – czym jest i kiedy ją stosować? Czy to środek dla każdego?

Quiche – klasyka francuskiej kuchni, która syci i zachwyca smakiem. Przepisy

Berberys – zastosowanie w kuchni, kosmetologii i suplementach diety

Czym jest inozytol i czy jego stosowanie jest bezpieczne? Inozytol a zespół policystycznych jajników

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

10 dietetycznych mitów, w które nie warto wierzyć. Wśród nich jest ten o czekoladzie

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

×