Przejdź do treści

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Zakwas z buraka
Zakwas z buraka / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Zakwas z buraka jest idealnym probiotykiem. Powstaje on w procesie fermentacji, za którą odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego” – pisze chemiczka Sylwia Bogdan, autorka profilu „Zdrowa Chemia” na Instagramie. Jakie korzyści płyną z jego regularnego spożywania? 

Zakwas z buraka

Zakwas z buraka jest nieocenionym źródłem witaminy C oraz tych z grupy B. Znajdziemy w nim również łatwo przyswajalny kwas foliowy, magnez, potas, wapń i żelazo. Zawarte w zakwasie kwas mlekowy oraz błonnik działają korzystnie na trawienie. Pobudzają pracę jelit, odtruwają i oczyszczają organizm z toksyn. W zakwasie znajduje się też czosnek, czyli naturalny antybiotyk.

Jakie są zalety picia zakwasu z buraka?

Według Sylwii Bogdan, autorki profilu „Zdrowa Chemia” na Instagramie, zakwas z buraka:

  • pozytywnie wpływa na kondycję skóry i pozbycie się wyprysków,
  • sprawia, że będziesz mieć więcej energii każdego dnia,
  • wzmacnia twoją odporność,
  • poprawia twój metabolizm.

„Ciekawostka dotycząca soku (nie zakwasu!) z buraków. W burakach występują azotany, które są wykorzystywane w charakterze legalnego dopingu, czyli zwiększają zdolność wysiłkową sportowców (0,5 l soku pijemy 2-3 h przed wysiłkiem)” – pisze chemiczka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
PROMOCJA
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł

Przygotuj swój zakwas z buraka!

Będziesz potrzebować:

  • dużego słoika (umyj go dokładnie i zalej wrzątkiem),
  • buraków (jeśli masz taką możliwość, wybierz te bio, od zaufanego rolnika lub od babci z ogródka)
  • czosnku (unikaj chińskiego, wybieraj polski, pachnący, świeży),
  • liści laurowych, ziela angielskiego, całych ziarnek pieprzu, soli morskiej (sprawdź na opakowaniu, czy producent nie dodał do niej czegoś, czego nazwy nie jesteś nawet w stanie przeczytać).

Przygotuj słoną zalewę: 1 łyżka soli na litr przegotowanej wody. Buraki obierz, opłucz i pokrój w cienkie ćwierćplasterki. Obierz czosnek ‒ przynajmniej 4 ząbki. Wkładaj buraki, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz do 3/4 wysokości słoika. Liczba buraków zależy od ich wielkości i wielkości słoja.

Całość zalej słoną wodą. Słój przykryj czystą ściereczką lub serwetką i obwiąż gumką. Pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum 5 dni. Im cieplej jest w pomieszczeniu, tym szybciej zakwas będzie gotowy. Po 2‒3 dniach zauważysz malutkie bąbelki w słoiku ‒ zaczęło się! Możesz przemieszać buraki czystą łyżką. Piana na wierzchu jest wynikiem naturalnego procesu, nie powinna niepokoić. Jeśli jednak zauważysz pleśń, to całość niestety będzie trzeba wylać.

Po 5 dniach płyn powinien mieć mocno bordowy, głęboki kolor, przejrzysty i klarowny. Gotowy płyn przelej do czystego naczynia, zamknij i trzymaj w lodówce. Pij codziennie tyle, na ile masz ochotę.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Zdrowa Chemia (@chemiazdrowa)

Zdrowa Chemia

„Zdrowa chemia” to profil na Instagramie prowadzony przez chemiczkę i doktorantkę na wydziale chemii Sylwia Bogdan. Jak sama o sobie pisze, obala czarny PR na temat chemii. W jej postach znajdziemy między innymi przepisy, informacje o naturalnych suplementach diety czy olejkach. Jej profil na Instagramie obserwuje już ponad 8 tys. osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Pieczone buraki z sałatką

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

Zakwas z buraków ‒ pij na zdrowie!

Owsianka z bananem

Chcesz poprawić wydolność fizyczną? Oto kilka naturalnych wspomagaczy

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka /fot. iStock

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Burak – legalny dopalacz. Dlaczego osoby aktywne fizycznie powinny wprowadzić go do diety?

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Burak

Dlaczego warto jeść buraki? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska z portalu Czytamy Etykiety

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Ciasto czekoladowe z buraka

Czekoladowe ciasto z burakami. Słodkie, ale bardzo zdrowe

Roladki bakłażanowe

Przepis na fit roladki bakłażanowe

burak

Nie wiesz co zrobić z burakiem? Zrób z niego burgera!

Kisiel z burakiem i rabarbarem

Kisiel z buraka i rabarbaru. Wypróbuj przepis na bogaty i wartościowy posiłek

Dopadł cię energetyczny zjazd? Poznaj 6 produktów, z którymi wygrasz ze zmęczeniem

Szpinakowa sałatka z pomarańczą

Pomarańcza ze szpinakiem? Zobacz przepis na sałatkę o tak nietypowym składzie

Trzy kolory purée

3 pomysły na jesienne puree z warzyw. Pyszne i kolorowe!

Zaskakująca właściwość soku z buraka

Trzy kolory chłodnika

Trzy kolory chłodnika

Garcinia cambogia – czym jest i kiedy ją stosować? Czy to środek dla każdego?

Quiche – klasyka francuskiej kuchni, która syci i zachwyca smakiem. Przepisy

Berberys – zastosowanie w kuchni, kosmetologii i suplementach diety

×