3 min.
Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Zakwas z buraka / istock
„Zakwas z buraka jest idealnym probiotykiem. Powstaje on w procesie fermentacji, za którą odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego” – pisze chemiczka Sylwia Bogdan, autorka profilu „Zdrowa Chemia” na Instagramie. Jakie korzyści płyną z jego regularnego spożywania?
Spis treści
Zakwas z buraka
Zakwas z buraka jest nieocenionym źródłem witaminy C oraz tych z grupy B. Znajdziemy w nim również łatwo przyswajalny kwas foliowy, magnez, potas, wapń i żelazo. Zawarte w zakwasie kwas mlekowy oraz błonnik działają korzystnie na trawienie. Pobudzają pracę jelit, odtruwają i oczyszczają organizm z toksyn. W zakwasie znajduje się też czosnek, czyli naturalny antybiotyk.
Jakie są zalety picia zakwasu z buraka?
Według Sylwii Bogdan, autorki profilu „Zdrowa Chemia” na Instagramie, zakwas z buraka:
- pozytywnie wpływa na kondycję skóry i pozbycie się wyprysków,
- sprawia, że będziesz mieć więcej energii każdego dnia,
- wzmacnia twoją odporność,
- poprawia twój metabolizm.
„Ciekawostka dotycząca soku (nie zakwasu!) z buraków. W burakach występują azotany, które są wykorzystywane w charakterze legalnego dopingu, czyli zwiększają zdolność wysiłkową sportowców (0,5 l soku pijemy 2-3 h przed wysiłkiem)” – pisze chemiczka.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Przygotuj swój zakwas z buraka!
Będziesz potrzebować:
- dużego słoika (umyj go dokładnie i zalej wrzątkiem),
- buraków (jeśli masz taką możliwość, wybierz te bio, od zaufanego rolnika lub od babci z ogródka)
- czosnku (unikaj chińskiego, wybieraj polski, pachnący, świeży),
- liści laurowych, ziela angielskiego, całych ziarnek pieprzu, soli morskiej (sprawdź na opakowaniu, czy producent nie dodał do niej czegoś, czego nazwy nie jesteś nawet w stanie przeczytać).
Przygotuj słoną zalewę: 1 łyżka soli na litr przegotowanej wody. Buraki obierz, opłucz i pokrój w cienkie ćwierćplasterki. Obierz czosnek ‒ przynajmniej 4 ząbki. Wkładaj buraki, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz do 3/4 wysokości słoika. Liczba buraków zależy od ich wielkości i wielkości słoja.
Całość zalej słoną wodą. Słój przykryj czystą ściereczką lub serwetką i obwiąż gumką. Pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum 5 dni. Im cieplej jest w pomieszczeniu, tym szybciej zakwas będzie gotowy. Po 2‒3 dniach zauważysz malutkie bąbelki w słoiku ‒ zaczęło się! Możesz przemieszać buraki czystą łyżką. Piana na wierzchu jest wynikiem naturalnego procesu, nie powinna niepokoić. Jeśli jednak zauważysz pleśń, to całość niestety będzie trzeba wylać.
Po 5 dniach płyn powinien mieć mocno bordowy, głęboki kolor, przejrzysty i klarowny. Gotowy płyn przelej do czystego naczynia, zamknij i trzymaj w lodówce. Pij codziennie tyle, na ile masz ochotę.
Wyświetl ten post na Instagramie
Zdrowa Chemia
„Zdrowa chemia” to profil na Instagramie prowadzony przez chemiczkę i doktorantkę na wydziale chemii Sylwia Bogdan. Jak sama o sobie pisze, obala czarny PR na temat chemii. W jej postach znajdziemy między innymi przepisy, informacje o naturalnych suplementach diety czy olejkach. Jej profil na Instagramie obserwuje już ponad 8 tys. osób.
Udostępnij!
Zobacz także

„Gorączka jest korzystna, pomaga zwalczać infekcje” – pisze lek. Dawid Ciemięga. Co dzieje się w organizmie przy podwyższonej temperaturze?

„Bez światła nasz mózg przestaje normalnie funkcjonować”. O tym, jak odróżnić chandrę od depresji sezonowej, mówi psychiatra Anna Antosik-Wójcińska

„Zdarza się, że coś ucieknie ze słoika”. O bardziej i mniej tradycyjnych kiszonkach opowiadają Kaja Nowakowska i Małgorzata Ruszkowska, czyli duet Mead Ladies
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022