Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Chipsy z pomidorków koktajlowych to doskonała alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Możesz je dodać do sałatki lub zajadać się nimi, oglądając dobry film. Sprawdzą się też jako dodatek do zupy albo kanapek. Co więcej, pomidorki po wysuszeniu zmieniają smak.
Dlaczego warto jeść pomidory?
Pomidory są doceniane głównie dzięki zawartości likopenu, a jest to przeciwutleniacz, który ma działanie opóźniające procesy starzenia oraz korzystnie wpływa na pracę serca. Ciekawostką jest, że ta właściwość pomidorów nie zmienia się po obróbce cieplnej, a nawet jest jej więcej. Warzywa te zawierają sporo wody, dzięki czemu nawadniają i oczyszczają organizm z toksyn. Warto je jeść ze względu na właściwości antynowotworowe. Oprócz tego obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy. Pomidory są niskokaloryczne i mają dobry wpływ na pracę jelit. Poprawiają wygląd skóry i paznokci. Zawierają wapń, potas, fosfor i magnez. Są bogate w witaminę C, witaminę A, witaminę E i witaminę K. Przed nami czas na pomidory, więc tym bardziej warto wykorzystać ich bogactwo, na różne sposoby. Oto jeden z nich.
Chipsy z pomidorków koktajlowych – składniki:
– 500 g pomidorków koktajlowych
– 3/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 3/4 łyżeczki soli himalajskiej
– 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Chipsy z pomidorków koktajlowych – przygotowanie:
Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół.
Zdjęcie: masz.talerz
Przełóż je do miski. Wlej olej.
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Zdjęcie: masz.talerz
Rozłóż na suszarce do suszenia owoców i warzyw. Susz aż będę chrupiące. Co jakiś czas przełóż pomidorki na drugą stronę. Jeśli nie masz suszarki, pomidorki można piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1,5-2 godziny, co jakiś czas przekładając na drugą stronę. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy

Norwescy naukowcy przekonują: Mrożone ryby są lepsze i dla zdrowia, i dla portfela

„Co roku na święta tysiące karpi przeżywają prawdziwy horror”. Jagna Niedzielska o kupowaniu żywego karpia na Wigilię

Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę

Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
się ten artykuł?