Przejdź do treści

Czy można mrozić jajka? Wszystko zależy od tego, jak to robimy

Czy można mrozić jajka?
Masz za dużo jajek? Możesz zamrozić je na później Fot. Pixabay.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jajka po benedyktyńsku, sadzone, na twardo, na miękko, w koszulkach, jajecznica czy biszkopt… Tysiące sposobów i przepisów na użycie tego zwykłego a zarazem cudownego składnika. Skoro jajka są w naszej kuchni tak częstym gościem, na pewno nie raz zastanawiałaś się, jak je przechowywać? Co zrobić z białkiem, którego nie użyłaś do ciasta? Być może brałaś pod uwagę mrożenie jajek?

Mrozić czy nie mrozić?

Jak wiadomo, surowe jajka można przechowywać w lodówce od 3 do 5 tygodni. Ale co, jeśli mamy zbyt dużo jajek i wiemy, że nie uda nam się ich przejeść w najbliższym czasie? Zapamiętaj – nigdy nie zamrażaj surowych jajek w skorupkach. Dlaczego?  Dane zebrane przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych (HHS) potwierdzają, że może to skutkować zatruciem pokarmowym. W ujemnej temperaturze objętość płynów w jajku zwiększa się, a skorupka pęka. Gdy tak się stanie, może dojść do namnażania się bakterii, które po rozmrożeniu i spożyciu mogą powodować zatrucie.  Poza tym rozmrożone surowe jajka w skorupkach mają wątpliwą wartość kulinarną i smakową. Z tego samego powodu nie zaleca się mrożenia jaj na twardo lub miękko.

W jakiej więc formie można mrozić jajka, by nie powodowało to ryzyka zatrucia lub nie pozbawiało jajka walorów smakowych?  Oto parę dobrych przykładów:

  • surowe białka jaj,
  • surowe żółtka,
  • surowe, białka wraz z żółtkiem, uprzednio ubite,
  • gotowe potrawy mające w swoim składzie jajka, takie jak ciasta lub zapiekanki.

Poniżej znajdziecie odpowiedź, jak zamrażanie wpływa na konsystencje i smak białka i żółtka jajek.

Mrożone jeżyny i maliny

Konsystencja a mrożenie

Białka jajek zachowują swoje strukturalne walory po zamrożeniu i rozmrożeniu. Ich rzadka, płynna konsystencja sprawia, że nie ma żadnych przeciwwskazań do zamrażania. Dlatego, jeśli zostały ci białka, których nie zużyłaś do danej potrawy, spokojnie możesz je włożyć do zamrażalnika Co ciekawe, jeśli zamierzasz upiec biszkopt, weź pod uwagę możliwość zamrożenia białek jaj – rozmrożone białka ubijają się lepiej, tworząc delikatniejszą, lżejszą pianę.

Natomiast żółtka pod wpływem mrożenia stają się gęstsze i „żelowe”. Dzieje się tak, ponieważ w żółtku powstają kryształki lodu. Jeśli zależy ci, by zamrożone żółtka nie były niczym żelek, przed włożeniem ich do zamrażarki, dodaj odrobinę cukru lub soli – powinno to zapobiec zgęstnieniu. Takie rozmrożone żółtka możesz wykorzystać np. do jajecznicy, ciast, czy jako dodatek do tart czy zapiekanek.

Smak białka i żółtka po zamrożeniu i rozmrożeniu nie zmieni się.

Przez jaki czas zamrożone jajka pozostają zdatne do spożycia?

Surowe białka i żółtka jaj powinny być zjedzone do 12 miesięcy od zamrożenia. Dania gotowe, które zawierają jajka, powinniśmy spożyć w ciągu 2-3 miesięcy od zamrożenia.

Jak mrozić jajka?

W przypadku całych jaj pozbądź się najpierw skorupek i delikatnie wymieszaj je lub zmiksuj na jednolitą masę. Następnie przełóż do wcześniej przygotowanych pojemników. Pamiętaj, aby oznaczyć pojemniki datą. Podobnie przygotuj oddzielone białka i żółtka. Pamiętaj, by nie zamrażać jajek w zbyt dużych ilościach. Warto też oznaczyć liczbę dodanych do pojemnika żółtek, białek lub całych jaj. Jeśli chcesz uniknąć zbytniego żelowania się żółtek i wiesz, że później przeznaczysz je do potraw słonych lub słodkich, dodaj do nich sól lub cukier. W takich proporcjach: na każde 4 żółtka dodaj 1/4 łyżeczki soli lub 1/2 łyżeczki cukru. Następnie dobrze wymieszaj składniki.

Gdy potrzebujesz zamrozić potrawę zawierającą jajka, pamiętaj, że musi być dobrze ostudzona. Dla pewności po gotowaniu lub pieczeniu, gdy potrawa ostygnie, włóż ją do lodówki, po czym po 2 godzinach przygotuj do zamrożenia. Dobrze, jeśli uprzednio poporcjujesz całość potrawy, ułatwi to zarówno przechowywanie, jak i późniejsze rozmrażanie.  Przydadzą ci się do tego strunowe worki foliowe lub silikonowe, zamykane foremki.

 

Źródła: Healthline, Food and Drug Administration, U.S. Department of Health and Human Services

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: