Przejdź do treści

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami to pomysł na niespieszne śniadanie. Spróbujcie zapiekanki, która smakuje zupełnie jak słodkie ciasto, a jest ultrazdrowa i pożywna. Można lepiej zacząć dzień? Raczej nie.

Komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka i silnym antyoksydantem. W towarzystwie bogatych w błonnik i witaminy brzoskwiń tworzy idealnie zdrowy duet. Po takim śniadaniu (lub deserze) dobry humor macie jak w banku.

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami – składniki

Składniki (na 2 naczynia o wymiarach 10×16 cm):

– 100 g komosy ryżowej
– ½ łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka błonnika kokosowego
– 1 łyżka suszonej żurawiny
– 1 łyżka płatków kokosowych
– 2 brzoskwinie
– 1 jajko
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżka syropu klonowego
– 250 ml mleka kokosowego

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami – przygotowanie

Komosę ryżową przelewamy na sitku gorącą wodą. Przekładamy do miski, dodajemy cynamon, błonnik kokosowy, suszoną żurawinę i płatki kokosowe oraz obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Delikatnie łączymy składniki. W oddzielnej misce mieszamy jajko z ekstraktem z wanilii, syropem klonowym i mlekiem kokosowym. Zawartość obu miseczek mieszamy ze sobą. Przelewamy do żaroodpornych foremek i pieczemy w rozgrzanym do 170 C (termoobieg) piekarniku przez około 50 minut do czasu, aż komosa wchłonie cały płyn, a na wierzchu utworzy się chrupiąca skorupka.

Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!


Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

×