5 prostych patentów na poprawę trawienia
Jeśli po posiłku, nawet lekkostrawnym, boli cię brzuch, masz poczucie przepełnienia, wzdęcia i inne „atrakcje” – pora zadbać o przewód pokarmowy. Sprawdź 5 prostych patentów na to, by proces trawienia odbywał się szybciej i sprawniej.
Oczywiście najlepiej by było zawsze odżywiać się zdrowo, nie przejadać się i wybierać produkty, które po prostu nie szkodzą. Nie za tłuste, niezbyt ciężkostrawne, nieprzetworzone. Proste, prawda? Nie zawsze. Ciasta z kremem na imieninach u cioci, suto zastawiony stół na przyjęciu świątecznym – choć później niestrawność masz jak w banku, to czasem pokusie trudno się oprzeć. Co zrobić, by wspomóc swój układ pokarmowy?
Jedz powoli i przeżuwaj
Trawienie zaczyna się już w jamie ustnej. By odpowiednio przygotować kęs pokarmu do dalszego trawienia w przewodzie pokarmowym, trzeba jedzenie dokładnie przeżuć. Ideałem byłoby przeżuwać każdy kęs pokarmu 20, a nawet 30 razy. Następny wziąć do ust dopiero wtedy, gdy poprzedni jest całkowicie przeżuty i połknięty. Policz, ile razy przeżuwasz. Jeśli daleko ci do ideału, spróbuj żuć przynajmniej 10 razy. Efekt? Pokarm trafia do żołądka dobrze rozdrobniony i już częściowo nadtrawiony, a to znaczy, że szybciej go strawisz. Poza tym, im dłużej przeżuwasz, tym mniej połykasz z jedzeniem powietrza. A to znacznie zmniejsza uczucie wzdęcia nawet po ciężkim jedzeniu. Dodatkowy plus jest taki, że prawdopodobnie mniej zjesz. Szybkie jedzenie zaburza pracę ośrodka sytości w mózgu. Wtedy zanim otrzyma on sygnał, że już się najadłeś, zdążysz zjeść o wiele za dużo.
Pij zioła
Napary ziołowe są często jednymi z najskuteczniejszych sposobów walki z przejedzeniem i niestrawnością. Ulgę przyniesie wypicie herbatki z mięty pieprzowej. Olejek mentolowy w niej zawarty pomaga uregulować ruchy jelit, wspomaga wydzielanie soków trawiennych i bardzo silnie pobudza trawienie. W przejedzeniu, uczuciu ciężkości po posiłku i wzdęciach pomocna okaże się także herbatka z kopru włoskiego. Kolejny to rumianek, który pomoże przy bólu brzucha dzięki temu, że ma działanie rozkurczowe – powoduje rozluźnienie mięśni gładkich błony żołądka i jelit. Równie skutecznie łagodzi bóle brzucha lukrecja. Jednak ze względu na liczne przeciwwskazania (m.in. ciąża, nadciśnienie, niewydolność nerek, choroby wątroby) i interakcję z lekami nie powinieneś po nią sięgać bez konsultacji lekarza.
Doprawiaj
Gdy układ pokarmowy wysyła ci sygnały, że przegiąłeś, z pomocą przyjdą zioła i przyprawy, które prawdopodobnie znajdziesz we własnej kuchni. Bazylia, rozmaryn, goździki, majeranek, kminek czy imbir to jedne z wielu, których działanie przyniesie ci ulgę.
Bazylia zawiera antybakteryjny eugenol, który przeciwdziała skurczom brzucha oraz nudnościom, poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom. Możesz nią doprawiać dania, a gdy przesadzisz z jedzeniem, po prostu zjeść kilka listków świeżej.
Rozmaryn stymuluje wydzielanie żółci oraz soków żołądkowych, dzięki czemu ułatwia trawienie. Goździki przyniosą ulgę przy niestrawności, bo wspomagają wydzielanie kwasu solnego i poprawiają ruchy jelit. Majeranek natomiast zmniejsza skurcze żołądka, pobudza też wydzielanie soków żołądkowych i działa przeciw wzdęciom. Skurcze żołądka i wzdęcia łagodzi także kminek. Gdy cierpisz na mdłości, wzdęcia czy zgagę – sięgnij po imbir. Przy niestrawności możesz kawałek imbiru obrać i dodać do ciepłej wody (np. z cytryną).
Postaw na ruch
Po obfitym posiłku lepszy od wylegiwania się na kanapie jest spacer. Kiedy się objesz i zaraz potem położysz, wcale nie zmniejszysz dolegliwości. Wręcz przeciwnie. Nadkwasota, zgaga prawdopodobnie się nasilą. Tak samo ze wzdęciami. Po posiłku lepiej zrobi spacer. Z intensywnym wysiłkiem musisz się jednak wstrzymać minimum 2 godziny.
Najlepiej uprawiać sport regularnie, bo to wpływa na pracę jelit. Osoby, które są aktywne fizycznie, rzadziej cierpią na wzdęcia i zaparcia. A to dlatego, że ćwiczenia nasilają ruchy jelit. Ponadto badania dowodzą, że osoby aktywne fizycznie mają większą różnorodność bakterii w jelitach niż osoby, które sportu nie uprawiają.
Jedz kiszonki i owoce tropikalne
Owoce, zwłaszcza te tropikalne, bogate są w enzymy ułatwiające trawienie. Ananas, dzięki zawartości bromelainy, pomoże trawić białka. Papaina zawarta w owocach papai to substancja aktywująca enzymy pokarmowe.
Kiszonki charakteryzuje to, że są bogate w bakterie kwasu mlekowego. A te usprawniają pracę jelit oraz hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych i gnilnych. Ponadto kiszonki zawierają enzymy i kwasy organiczne, które ułatwiają trawienie.
Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.
Zobacz także
Kiedy brać białko, rodzaje białka, przeciwwskazania
„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska
„Jeżeli masz jakąś wątpliwość, czy sposób odżywiania wpływa na twój układ nerwowy, sprawdź to!” Dietetyk Daria Rybicka o diecie w leczeniu depresji
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
się ten artykuł?