Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?
„Zakwas z buraka jest idealnym probiotykiem. Powstaje on w procesie fermentacji, za którą odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego” – pisze chemiczka Sylwia Bogdan, autorka profilu „Zdrowa Chemia” na Instagramie. Jakie korzyści płyną z jego regularnego spożywania?
Zakwas z buraka
Zakwas z buraka jest nieocenionym źródłem witaminy C oraz tych z grupy B. Znajdziemy w nim również łatwo przyswajalny kwas foliowy, magnez, potas, wapń i żelazo. Zawarte w zakwasie kwas mlekowy oraz błonnik działają korzystnie na trawienie. Pobudzają pracę jelit, odtruwają i oczyszczają organizm z toksyn. W zakwasie znajduje się też czosnek, czyli naturalny antybiotyk.
Jakie są zalety picia zakwasu z buraka?
Według Sylwii Bogdan, autorki profilu „Zdrowa Chemia” na Instagramie, zakwas z buraka:
- pozytywnie wpływa na kondycję skóry i pozbycie się wyprysków,
- sprawia, że będziesz mieć więcej energii każdego dnia,
- wzmacnia twoją odporność,
- poprawia twój metabolizm.
„Ciekawostka dotycząca soku (nie zakwasu!) z buraków. W burakach występują azotany, które są wykorzystywane w charakterze legalnego dopingu, czyli zwiększają zdolność wysiłkową sportowców (0,5 l soku pijemy 2-3 h przed wysiłkiem)” – pisze chemiczka.
Przygotuj swój zakwas z buraka!
Będziesz potrzebować:
- dużego słoika (umyj go dokładnie i zalej wrzątkiem),
- buraków (jeśli masz taką możliwość, wybierz te bio, od zaufanego rolnika lub od babci z ogródka)
- czosnku (unikaj chińskiego, wybieraj polski, pachnący, świeży),
- liści laurowych, ziela angielskiego, całych ziarnek pieprzu, soli morskiej (sprawdź na opakowaniu, czy producent nie dodał do niej czegoś, czego nazwy nie jesteś nawet w stanie przeczytać).
Przygotuj słoną zalewę: 1 łyżka soli na litr przegotowanej wody. Buraki obierz, opłucz i pokrój w cienkie ćwierćplasterki. Obierz czosnek ‒ przynajmniej 4 ząbki. Wkładaj buraki, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz do 3/4 wysokości słoika. Liczba buraków zależy od ich wielkości i wielkości słoja.
Całość zalej słoną wodą. Słój przykryj czystą ściereczką lub serwetką i obwiąż gumką. Pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum 5 dni. Im cieplej jest w pomieszczeniu, tym szybciej zakwas będzie gotowy. Po 2‒3 dniach zauważysz malutkie bąbelki w słoiku ‒ zaczęło się! Możesz przemieszać buraki czystą łyżką. Piana na wierzchu jest wynikiem naturalnego procesu, nie powinna niepokoić. Jeśli jednak zauważysz pleśń, to całość niestety będzie trzeba wylać.
Po 5 dniach płyn powinien mieć mocno bordowy, głęboki kolor, przejrzysty i klarowny. Gotowy płyn przelej do czystego naczynia, zamknij i trzymaj w lodówce. Pij codziennie tyle, na ile masz ochotę.
RozwińZdrowa Chemia – edukacyjny profil Sylwii Bogdan
„Zdrowa chemia” to profil na Instagramie prowadzony przez chemiczkę i doktorantkę na wydziale chemii Sylwia Bogdan. Jak sama o sobie pisze, obala czarny PR na temat chemii. W jej postach znajdziemy między innymi przepisy, informacje o naturalnych suplementach diety czy olejkach. Jej profil na Instagramie obserwuje już ponad 34,6 tys. osób.
Zobacz także
„Gorączka jest korzystna, pomaga zwalczać infekcje” – pisze lek. Dawid Ciemięga. Co dzieje się w organizmie przy podwyższonej temperaturze?
„Bez światła nasz mózg przestaje normalnie funkcjonować”. O tym, jak odróżnić chandrę od depresji sezonowej, mówi psychiatrka Anna Antosik-Wójcińska
„Zdarza się, że coś ucieknie ze słoika”. O bardziej i mniej tradycyjnych kiszonkach opowiadają Kaja Nowakowska i Małgorzata Ruszkowska, czyli duet Mead Ladies
Polecamy
Sok z kiszonych buraków ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz
Internet zwariował na punkcie Barbie pasty! Zastosuj kilka trików, aby stworzyć zdrowy i smaczny posiłek
Pieczone buraki – najlepsze przepisy na dania z tym warzywem
Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach
się ten artykuł?