Przejdź do treści

Izotonik – tak, ale naturalny

Izotonik – tak, ale naturalny
Prześwietlamy etykiety izotoników. Ilustracja: Julia Szostak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Izotonik zdecydowanie przydaje się w czasie intensywnego treningu. Ale zamiast sięgać po gotowe płyny w kolorze błękitu zdradzającego całą masę chemii w składzie, lepiej zrobić go samemu.

Izotonik – liczy się skład

Przy wysiłku fizycznym i uprawnianiu sportów powinniśmy uzupełniać niedobory wody, witamin i minerałów. Podczas treningu sama woda nie wystarczy. Napoje izotoniczne mają za zadanie wyrównać poziom elektrolitów, które są niezbędne do prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego. Niedobór elektrolitów występuje przy zwiększonej aktywności fizycznej, a także podczas upałów. Jest to zjawisko szczególnie niebezpieczne i może prowadzić do zaburzeń pracy serca oraz nerek. Nadmierna utrata soli wraz z potem to częsta przyczyna skurczów mięśni. Napój izotoniczny powinien więc zawierać dodatkowo sód i potas. Oba minerały pomagają wchłonąć wodę i zapewniają odpowiednią temperaturę ciała.

Szybkiemu zmęczeniu zapobiegają zawarte w napojach izotonicznych węglowodany, które w łatwo przyswajalnej postaci (np. glukoza czy fruktoza) pozwolą na szybkie uzupełnienie energii i dalszy trening. Pamiętajmy jednak, że takie węglowodany jedynie przy intensywnym wysiłku fizycznym dodadzą nam energii, inaczej pójdą w biodra. Dlatego w napojach izotonicznych węglowodanów nie powinno być zbyt dużo. Przyjmuje się, że na każde 100 ml napoju izotonicznego przypada 4-7 g węglowodanów. W skład napoju izotonicznego powinny też wchodzić witaminy.

Izotonik – najzdrowszy ten domowy

Skoro już wiemy, co powinien zawierać idealny izotonik, zobaczmy, co mamy na liście składników tego typu produktów dostępnych na rynku. Cóż… żółty kolor sportowego drinka nie gwarantuje zawartości witaminy C, a co do błękitu w butelce, to nie mam wątpliwości, że płyn w środku jest sztucznie barwiony. Lista składników przypomina żmudne litanie sztucznych aromatów, substancji słodzących i barwników okraszonych sporą ilością konserwantów, które utrudzonemu kolarzowi niepotrzebnie obciążą żołądek. Przykładowy skład „sportowego napoju izotonicznego niegazowanego o smaku cytrynowym” to oprócz wody, glukozy i kwasu cytrynowego kilka ulepszaczy: regulatory kwasowości, substancje słodzące, substancje konwersujące, stabilizatory, a na deser koncentrat barwiący z krokosza barwierskiego, który zwykle udaje szafran, a tutaj pewnie cytrynowy kolor cytrynowego (w nazwie) napoju.

Niestety, takich niespodzianek na sklepowych półkach jest mnóstwo i właściwości izotonicznych w nich niewiele. To raczej zwykłe napoje niegazowane, sztucznie barwione i dosładzane. Dlatego przed zakupem trzeba uważnie przeczytać listę składników a jeszcze lepiej – przygotować izotonik samodzielnie. To banalnie proste!

Do litra wody niegazowanej dodajemy kilka łyżek miodu, sok z wyciśniętej cytryny (limonki, pomarańczy albo grejpfruta) i jednej czwartej łyżeczki soli. To najłatwiejszy przepis na naturalny napój izotoniczny. Dla odmiany zamiast wody niegazowanej możemy użyć przestudzonej zielonej herbaty, a sok z cytryny zastąpić sezonowymi owocami (zmiksowane maliny, truskawki czy arbuz). Zmieszać, wstrząsnąć i na rower!

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Napój nawadniający

Izotonik? Proszę z miodem! Podpowiadamy, jak przygotować zdrowy napój, dzięki któremu uzupełnimy elektrolity

Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Woda czy izotonik?

Woda czy izotonik?

Na zdjęciu dziecko jedzącego loda w kolorze niebieskim-HelloZdrowie

Uwaga na niebieskie lody! Mogą wywołać zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość, katar sienny, pokrzywkę i inne reakcje alergiczne

Sklepy wycofują produkty. Jeden z nich groźny dla kobiet w ciąży

Sklepy muszą wycofywać produkty. Oba są groźne m.in. dla kobiet w ciąży

Jak działa dieta przeciwzapalna i dla kogo jest wskazana?

Pierzga pszczela – suplement diety stworzony przez pszczoły

Szpitalne jedzenie bez zmian. Resort zdrowia wstrzymuje prace

Resort zdrowia jednak nie polepszy standardów szpitalnego jedzenia. Dietetyk komentuje: „Posiłki są dramatyczne i wymagają natychmiastowej zmiany”

Miska z ryżem

6 powodów, dlaczego warto gotować ryż i kaszę bez woreczków. Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Co oznacza burczenie w brzuchu i jak mu zapobiec?

Żywa woda – prawda czy mit? Czy woda alkaliczna działa?

Jak jeść figi i czy warto włączyć je do swojej diety?

Co jeść przy biegunce? Dieta, która łagodzi objawy biegunki

Co jeść na diecie bez węglowodanów i kto może ją stosować? Czy dieta keto jest zdrowa?

Jakie są najzdrowsze ryby? Sprawdź, które ryby jeść!

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Kto i kiedy powinien stosować dietę eliminacyjną?

Właściwości i zastosowanie octu ryżowego

Jak działa kwas masłowy? Właściwości i zastosowanie maślanu

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny a zdrowie – czy warto stosować dietę o niskim IG?

Cytrusy na talerzu

„Ten owoc może cię zabić, jeżeli połączysz go z lekami” – ostrzega dietetyczka