Przejdź do treści

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

7 naturalnych składników wzmacniających odporność Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czas przeziębień uważamy za otwarty! Jak wzmocnić organizm, żeby skuteczniej bronił się przed infekcjami? Przeczytaj, jeśli nie chcesz jesieni spędzić w łóżku z katarem…

Przełom lata i jesieni to niezmiennie wzmożony czas przeziębień. Następuje zmiana trybu życia na bardziej aktywny. Nie, nie chodzi o aktywność fizyczną, bo tej akurat sprzyja lato i zima, nie jesień. Chodzi o zwiększony wysiłek energetyczny wynikający z dużej ilości obowiązków. Efektem tego jest fizyczne osłabienie organizmu. Zmęczenie sprzyja infekcjom ‒ ciało nie jest w stanie się bronić i częściej przegrywa walkę z atakującymi wirusami i bakteriami. Jesień to również czas powrotu dzieci do szkół i przedszkoli. W dużych skupiskach łatwiej dochodzi do zakażeń. Dzieci w wieku szkolnym mogą chorować nawet osiem razy w roku. Dlatego tak ważne jest budowanie ich odporności i odpowiednie wspieranie organizmu, kiedy dojdzie już do infekcji.

Wzmacniaj odporność naturalnie

Na skuteczność naszego układu immunologicznego ma wpływ wiele czynników. Zaplecze genetyczne jest oczywiście jednym z nich, ale swoista odporność wytworzy się z czasem. W efekcie licznych starć z drobnoustrojami organizm będzie uczył się reagować. Możemy mu w tym pomóc.

Oto 7 naturalnych substancji, które korzystnie wpływają na odporność naszego organizmu:

Lipa

Niezwykłą moc lipy doceniały nasze babki ‒ najpierw zbierały, a później w lnianych woreczkach przechowywały suszone kwiaty lipy, po to, by jesienią wyjąć je z zanadrza w odpowiednim momencie. Napary z lipy to sprawdzony sposób na infekcje górnych dróg oddechowych. Nic dziwnego, gdyż kwiatostan lipy to bogate źródło flawonoidów, fitosteroli, kwasów organicznych, związków śluzowych, soli mineralnych i witamin. Dzięki nim napary z tej rośliny łagodzą objawy infekcji, takie jak kaszel czy ból gardła. Lipę można zebrać samemu z drzew oddalonych od skupisk miejskich ‒ kwiatostany zrywa się podczas kwitnienia i suszy w przewiewnym miejscu. Gotowy susz jest dostępny również w sklepach zielarskich. Ekstrakty z lipy są też składnikiem niektórych suplementów wspierających odporność.

Czarny bez

Do celów leczniczych wykorzystuje się głównie kwiaty i owoce czarnego bzu bogate we flawonoidy, sterole, kwasy organiczne i fenolowe, olejki, związki śluzowe, sole mineralne i witaminy. Napar obniża podwyższoną temperaturę ciała, wzmacnia układ oddechowy, a poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych ogranicza rozprzestrzenianie się drobnoustrojów. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwwirusowe i przeciwzapalne ‒ wielka trójka bezcenna w walce z infekcjami.

Pelargonia afrykańska

Wielka moc drzemie w kuzynce naszej balkonowej pelargonii. Badania naukowe udowodniły, że korzeń pelargonii afrykańskiej wyjątkowo skutecznie pobudza układ immunologiczny i wspiera naturalne procesy obronne. Nie tylko zapobiega infekcji, ale też wspomaga leczenie chorób układu oddechowego. Standaryzowany ekstrakt z korzenia pelargonii afrykańskiej można znaleźć w niektórych suplementach i lekach bez recepty.

Korzeń goryczki

To bardzo wytrzymała roślina, dziko rosnąca w górach Europy Południowej i Środkowej. Gorzki smak zawdzięcza gencjopikrynie, gencjaninie i gencjomarynie. Poza tym jest bogata w związki śluzowe, olejki eteryczne i sole mineralne. Wykazuje silne działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające organizm. Ze względu na bardzo silne działanie i wyjątkowo mocny smak rzadko stosowana jest samodzielnie. Wchodzi w skład mieszanek ziołowych i suplementów opartych na naturalnych składnikach.

Kobieta w bluzce w paski trzyma w ręku butelkę wody

Korzeń i kwiat dziewanny

To mało popularne ziele ma niezwykłą moc. Ma właściwości łagodzące, uśmierzające i ściągające. Dziewanna jest skuteczna w leczeniu chorób bakteryjnych i wirusowych. Łagodzi kaszel oraz przekrwienia gardła, krtani i tchawicy. Napar pomaga zredukować ilość śluzu zalegającego w układzie oddechowym i pobudza wydalanie flegmy. Roślina może być stosowana w postaci naparu, oleju, syropu, wewnętrznie i zewnętrznie. Wchodzi również w skład mieszanek ziołowych i preparatów leczniczych.

Witamina C i cynk

Witamina C zwiększa odporność organizmu i wykazuje działanie przeciwutleniające. Jej skuteczność podczas infekcji wynika z tego, że aktywuje komórki limfocytów T, które atakują wirusy i bakterie. Co ciekawe, słynna cytryna nie jest królową witaminy C ‒ trzy razy więcej witaminy C ma czerwona papryka. Na częste infekcje może mieć również wpływ niewystarczająca ilość cynku w organizmie. Cynk wzmacnia układ immunologiczny, chroni organizm przed przeziębieniem i różnymi infekcjami na tle wirusowym, bakteryjnym i grzybiczym. W przypadku infekcji warto sięgnąć po produkty bogate w cynk, takie jak pestki dyni, kasza gryczana, zielony groszek czy migdały, lub dobre suplementy wzmacniające odporność.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?