Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią
Wiemy, że aluminium szkodzi. Nie masz w domu sztućców ani garnków aluminiowych i myślisz, że to koniec toksycznych przedmiotów z kuchni? Dodaj do tego jeszcze folię aluminiową. Jest tak samo szkodliwa jak aluminiowe garnki czy porysowane patelnie.
Aluminium
Aluminium jest wszechobecne w naszym życiu. Znajduje się w żywności, środkach farmakologicznych, jest dodatkiem do uzdatniania wody pitnej. Znajdziemy je w produktach spożywczych, takich jak kukurydza, żółty ser, sól, herbata, czarny pieprz, majeranek i inne przyprawy. W ten sposób codziennie dostarczamy trochę aluminium do naszego organizmu. Sęk w tym, żeby nie było go za dużo.
Organizm poradzi sobie z usunięciem niewielkich jego ilości i wydali je wraz z moczem. Ale większość z ludzi narażona jest na spożywanie znacznie większych dawek aluminium niż dopuszczalne bezpieczne dziennie spożycie.
Folia na styku z żywnością
Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że gotowanie i pieczenie żywności zawiniętej w folię aluminiową powoduje przenikanie aluminium do jedzenia w dawce znacznie przekraczającej dopuszczalne normy. Dlatego w folii aluminiowej nie powinno się podgrzewać, piec ani nawet przechowywać żywności w lodówce. Szczególnie niebezpieczne są cytrusy – pieczona ryba z cytryną w folii zawierać będzie więcej aluminium niż pieczona bez cytryny. Jeżeli już chcemy upiec łososia z cytryną albo kurczaka w pomarańczach, to znacznie zdrowiej będzie zrobić to w żaroodpornym naczyniu albo w papierze do pieczenia.
Puszki i kartony z aluminium
Unikajmy puszek aluminiowych i kartonów do napojów wyściełanych aluminium. Ekologiczne przeciery pomidorowe są zawsze w szklanych butelkach. Dlaczego? Bo kwaśne pomidory wchłaniają aluminium z puszki czy wyściełanego kartonika. A więc kupując sok pomidorowy, pamiętajmy, żeby był w szklanej butelce. W przypadku soków unikajmy też kwaśnych cytrusów, które wchłaniają więcej aluminium z kartonu niż pozostałe soki owocowe.
W co zapakować drugie śniadanie?
Do zapakowania kanapek i drugiego śniadania zamiast folii aluminiowej używajmy papieru śniadaniowego. Chociaż najbardziej ekologicznym rozwiązaniem będą plastikowe pudełka do żywności wielorazowego użytku – pod warunkiem że nie zawierają szkodliwego bisfenolu A (BPA), zwykle jest to oznaczone napisem „BPA free”. Folii unikajmy zwłaszcza wtedy, gdy w kanapce są pomidory (bo znowu kwaśne).
Wniosek? Więcej szkody niż pożytku z używania srebrnej folii. Na pewno nie nadaje się do gotowania i przechowywania kwaśnych potraw, a szczególnie cytrusów. À propos cytrusów.
Nadmiaru aluminium z organizmu możemy się pozbyć, jedząc surowe owoce i warzywa o właściwościach zasadowych, jak np. jabłko, seler czy właśnie… cytryna. Do tego pijmy dużo wody, co wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. No i nie kupujmy już więcej folii aluminiowej.
Zobacz także
„Cukier to zguba i zło” – alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?
„Dobre karmienie jest sposobem okazywania sobie szacunku” – mówi Agata Ziemnicka, założycielka fundacji Kobiety bez diety
„Dzisiaj uświadamiam kobiety, że mogą o siebie dbać, ale żeby robiły to z głową, bo jeśli tylko odłożą ją na półkę, a w zamian wybiorą ciało, to już po nich”. Rozmawiamy z Martą Kieniuk-Mędrala o zaburzeniach odżywiania
Polecamy
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Pijesz kawę w papierowych kubkach? Uważaj, zostały uznane za toksyczne. „Mogą uwalniać ok. 20-100 mln cząsteczek mikroplastiku”
Uważano, że tam, gdzie rośnie, zaburzony jest przepływ energii, a krzew przywraca równowagę i spokój. Tak samo miał działać na ludzi
Dym z jego gałązek odpędzał czarownice, a przed jego krzakiem należało zdjąć czapkę z głowy
się ten artykuł?