Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!
Budyń poprawia humor i rozgrzewa. To trochę taki comford food. Oczywiście mowa o prawdziwym – domowym budyniu. Można do niego dodać owoce i przyprawy. Proponujemy wam budyń wegański z pieczonymi jabłkami.
Zdrowe właściwości jabłek
Jabłka znane są z tego, że oczyszczają organizm z toksyn. Są moczopędne i bogate w witaminy C, B3, B6, A i E. Regularne spożywanie tych owoców wzmacnia odporność organizmu. Oprócz tego jabłka mają doskonały wpływ na stan włosów, skóry i paznokci.
Warto je jeść ze względu na zawartość błonnika i pektyn. Dzięki tym wartościom poprawiamy pracę jelit i przyspieszamy metabolizm organizmu. Jabłka regulują też poziom cholesterolu we krwi.
Przepis na domowy budyń z jabłkami
Składniki:
– 500 ml mleka sojowego waniliowego
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki syropu klonowego
– jedno duże jabłko
– pół łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– porządna szczypta gałki muszkatołowej
– ok. 2 łyżki suszonej żurawiny
– 2-3 łyżki oleju kokosowego w płynnej postaci
– ok. 2 łyżki płatków kokosowych
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Jabłko umyj, pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w niewielkie cząstki.
alt=”przepis-na-weganski-budyn” />
Zdjęcie: masz.talerz
Wrzuć do naczynia żaroodpornego, dodaj żurawinę, płatki kokosowe, olej i wszystkie przyprawy.
Zdjęcie: masz.talerz
Piecz przez ok. 15-20 minut. Pod koniec pieczenia przygotuj budyń. Do rondla wlej 430 ml mleka. Zagotuj. Resztę mleka wlej do małej miski, dodaj mąkę i dokładnie połącz składniki.
Zdjęcie: masz.talerz
Kiedy mleko się zagotuje, zmniejsz ogień i wlej mąkę połączoną z zimnym mlekiem. Cały czas mieszaj, podgrzewając, aż budyń zgęstnieje. To zajmie ok. 1-2 minut. Budyń przelej do miseczek.
Zdjęcie: masz.talerz
Podawaj z pieczonymi jabłkami i polany syropem klonowym.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
5 produktów dobrych dla wątroby. Idealne, żeby skomponować z nich wiosenne posiłki!
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?