Przejdź do treści

Czy można mrozić jajka? Wszystko zależy od tego, jak to robimy

Czy można mrozić jajka?
Masz za dużo jajek? Możesz zamrozić je na później Fot. Pixabay.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Jajka po benedyktyńsku, sadzone, na twardo, na miękko, w koszulkach, jajecznica czy biszkopt… Tysiące sposobów i przepisów na użycie tego zwykłego a zarazem cudownego składnika. Skoro jajka są w naszej kuchni tak częstym gościem, na pewno nie raz zastanawiałaś się, jak je przechowywać? Co zrobić z białkiem, którego nie użyłaś do ciasta? Być może brałaś pod uwagę mrożenie jajek?

Mrozić czy nie mrozić?

Jak wiadomo, surowe jajka można przechowywać w lodówce od 3 do 5 tygodni. Ale co, jeśli mamy zbyt dużo jajek i wiemy, że nie uda nam się ich przejeść w najbliższym czasie? Zapamiętaj – nigdy nie zamrażaj surowych jajek w skorupkach. Dlaczego?  Dane zebrane przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych (HHS) potwierdzają, że może to skutkować zatruciem pokarmowym. W ujemnej temperaturze objętość płynów w jajku zwiększa się, a skorupka pęka. Gdy tak się stanie, może dojść do namnażania się bakterii, które po rozmrożeniu i spożyciu mogą powodować zatrucie.  Poza tym rozmrożone surowe jajka w skorupkach mają wątpliwą wartość kulinarną i smakową. Ich konsystencja także może być niezadowalająca, nawet po ugotowaniu. Z tego samego powodu nie zaleca się mrożenia jaj na twardo lub miękko, w efekcie są one wodniste lub gumowate.

Więc w jakiej formie można mrozić jajka, by nie powodowało to ryzyka zatrucia lub nie pozbawiało jajka walorów smakowych?  Oto parę dobrych przykładów:

  • surowe białka jaj,
  • surowe żółtka,
  • surowe, białka wraz z żółtkiem, uprzednio ubite,
  • gotowe potrawy mające w swoim składzie jajka, takie jak ciasta lub zapiekanki.

Poniżej znajdziecie odpowiedź, jak zamrażanie wpływa na konsystencje i smak białka i żółtka jajek.

Mrożone jeżyny i maliny

Konsystencja a mrożenie

Białka jajek zachowują swoje strukturalne walory po zamrożeniu i rozmrożeniu. Ich rzadka, płynna konsystencja sprawia, że nie ma żadnych przeciwwskazań do zamrażania. Dlatego, jeśli zostały ci białka, których nie zużyłaś do danej potrawy, spokojnie możesz je włożyć do zamrażalnika Co ciekawe, jeśli zamierzasz upiec biszkopt, weź pod uwagę możliwość zamrożenia białek jaj. Jest to sprawdzony sposób kucharzy, którzy przekonali się, że rozmrożone białka ubijają się lepiej, tworząc delikatniejszą, lżejszą pianę.

Natomiast żółtka pod wpływem mrożenia stają się gęstsze i „żelowe”. Dzieje się tak, ponieważ w żółtku powstają kryształki lodu. Jeśli zależy ci, by zamrożone żółtka nie były niczym żelek, przed włożeniem ich do zamrażarki, dodaj odrobinę cukru lub soli – powinno to zapobiec zbytniemu zgęstnieniu. Takie rozmrożone żółtka możesz wykorzystać np. do jajecznicy, ciast, czy jako dodatek do tart czy zapiekanek.

Smak białka i żółtka po zamrożeniu i rozmrożeniu nie zmieni się.

Przez jaki czas zamrożone jajka pozostają zdatne do spożycia?

Surowe białka i żółtka jaj powinny być zjedzone do 12 miesięcy od zamrożenia. Dania gotowe, które zawierają jajka, powinniśmy spożyć w ciągu 2-3 miesięcy od zamrożenia.

Jak mrozić jajka?

W przypadku całych jaj pozbądź się najpierw skorupek i delikatnie wymieszaj je lub zmiksuj na jednolitą masę. Następnie przełóż do wcześniej przygotowanych pojemników. Pamiętaj, aby oznaczyć pojemniki datą. Podobnie przygotuj oddzielone białka i żółtka. Pamiętaj, by nie zamrażać jajek w zbyt dużych ilościach. Warto też oznaczyć liczbę dodanych do pojemnika żółtek, białek lub całych jaj. Jeśli chcesz uniknąć zbytniego żelowania się żółtek i wiesz, że później przeznaczysz je do potraw słonych lub słodkich, dodaj do nich sól lub cukier. W takich proporcjach: na każde 4 żółtka dodaj 1/4 łyżeczki soli lub 1/2 łyżeczki cukru. Następnie dobrze wymieszaj składniki.

Gdy potrzebujesz zamrozić potrawę zawierającą jajka, pamiętaj, że musi być dobrze ostudzona. Dla pewności po gotowaniu lub pieczeniu, gdy potrawa ostygnie, włóż ją do lodówki, po czym po 2 godzinach przygotuj do zamrożenia. Dobrze, jeśli uprzednio poporcjujesz całość potrawy, ułatwi to zarówno przechowywanie, jak i późniejsze rozmrażanie.  Przydadzą ci się do tego strunowe worki foliowe lub silikonowe, zamykane foremki.

 

Źródła: Healthline, Food and Drug Administration, U.S. Department of Health and Human Services

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami