Przejdź do treści

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Zakwas z buraka / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

„Zakwas z buraka jest idealnym probiotykiem. Powstaje on w procesie fermentacji, za którą odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego” – pisze chemiczka Sylwia Bogdan, autorka profilu „Zdrowa Chemia” na Instagramie. Jakie korzyści płyną z jego regularnego spożywania? 

Zakwas z buraka

Zakwas z buraka jest nieocenionym źródłem witaminy C oraz tych z grupy B. Znajdziemy w nim również łatwo przyswajalny kwas foliowy, magnez, potas, wapń i żelazo. Zawarte w zakwasie kwas mlekowy oraz błonnik działają korzystnie na trawienie. Pobudzają pracę jelit, odtruwają i oczyszczają organizm z toksyn. W zakwasie znajduje się też czosnek, czyli naturalny antybiotyk.

Jakie są zalety picia zakwasu z buraka?

Według Sylwii Bogdan, autorki profilu „Zdrowa Chemia” na Instagramie, zakwas z buraka:

  • pozytywnie wpływa na kondycję skóry i pozbycie się wyprysków,
  • sprawia, że będziesz mieć więcej energii każdego dnia,
  • wzmacnia twoją odporność,
  • poprawia twój metabolizm.

„Ciekawostka dotycząca soku (nie zakwasu!) z buraków. W burakach występują azotany, które są wykorzystywane w charakterze legalnego dopingu, czyli zwiększają zdolność wysiłkową sportowców (0,5 l soku pijemy 2-3 h przed wysiłkiem)” – pisze chemiczka.

Przygotuj swój zakwas z buraka!

Będziesz potrzebować:

  • dużego słoika (umyj go dokładnie i zalej wrzątkiem),
  • buraków (jeśli masz taką możliwość, wybierz te bio, od zaufanego rolnika lub od babci z ogródka)
  • czosnku (unikaj chińskiego, wybieraj polski, pachnący, świeży),
  • liści laurowych, ziela angielskiego, całych ziarnek pieprzu, soli morskiej (sprawdź na opakowaniu, czy producent nie dodał do niej czegoś, czego nazwy nie jesteś nawet w stanie przeczytać).

Przygotuj słoną zalewę: 1 łyżka soli na litr przegotowanej wody. Buraki obierz, opłucz i pokrój w cienkie ćwierćplasterki. Obierz czosnek ‒ przynajmniej 4 ząbki. Wkładaj buraki, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz do 3/4 wysokości słoika. Liczba buraków zależy od ich wielkości i wielkości słoja.

Całość zalej słoną wodą. Słój przykryj czystą ściereczką lub serwetką i obwiąż gumką. Pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum 5 dni. Im cieplej jest w pomieszczeniu, tym szybciej zakwas będzie gotowy. Po 2‒3 dniach zauważysz malutkie bąbelki w słoiku ‒ zaczęło się! Możesz przemieszać buraki czystą łyżką. Piana na wierzchu jest wynikiem naturalnego procesu, nie powinna niepokoić. Jeśli jednak zauważysz pleśń, to całość niestety będzie trzeba wylać.

Po 5 dniach płyn powinien mieć mocno bordowy, głęboki kolor, przejrzysty i klarowny. Gotowy płyn przelej do czystego naczynia, zamknij i trzymaj w lodówce. Pij codziennie tyle, na ile masz ochotę.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Zdrowa Chemia (@chemiazdrowa)

Zdrowa Chemia

„Zdrowa chemia” to profil na Instagramie prowadzony przez chemiczkę i doktorantkę na wydziale chemii Sylwia Bogdan. Jak sama o sobie pisze, obala czarny PR na temat chemii. W jej postach znajdziemy między innymi przepisy, informacje o naturalnych suplementach diety czy olejkach. Jej profil na Instagramie obserwuje już ponad 8 tys. osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Burak – legalny dopalacz. Dlaczego osoby aktywne fizycznie powinny wprowadzić go do diety?

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Burak

Dlaczego warto jeść buraki? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska z portalu Czytamy Etykiety

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Zakwas z buraków ‒ pij na zdrowie!

Ciasto czekoladowe z buraka

Czekoladowe ciasto z burakami. Słodkie, ale bardzo zdrowe

Roladki bakłażanowe

Przepis na fit roladki bakłażanowe

burak

Nie wiesz co zrobić z burakiem? Zrób z niego burgera!

Kisiel z burakiem i rabarbarem

Kisiel z buraka i rabarbaru. Wypróbuj przepis na bogaty i wartościowy posiłek

Dopadł cię energetyczny zjazd? Poznaj 6 produktów, z którymi wygrasz ze zmęczeniem

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj przepisy na zdrowe dania z buraka

Szpinakowa sałatka z pomarańczą

Pomarańcza ze szpinakiem? Zobacz przepis na sałatkę o tak nietypowym składzie

Top 5 produktów dla aktywnych

Chcesz poprawić wydolność fizyczną? Oto kilka naturalnych wspomagaczy

Trzy kolory purée

3 pomysły na jesienne puree z warzyw. Pyszne i kolorowe!

Zaskakująca właściwość soku z buraka

Trzy kolory chłodnika

Trzy kolory chłodnika

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu