Przejdź do treści

Czy można mrozić jajka? Wszystko zależy od tego, jak to robimy

Czy można mrozić jajka?
Masz za dużo jajek? Możesz zamrozić je na później Fot. Pixabay.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Jajka po benedyktyńsku, sadzone, na twardo, na miękko, w koszulkach, jajecznica czy biszkopt… Tysiące sposobów i przepisów na użycie tego zwykłego a zarazem cudownego składnika. Skoro jajka są w naszej kuchni tak częstym gościem, na pewno nie raz zastanawiałaś się, jak je przechowywać? Co zrobić z białkiem, którego nie użyłaś do ciasta? Być może brałaś pod uwagę mrożenie jajek?

Mrozić czy nie mrozić?

Jak wiadomo, surowe jajka można przechowywać w lodówce od 3 do 5 tygodni. Ale co, jeśli mamy zbyt dużo jajek i wiemy, że nie uda nam się ich przejeść w najbliższym czasie? Zapamiętaj – nigdy nie zamrażaj surowych jajek w skorupkach. Dlaczego?  Dane zebrane przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych (HHS) potwierdzają, że może to skutkować zatruciem pokarmowym. W ujemnej temperaturze objętość płynów w jajku zwiększa się, a skorupka pęka. Gdy tak się stanie, może dojść do namnażania się bakterii, które po rozmrożeniu i spożyciu mogą powodować zatrucie.  Poza tym rozmrożone surowe jajka w skorupkach mają wątpliwą wartość kulinarną i smakową. Z tego samego powodu nie zaleca się mrożenia jaj na twardo lub miękko.

W jakiej więc formie można mrozić jajka, by nie powodowało to ryzyka zatrucia lub nie pozbawiało jajka walorów smakowych?  Oto parę dobrych przykładów:

  • surowe białka jaj,
  • surowe żółtka,
  • surowe, białka wraz z żółtkiem, uprzednio ubite,
  • gotowe potrawy mające w swoim składzie jajka, takie jak ciasta lub zapiekanki.

Poniżej znajdziecie odpowiedź, jak zamrażanie wpływa na konsystencje i smak białka i żółtka jajek.

Mrożone jeżyny i maliny

Konsystencja a mrożenie

Białka jajek zachowują swoje strukturalne walory po zamrożeniu i rozmrożeniu. Ich rzadka, płynna konsystencja sprawia, że nie ma żadnych przeciwwskazań do zamrażania. Dlatego, jeśli zostały ci białka, których nie zużyłaś do danej potrawy, spokojnie możesz je włożyć do zamrażalnika Co ciekawe, jeśli zamierzasz upiec biszkopt, weź pod uwagę możliwość zamrożenia białek jaj – rozmrożone białka ubijają się lepiej, tworząc delikatniejszą, lżejszą pianę.

Natomiast żółtka pod wpływem mrożenia stają się gęstsze i „żelowe”. Dzieje się tak, ponieważ w żółtku powstają kryształki lodu. Jeśli zależy ci, by zamrożone żółtka nie były niczym żelek, przed włożeniem ich do zamrażarki, dodaj odrobinę cukru lub soli – powinno to zapobiec zgęstnieniu. Takie rozmrożone żółtka możesz wykorzystać np. do jajecznicy, ciast, czy jako dodatek do tart czy zapiekanek.

Smak białka i żółtka po zamrożeniu i rozmrożeniu nie zmieni się.

Przez jaki czas zamrożone jajka pozostają zdatne do spożycia?

Surowe białka i żółtka jaj powinny być zjedzone do 12 miesięcy od zamrożenia. Dania gotowe, które zawierają jajka, powinniśmy spożyć w ciągu 2-3 miesięcy od zamrożenia.

Jak mrozić jajka?

W przypadku całych jaj pozbądź się najpierw skorupek i delikatnie wymieszaj je lub zmiksuj na jednolitą masę. Następnie przełóż do wcześniej przygotowanych pojemników. Pamiętaj, aby oznaczyć pojemniki datą. Podobnie przygotuj oddzielone białka i żółtka. Pamiętaj, by nie zamrażać jajek w zbyt dużych ilościach. Warto też oznaczyć liczbę dodanych do pojemnika żółtek, białek lub całych jaj. Jeśli chcesz uniknąć zbytniego żelowania się żółtek i wiesz, że później przeznaczysz je do potraw słonych lub słodkich, dodaj do nich sól lub cukier. W takich proporcjach: na każde 4 żółtka dodaj 1/4 łyżeczki soli lub 1/2 łyżeczki cukru. Następnie dobrze wymieszaj składniki.

Gdy potrzebujesz zamrozić potrawę zawierającą jajka, pamiętaj, że musi być dobrze ostudzona. Dla pewności po gotowaniu lub pieczeniu, gdy potrawa ostygnie, włóż ją do lodówki, po czym po 2 godzinach przygotuj do zamrożenia. Dobrze, jeśli uprzednio poporcjujesz całość potrawy, ułatwi to zarówno przechowywanie, jak i późniejsze rozmrażanie.  Przydadzą ci się do tego strunowe worki foliowe lub silikonowe, zamykane foremki.

 

Źródła: Healthline, Food and Drug Administration, U.S. Department of Health and Human Services

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami