4 min.
Czy można mrozić jajka? Wszystko zależy od tego, jak to robimy

Masz za dużo jajek? Możesz zamrozić je na później Fot. Pixabay.com
Najnowsze
28.02.2021
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
28.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
26.02.2021
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Jajka po benedyktyńsku, sadzone, na twardo, na miękko, w koszulkach, jajecznica czy biszkopt… Tysiące sposobów i przepisów na użycie tego zwykłego a zarazem cudownego składnika. Skoro jajka są w naszej kuchni tak częstym gościem, na pewno nie raz zastanawiałaś się, jak je przechowywać? Co zrobić z białkiem, którego nie użyłaś do ciasta? Być może brałaś pod uwagę mrożenie jajek?
Spis treści
Mrozić czy nie mrozić?
Jak wiadomo, surowe jajka można przechowywać w lodówce od 3 do 5 tygodni. Ale co, jeśli mamy zbyt dużo jajek i wiemy, że nie uda nam się ich przejeść w najbliższym czasie? Zapamiętaj – nigdy nie zamrażaj surowych jajek w skorupkach. Dlaczego? Dane zebrane przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych (HHS) potwierdzają, że może to skutkować zatruciem pokarmowym. W ujemnej temperaturze objętość płynów w jajku zwiększa się, a skorupka pęka. Gdy tak się stanie, może dojść do namnażania się bakterii, które po rozmrożeniu i spożyciu mogą powodować zatrucie. Poza tym rozmrożone surowe jajka w skorupkach mają wątpliwą wartość kulinarną i smakową. Ich konsystencja także może być niezadowalająca, nawet po ugotowaniu. Z tego samego powodu nie zaleca się mrożenia jaj na twardo lub miękko, w efekcie są one wodniste lub gumowate.
Więc w jakiej formie można mrozić jajka, by nie powodowało to ryzyka zatrucia lub nie pozbawiało jajka walorów smakowych? Oto parę dobrych przykładów:
- surowe białka jaj,
- surowe żółtka,
- surowe, białka wraz z żółtkiem, uprzednio ubite,
- gotowe potrawy mające w swoim składzie jajka, takie jak ciasta lub zapiekanki.
Poniżej znajdziecie odpowiedź, jak zamrażanie wpływa na konsystencje i smak białka i żółtka jajek.
Konsystencja a mrożenie
Białka jajek zachowują swoje strukturalne walory po zamrożeniu i rozmrożeniu. Ich rzadka, płynna konsystencja sprawia, że nie ma żadnych przeciwwskazań do zamrażania. Dlatego, jeśli zostały ci białka, których nie zużyłaś do danej potrawy, spokojnie możesz je włożyć do zamrażalnika Co ciekawe, jeśli zamierzasz upiec biszkopt, weź pod uwagę możliwość zamrożenia białek jaj. Jest to sprawdzony sposób kucharzy, którzy przekonali się, że rozmrożone białka ubijają się lepiej, tworząc delikatniejszą, lżejszą pianę.
Natomiast żółtka pod wpływem mrożenia stają się gęstsze i „żelowe”. Dzieje się tak, ponieważ w żółtku powstają kryształki lodu. Jeśli zależy ci, by zamrożone żółtka nie były niczym żelek, przed włożeniem ich do zamrażarki, dodaj odrobinę cukru lub soli – powinno to zapobiec zbytniemu zgęstnieniu. Takie rozmrożone żółtka możesz wykorzystać np. do jajecznicy, ciast, czy jako dodatek do tart czy zapiekanek.
Smak białka i żółtka po zamrożeniu i rozmrożeniu nie zmieni się.
Przez jaki czas zamrożone jajka pozostają zdatne do spożycia?
Surowe białka i żółtka jaj powinny być zjedzone do 12 miesięcy od zamrożenia. Dania gotowe, które zawierają jajka, powinniśmy spożyć w ciągu 2-3 miesięcy od zamrożenia.
Jak mrozić jajka?
W przypadku całych jaj pozbądź się najpierw skorupek i delikatnie wymieszaj je lub zmiksuj na jednolitą masę. Następnie przełóż do wcześniej przygotowanych pojemników. Pamiętaj, aby oznaczyć pojemniki datą. Podobnie przygotuj oddzielone białka i żółtka. Pamiętaj, by nie zamrażać jajek w zbyt dużych ilościach. Warto też oznaczyć liczbę dodanych do pojemnika żółtek, białek lub całych jaj. Jeśli chcesz uniknąć zbytniego żelowania się żółtek i wiesz, że później przeznaczysz je do potraw słonych lub słodkich, dodaj do nich sól lub cukier. W takich proporcjach: na każde 4 żółtka dodaj 1/4 łyżeczki soli lub 1/2 łyżeczki cukru. Następnie dobrze wymieszaj składniki.
Gdy potrzebujesz zamrozić potrawę zawierającą jajka, pamiętaj, że musi być dobrze ostudzona. Dla pewności po gotowaniu lub pieczeniu, gdy potrawa ostygnie, włóż ją do lodówki, po czym po 2 godzinach przygotuj do zamrożenia. Dobrze, jeśli uprzednio poporcjujesz całość potrawy, ułatwi to zarówno przechowywanie, jak i późniejsze rozmrażanie. Przydadzą ci się do tego strunowe worki foliowe lub silikonowe, zamykane foremki.
Źródła: Healthline, Food and Drug Administration, U.S. Department of Health and Human Services
Poleć ten artykuł koleżankom
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020