Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?
Chleb tostowy teoretycznie można przygotować z mąki pszennej, drożdży, wody i cukru. W praktyce jego skład wygląda jednak trochę inaczej. Ile kalorii ma chleb tostowy? Czy kaloryczność chleba tostowego pełnoziarnistego różni się od kaloryczności pieczywa z mąki oczyszczonej? Czy chleb tostowy jest zdrowy?
Co to jest chleb tostowy?
Chleb tostowy to rodzaj pieczywa, którego cechami charakterystycznymi są miękkość i elastyczność struktury, która po podgrzaniu staje się na zewnątrz twarda i chrupiąca. Dodatkowo, chleb tostowy ma dłuższą datę przydatności do spożycia niż inne rodzaje pieczywa – czerstwieje i psuje się dużo wolniej od tradycyjnego chleba. Wszystko za sprawą specyficznego składu chleba tostowego. Z jakich składników produkuje się to pieczywo?
Skład chleba tostowego
Skład chleba tostowego znacząco różni się w zależności od rodzaju i marki wybieranego pieczywa. Podstawowe składniki do produkcji chleba tostowego są jednak praktycznie zawsze takie same: mąka, woda, mleko, tłuszcz, drożdże, sól i cukier. Czasami możemy znaleźć w sklepie chleb tostowy na zakwasie. Dużo częściej wśród listy składników dostrzeżemy jednak inne dodatki – substancje konserwujące, emulgujące, regulatory kwasowości, aromaty, których w domowym chlebie tostowym lub tradycyjnym pieczywie kupowanym w piekarni raczej byśmy nie znaleźli.
Chleb tostowy pełnoziarnisty (graham) jest dużo zdrowszą alternatywą dla tego produkowanego z mąki oczyszczonej. Taka wersja pieczywa tostowego zawiera więcej:
- błonnika pokarmowego,
- składników mineralnych, takich jak magnez, potas, żelazo,
- witamin, przede wszystkim z grupy B.
Chleb tostowy żytni również będzie miał więcej korzystnych wartości odżywczych niż jasny chleb pszenny.
Kalorie w chlebie tostowym
Ile kalorii ma chleb tostowy? W 100 gramach takiego pieczywa jest 240-320 kcal. Jedna kromka chleba tostowego zawiera około 60-80 kcal.
Chleb tostowy pełnoziarnisty ma wartość energetyczną bardzo zbliżoną do chleba z mąki oczyszczonej. Zawartość kalorii w pieczywie jest determinowana głównie ilością dodanego w procesie produkcyjnym tłuszczu, a nie rodzaju zastosowanej mąki.
Zawartość kalorii nie powinna być jednak głównym wyznacznikiem przy wyborze żywności. Jakie właściwości zdrowotne ma chleb tostowy?
Czy chleb tostowy jest zdrowy?
Trudno doszukać się walorów dietetycznych chleba tostowego. Możemy za to temu produktowi wiele zarzucić. Znikoma ilość błonnika pokarmowego w klasycznym chlebie tostowym sprawia, że jego spożywanie nie sprzyja utrzymywaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi. Może za to przyczyniać się do rozwoju cukrzycy i chorób układu krążenia.
W związku z tym, wybierając pieczywo do jedzenia na co dzień, postawmy jednak na tradycyjny chleb razowy. A jeśli chcemy zrobić tosty z pieczywem dedykowanym temu celowi – kupmy chleb tostowy pełnoziarnisty, który zawiera więcej błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin z grupy B.
Ilustracja: Hosanna Salamon
Zobacz także
„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska
„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl
„Typowym konsumentem uzależnionym od zakupów jest kobieta około czterdziestego roku życia”
Polecamy
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Dlaczego w składzie lodów jest śluz bakteryjny? „Ultraprzetworzeni ludzie” Chrisa van Tulleken to ważna, choć przerażająca lektura
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Najlepsze sosy do dań z grilla — nie tylko sos czosnkowy
się ten artykuł?