Przejdź do treści

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy ? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy ? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz Olena Sergienko/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Jesień i zima to najtrudniejszy czas dla organizmu. Brak słońca, zimno, deszcz na zmianę ze śniegiem, mróz. Pojawiają się przeziębienia, ale często też dodatkowe kilogramy. Dlaczego gdy robi się chłodniej, zaczynamy przybierać na wadze? Przecież nie musimy magazynować tkanki tłuszczowej, aby zapaść w zimowy sen. Więc jaki w tym sens?

Odpowiedź wydaje się prosta. Pogoda za oknem nie zachęca nas do aktywności fizycznej. Z rowerów przesiadamy się do samochodów czy komunikacji miejskiej. Wieczory spędzamy chętniej przed telewizorem niż na świeżym powietrzu. Do tego dochodzi podjadanie w czasie oglądania ulubionych seriali. Częściej sięgamy po słodkie przekąski. Próbujemy się dogrzewać herbatami, które dosładzamy miodem, miodem i jeszcze większą ilością miodu! Mając nadzieję, że nie złapie nas jakiś wirus… Jednak oprócz naszych grzeszków żywieniowych i braku chęci na aktywność fizyczną wpływ na wzrost naszej masy ciała ma niestety sam sezon jesienno-zimowy. Wszystko to za sprawą kilku czynników. Oto one.

Brak witaminy D

Możliwość syntezy witaminy D w okresie jesienno-zimowym spada znacząco. Powód? Więcej pochmurnych dni, rzadsze wyjścia na dwór, nie mówiąc o odsłanianiu ciała – ubieramy się w zimowe ubrania, skrzętnie kryjąc się przed zimnem, a tym samym ograniczając nasłonecznienie naszej skóry. Wszystko to wpływa na zmniejszenie syntezy witaminy w naszym organizmie.

Witamina D przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Sądzi się, że ma to związek ze zmniejszeniem wydzielania kortyzolu – hormonu stresu, który jest odpowiedzialny m.in. za odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha. Przy niedoborze witaminy D mamy większą ochotę na jedzenie i jesteśmy mniej syci. Dzieje się tak, bo ma ona wpływ na wydzielanie leptyny – hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości.

kompot z suszu

Niedobór witaminy D związany jest również ze zwiększeniem wydzielania hormonów takich jak parathormon oraz kalcytriol. Te natomiast powodują, że nasz organizm chętniej odkłada tkankę tłuszczową, niż ją spala. Dlatego musimy pamiętać o odpowiedniej diecie bogatej w witaminę D oraz o tym, że w okresie jesienno-zimowym suplementacja witaminy D jest niezbędna.

Spadek poziomu serotoniny

Serotonina to bardzo ważny neuroprzekaźnik odpowiedzialny za nasz nastrój, a także za funkcjonowanie układu pokarmowego. W pochmurne dni jej poziom znacząco spada. Co za tym idzie, spada nam również nastrój. Chcąc go poprawić, często sięgamy po słodycze, poniekąd instynktownie, ponieważ cukier jest niezbędny do produkcji serotoniny i zjedzenie czekolady faktycznie wpływa na podniesienie jej poziomu, dzięki czemu poprawiamy sobie nastrój. Regularne powtarzanie tego mechanizmu w efekcie prowadzi do zbyt dużej ilości kalorii spożytych w ciągu dnia i zwiększenia odkładania się tkanki tłuszczowej.

Wzrost poziomu melatoniny

Podobnie wygląda sytuacja z melatoniną – melatonina jest hormonem będącym pochodną serotoniny i produkowana jest w naszym organizmie przez szyszynkę w nocy. Gdy wieczory stają się dłuższe, nasz organizm zaczyna wytwarzać nadmiar melatoniny. Melatonina reguluje nasz rytm dobowy snu, naszą gospodarkę węglowodanową w organizmie oraz funkcjonowanie tarczycy. Jej nadmiar powoduje uczucie smutku, senność, brak motywacji do działania. Ilość melatoniny wpływa znacząco na zwiększenie naszego apetytu. Poczucie głodu wzrasta przy jej wysokim poziomie. Co za tym idzie, częściej sięgamy po coś do zjedzenia.

Co zrobić, aby temu zapobiegać?

Przede wszystkim nie bójmy się aktywności także w porze jesienno-zimowej. Oprócz jej wielu znanych zalet aktywność wykonywana na świeżym powietrzu w okresie jesienno-zimowym poprawia naszą odporność oraz zwiększa wydzielanie wcześniej wspomnianej serotoniny. Więc dzięki aktywności fizycznej jesteśmy w stanie wyeliminować aż dwa czynniki wpływające na wzrost masy ciała w tym okresie.

Pamiętajmy o zdrowej, zbilansowanej diecie. To mit, że w okresie jesienno-zimowym nasz organizm potrzebuje więcej kalorii. Nasze zapotrzebowanie energetyczne jest takie samo jak wiosną i latem. Jeśli nasza aktywność drastycznie spada, zapotrzebowanie energetyczne wręcz się zmniejsza.

Suplementacja witaminy D – to bardzo ważny element, aby w tym okresie uniknąć efektu nagromadzenia dodatkowych kilku niechcianych kilogramów.

Jak natomiast poradzić sobie z nadmiernym wydzielaniem melatoniny? Tutaj również pomoże aktywność fizyczna. Dzięki niej znikną nasze pochmurne nastroje. Dobrym rozwiązaniem może również okazać się fototerapia. Warto rozważyć zakup do domu paru gadżetów emitujących światło imitujące promienie słoneczne.


Małgorzata Kujda – dietetyczka i właścicielka Kliniki Stylu Życia FIT UP CLINIC. Prywatnie właścicielka dwóch psiaków. Dzięki nim prowadzi nie tylko zdrowy, ale także aktywny tryb życia.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

zima

Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić

Pij wodę, gdy jest zimno!

Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje!

Pigwa – owoc, który w mig przegoni infekcje! Dietetyczka tłumaczy, dlaczego warto po nią sięgać

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Dynia - królowa jesieni

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

figi

Imbirówka na spirytusie? Przepis na nalewkę na wódce

Gruszki na stole

Szukasz witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

kobiety na nartach

Planujesz wyjazd na narty? Trener Marcjan Piotrowski radzi, jak się przygotować do zimowych sportów

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Kobieta stoi na dworze w grubym swetrze. W rękach trzyma kubek

Zimą też trzeba pić! Wodę oczywiście!

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

kobieta na dworze zimą

Jak zadbać o siebie zimą? Poznaj kilka sprawdzonych sposobów

gwiazda betlejemska

Gwiazda betlejemska – czy wiesz, że jest trująca? Lek. Monika Działowska wyjaśnia, dlaczego

talerz zdrowego jedzenia

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 dodatków do rozgrzewającej herbaty, które poleca dietetyk. Wzmocnią odporność i poprawią ci nastrój

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Dopadło cię przeziębienie? Anna Lewandowska poleca przepis na napój rozgrzewający!

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Risotto z dyni i szałwii

Risotto z dyni i szałwii – idealne danie na wzmocnienie organizmu

Napar imbirowy

Jest ci zimno i nie masz siły? Oto napar imbirowy na rozgrzewkę

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?