Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut
![Tekst o przepisie na ciastka z malinami. Na zdjęciu: Osoba przygotowująca jedzenie na stole - HelloZdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-ciastka-z-malinami-i-orzechami1.jpg)
Jeśli w twojej lodówce zalega jeszcze trochę malin, albo po prostu masz chęć przyrządzić z nich pyszny deser, wypróbuj ten przepis. Jest banalnie prosty w wykonaniu, ale na pewno nie jest nudny.
Sezon na maliny dobiega końca, dlatego warto po nie sięgać, dopóki jeszcze są dostępne. Maliny są znane z wysokiej zawartości witaminy C, ale mają w sobie także witaminę A, K i E. Oprócz tego dostarczają potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Mają działanie przeciwzapalne i rozkurczające. Ich spożywanie poleca się podczas karmienia piersią i menstruacji. Nie bez przyczyny warto z nich przygotowywać soki i konfitury, a później po nie sięgać, gdy złapie nas przeziębienie. Maliny wspomagają walkę z gorączką i infekcjami dróg oddechowych. Jak by tego było mało, są moczopędne, wzmacniające odporność oraz przeciwbakteryjne. To naturalne antybiotyki! Regularne spożywanie malin poprawia przemianę materii i dobrze wpływa na pracę jelit oraz układu moczowego.
Ciastka z sezonowymi owocami
![Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut – zdjęcie numer 1](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/08/przepis-na-ciastka-z-malinami-i-orzechami1x.jpg)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Składniki (na 4 duże ciastka):
– 1 jajko
– 1 żółtko
– ok. garść malin
– ok. 6 łyżek masła orzechowego
– 4 łyżki erytrytolu
– 30 g mąki z orzechów ziemnych
– mąka orkiszowa
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta cynamonu
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2 łyżki mleka
– miód
– 1 łyżka nasion chia
– ok. 2 łyżki ulubionych orzechów
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę orzechową, proszek, cynamon, erytrytol i trochę mąki orkiszowej. Wymieszaj sypkie składniki. Wbij jajko. Dodaj mleko i olej. Zagnieć ciasto. Stopniowo dodawaj tyle mąki orkiszowej, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni. Wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Maliny rozgnieć widelcem na puree i dodaj nasiona chia. Zamieszaj i odstaw na bok. Schłodzone ciasto rozwałkuj.
![przepis-na-ciastka-z-malinami](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-ciastka-z-malinami-i-orzechami-gif1.gif)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wytnij parzystą ilość prostokątów. Połowę prostokątów posmaruj masłem orzechowym, dodaj niecałą łyżkę malin.
![ciastka-z-malinami-maslem-orzechowym](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-ciastka-z-malinami-i-orzechami12.jpg)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Za pomocą widelca zagnieć ranty ciastka. Wbij widelec na środku ciastka, tak aby powstały dziurki.
![ciastka-przepis](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-ciastka-z-malinami-i-orzechami-gif.gif)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj żółtkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. W małej miseczce połącz resztę masła orzechowego z miodem, tak aby powstał lekko gęsty, lejący sos. Orzechy podpraż na suchej patelni i posiekaj w nieregularne kawałki. Upieczone ciastka polej sosem i posyp orzechami.
![ciastka-z-malinami](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-ciastka-z-malinami-i-orzechami123.jpg)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Zobacz także
Polecamy
![Polski sernik na podium w rankingu Taste Atlas - tu wersja z dodatkiem malin i na kruchym spodzie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/03/adobestock_239944388-kopia-850x484.jpg)
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/06/adobestock_157907447-850x566.jpeg)
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
się ten artykuł?