Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!
Jeśli szukacie pomysłu na zdrowy przysmak z jagodami, to obowiązkowo spróbujcie tych zdrowych ciastek. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy. Nie czekajcie, bo sezon na jagody trwa bardzo krótko.
Jagody wyglądają tak bardzo niepozornie, że niejedna osoba będzie zaskoczona, jaką kryją w sobie moc. Jagody mają doskonały wpływ na wzrok. Regulują procesy trawienne i mają działanie przeciwbiegunkowe. Oprócz tego wykazują właściwości odtruwające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze. Warto je jeść ze względu na zawartość takich witamin, jak E, PP, C, B1 i B2. Jagody regulują również poziom cukru we krwi. Są bogate w potas, wapń, fosfor i magnez.
Jak je wykorzystać w kuchni? Oczywiście kojarzą nam się przede wszystkim z jagodziankami albo pierogami. My jednak przygotowaliśmy zdrową wersję ciastek, które wprost idealnie nadają się na śniadanie, drugi posiłek albo deser. Łatwo je przechowywać i przygotować. Są wegańskie i nie zawierają szkodliwego cukru. Po zjedzeniu takiego ciacha poczujecie siłę, chęć do działania i sytość w żołądku.
Ciastka jagodowe bez cukru
Składniki:
– 1/2 szklanki jagód
– 1 banan
– 1/4 szklanki masła orzechowego, niesolonego, najlepiej domowego
– 5 łyżek syropu klonowego
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżka siemienia lnianego plus 3 łyżki ciepłej wody
– szczypta kardamonu
– pół łyżeczki pasty waniliowej
– łyżeczka sody
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 szklanka płatków owsianych
– pół garści płatków kokosowych
– pół garści ulubionych orzechów
– 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
– 1 łyżka nasion chia
Przygotowanie:
Do miski wsyp siemię lniane, dodaj wodę, zamieszaj i odstaw na 3 minuty. Wrzuć banana i resztę mokrych składników, oprócz jagód.
Całość wymieszaj. Dodaj suche składniki i połącz wszystko. Na koniec delikatnie wmieszaj jagody.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż ciastka.
Posyp nasionami chia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 20-25 minut. Pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
się ten artykuł?