Przejdź do treści

Ziemia okrzemkowa – co to jest, właściwości, zastosowanie

Ziemia okrzemkowa
Ziemia okrzemkowa - co to jest, właściwości, zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Ziemia okrzemkowa (diatomit) to minerał o wszechstronnym zastosowaniu. Jej korzystne właściwości zdrowotne wykorzystuje przemysł spożywczy i kosmetyczny, oferujący diatomit pod postacią suplementów diety oraz peelingów i masek kosmetycznych. Jako naturalne źródło krzemu, ziemia okrzemkowa poprawia funkcjonowanie narządów, chroni przed osteoporozą i przywraca dobrą kondycję włosom. Jakie jeszcze jest zastosowanie ziemi okrzemkowej?

Co to jest ziemia okrzemkowa?

Ziemia okrzemkowa (diatomit) to jeden z surowców kosmetycznych pozyskiwanych ze skał osadowych. Skały diatomitowe powstały ze skamieniałych pancerzyków okrzemek, czyli jednokomórkowych glonów żyjących 30 milionów lat temu. W międzynarodowym nazewnictwie składników kosmetyków (INCI) ziemia okrzemkowa znajduje się pod nazwą Diatomaceous Earth. Sprzedawana jest pod postacią białego, beżowego lub zielonego proszku bogatego w krzemionkę. Kopalnie diatomitu w Polsce znajdują się w m.in. Jaworniku Ruskim, Birczy i Augustowie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

cukier

Ziemia okrzemkowa – zastosowanie

Ziemia okrzemkowa znajduje zastosowanie w różnych dziedzinach życia – wykorzystuje się ją nie tylko w przemyśle kosmetycznym, ale i rolniczym, papierniczym, spożywczym czy browarniczym. Surowiec ten służy jako:

  • kruszywo budowlane,
  • składnik środków ochrony roślin – środek owadobójczy zwalczający m.in. larwy mącznika,
  • składnik zbrylający dodawany do karmy dla zwierząt,
  • środek filtrujący w browarnictwie i winiarstwie,
  • dodatek do produkcji tkanin termicznych,
  • produkt spożywczy dostępny w postaci suplementu diety.

W kosmetologii ziemia okrzemkowa znalazła zastosowanie w pielęgnacji skóry. Można ją znaleźć w peelingach i maseczkach na twarz. Delikatnie złuszcza martwe komórki naskórka, oczyszczając skórę i wygładzając ją. Ziemia okrzemkowa jest szczególnie polecana osobom ze skórą trądzikową, tłustą i mieszaną. Regularnie przyjmowana ziemia okrzemkowa polepsza kondycję włosów i paznokci.

Gdzie kupić ziemię okrzemkową? Diatomit można znaleźć w sklepach stacjonarnych i internetowych, w tym sklepach ze zdrową żywnością, sklepach ekologicznych i aptekach. Najczęściej sprzedawane są opakowania zawierające 200 g, 400 g lub 1 kg dolomitu. Dołącza się do nich miarkę, aby móc precyzyjnie odmierzyć zalecaną ilość preparatu.

węgiel aktywny

Spożywcza ziemia okrzemkowa – właściwości zdrowotne

W skład ziemi okrzemkowej wchodzą takie składniki mineralne, jak: krzem, wapń, sód, magnes i żelazo. Dzięki nim diatomit korzystnie wpływa na organizm. Krzemionka wspiera mineralizację kości i chrząstek, przeciwdziała próchnicy i krwawieniu dziąseł, hamuje procesy zapalne. Oddziałuje również na układ sercowo-naczyniowy: obniża poziom złego cholesterolu LDL i triglicerydów, zapobiegając tym samym tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Ponadto diatomit poprawia wchłanianie składników pokarmowych i niweluje przykry zapach z ust. Według niektórych źródeł surowiec ten obniża także ciśnienie krwi.

Ziemia okrzemkowa ceniona jest ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze. Diatomit stosowany jest w kuracjach oczyszczających organizm z drobnoustrojów i metali ciężkich. Właściwości detoksykacyjne  zawdzięcza ujemnie naładowanym pancerzykom okrzemek. To one przyciągają organizmy i substancje naładowane dodatnio, a następnie wiążą je i pomagają w usunięciu ich z organizmu. Ponadto diatomit zwalcza pasożyty poprzez ich odwadnianie i „zmiatanie” z przewodu pokarmowego. Pomagają mu w tym ostre krawędzie cząsteczek, które wędrując przez jelita mechanicznie czyszczą je z pasożytów.

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Czy ziemia okrzemkowa jest niebezpieczna?

Ziemia okrzemkowa może mieć różny skład. Do celów przemysłowych i rolniczych wykorzystuje się diatomit z domieszką zanieczyszczeń, natomiast ziemia okrzemkowa dopuszczona do przemysłu spożywczego musi być wolna od szkodliwych substancji. Amorficzna krzemionka została uznana przez Kodeks Żywnościowy oraz FDA (Food and Drug Administration) jako produkt bezpieczny dla zdrowia.

Ziemia okrzemkowa – stosowanie

Nie należy przekraczać zalecanych dawek, które mogą się różnić w zależności od producenta. Preparat w postaci proszku można rozpuszczać w herbacie lub wodzie. Zaczyna się od mniejszych dawek i stopniowo zwiększa ilość produktu, obserwując jak reaguje na niego organizm. Pozytywne efekty zastosowanej kuracji widoczne są po około sześciu miesiącach. Pomimo że badania nie wykazały, iż ziemia okrzemkowa jest niebezpieczna, nie zaleca się jej stosować u dzieci poniżej 12 roku życia oraz kobietom w ciąży i w czasie laktacji. Należy zachować ostrożność podczas używania ziemi okrzemkowej – unikać kontaktu z oczami i nie wdychać proszku, by nie podrażnić dróg oddechowych.

Jakie są skutki uboczne stosowania spożywczej ziemi okrzemkowej? Mogą wystąpić bóle głowy, zaparcia i nudności, bóle stawów, zmęczenie, spadek koncentracji, zmiany skórne. Takie przejściowe pogorszenie stanu zdrowia obserwuje się zazwyczaj po ok. dwóch-trzech tygodniach suplementacji jako skutek walki organizmu z patogenami.

soki

Bibliografia:

  1. Hossam Elden Galal Morsy Mohamed Bakr. Diatomite: Its characterization, modifications and applications, Asian Journal of Materials Science, 2010, 2(3), 121-136.
  2. Safety Assessment of Diatomaceous Earth as Used in Cosmetics, Cosmetic Ingredient Review, 2021.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Jaja przepiórcze

Jaja przepiórcze – właściwości, jak i ile gotować, przepisy

Kobieta wybiera dietę miażdżycową

Miażdżyca – co to jest, objawy, przyczyny, leczenie, dieta

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Cebula i czosnek na talerzu

Masz podwyższony poziom cholesterolu? Włącz do diety te produkty

Monika Dziemidowicz / Archiwum prywatne

„Jedząc duże ilości mięsa, sami 'okradamy się’ z wapnia”. Dietetyczka Monika Dziemidowicz o osteoporozie, cichym złodzieju kości

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Tłuszcz i cholesterol naprawdę są takie groźne? Rozprawiamy się z mitami

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Oliwa z oliwek / istock

Na czym smażyć? Na oliwie! Dietetycy z „Dietetyki nie na żarty” wyjaśniają dlaczego

Cholesterol w diecie / istock

Po co nam cholesterol? Dietetyczka Zofia Suszka wyjaśnia, czy jest on nam potrzebny do życia

Głóg, krzew

Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

Cholesterol w jajkach / istock

Cholesterol – obalamy mity

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

jajka

Cholesterol – wróg czy przyjaciel? Jak interpretować wyniki i jakie wartości są właściwe?

krewetki

Mocne kości i sprawne stawy to w dużej mierze zasługa odpowiedniej diety. Ważny jest nie tylko wapń

Joanna Brejecka-Pamungkas / arch. prywatne

Pasożyty w naszym organizmie. Jak się ich pozbyć? Wyjaśnia Joanna Brejecka-Pamungkas, naturoterapeutka i dietetyczka holistyczna

Im mniej, tym lepiej – czego zdrowa dieta zawierać nie powinna

istockphoto.com

Co jeść, by obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Okazuje się, że nie wiemy wszystkiego

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×