5 zamienników awokado
Awokado to jeden z najpopularniejszych owoców. Ma wiele właściwości odżywczych. Zawiera zdrowe tłuszcze omega-3, które wspierają wchłanianie składników odżywczych i minerałów przez ściany komórkowe. Do tego pomaga wyeliminować toksyny i stany zapalne tkwiące w tkankach. Jednak nie wszyscy są jego zwolennikami, dlatego przygotowaliśmy listę zamienników tego zielonego owocu.
Pesto
Jeśli lubicie kremową konsystencję awokado, to pesto będzie idealnym zamiennikiem. Jest tak samo wilgotne i tłuste, a zawarta w nim bazylia i orzeszki piniowe dostarczają dla organizmu witaminę A, żelazo, magnez i białko oraz zdrowe tłuszcze.
Masło orzechowe
Jednym z najlepszych dodatków do przypieczonego tosta, oprócz awokado, jest masło orzechowe. Może je przyrządzić z różnego rodzajów orzechów: migdałów, orzechów nerkowca, orzechów arachidowych. Każdy z nich zawiera w sobie dużą ilość zdrowych tłuszczy, jak i białka.
Humus
Humus to kolejny przykład, którego kremowa konsystencja zachwyca. Jest to idealna opcja jako dodatek do chleba, warzyw, tostów czy buddha bowl. Jest sycący i zawiera dużo dobrego białka.
Banany
Podobnie jak awokado, banan idealnie nadaje się do koktajli czy smoothie. Jest sycący i ma w sobie dużą ilość składników mineralnych oraz liczne witaminy. Do tego jest doskonały przy walce z nadciśnieniem, cukrzycą czy anemią.
Nasiona chia
Nasiona chia mogą nie być podobne do awokado na pod względem smaku lub konsystencji, ale zdecydowanie są podobne pod względem zdrowotnym. Mają one bardzo zbliżone wartości odżywcze, nasiona chia są jednym z najbardziej bogatych w błonnik pokarmów.
Zobacz także: Awokado przepisy
Polecamy
Kolor skórki banana oznacza więcej, niż myślisz. Sprawdź, co na ten temat mówi ekspert ds. żywienia
Nasiona chia — bogactwo składników odżywczych. Co zawierają w sobie?
Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie
Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!
się ten artykuł?