Przejdź do treści

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego
Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

„Kiszonki są spoko, ale raczej z nimi nie przesadzaj!” – piszą na swoim profilu na Intagramie żywieniowcy z profilu „Dietetyka #NieNaŻarty”. Eksperci wyjaśniają, dlaczego niektórzy na kiszonki powinni uważać, czy rzeczywiście wpływają one na mikrobiotę jelitową i które kiszonki będą najlepszym wyborem.

Kiszonki na zdrowie!

Żywność fermentowana jest coraz bardziej popularna. Jak piszą w swoim ostatnim poście eksperci z profilu „Dietetyka #NieNaŻarty”, dietetycy i pacjenci zachwycają się korzyściami płynącymi ze spożycia zarówno polskich, jak i azjatyckich kiszonek, takich jak:

  • jogurt,
  • kefir,
  • miso,
  • natto,
  • tempeh,
  • niepasteryzowane kiszone warzywa,
  • kimchi,
  • kombucha.

Dlaczego kiszonki coraz bardziej zyskują na popularności? Powodów jest kilka. Jak czytamy w poście żywieniowców, przykładowo jedzenie kefiru może wspomagać terapię eradykacji (czyli leczenia zakażenia) Helicobacter pylori, bakterii niszczącej żołądek. Chleb na zakwasie z kolei zawiera mniej kwasu fitynowego, co zwiększa wchłanianie pierwiastków, takich jak np. żelazo.

Co więcej, jak piszą eksperci, proces fermentacji pieczywa może zmniejszyć zawartość fruktanów, czyli jednego z węglowodanów łatwo fermentujących w jelitach. Dzięki temu chleb na zakwasie może być lepiej tolerowany przez osoby z jelitem drażliwym (IBS).

Jednak czy rzeczywiście kiszonki mają pozytywny wpływ na mikrobiotę jelitową? Niekoniecznie. Tak jest na przykład w przypadku chętnie kupowanego chleba na zakwasie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Moje pierwsze kimchi

Co za dużo, to nie zdrowo

„Co prawda w starterze (zakwasie) chleba znajdują się bakterie kwasu mlekowego oraz drożdże, jednak jedzenie takiego pieczywka przez tydzień nie wpłynęło w żaden sposób na mikrobiotę. Nie jest to wielkim zaskoczeniem, biorąc pod uwagę, że w końcowym produkcie nie występują żywe bakterie ze względu na wypiek chleba” – piszą specjaliści.

Jak się okazuje, kiszonki nie zawsze będą najlepszym wyborem dla osób z problemami jelitowymi. W innym, przytoczonym przez ekspertów, badaniu osobom chorującym na zespół jelita drażliwego serwowano przez 6 tygodni 75 g kapusty kiszonej. Skutek? Jedzenie kapusty nie zmniejszyło objawów IBS, ani nie zmieniło mikrobioty jelitowej.

„Żeby było ciekawiej, w jednym z badań zaobserwowano związek pomiędzy nowotworem krtani a wysokim spożyciem kapusty kiszonej, prawdopodobnie ze względu na dużą zawartość soli w niej zawartej” – wskazują żywieniowcy. „I tu leży pies pogrzebany. O ile jogurt, kefir czy kombucha to super opcja, o tyle kapusta czy ogórki kiszone zawierają bardzo dużo soli. U większości pacjentów stawiamy na jogurt i kefir, a kiszonki pojawiają się 1-2 razy w tygodniu” – dodają.

„Dietetyka #NieNaŻarty”

„Dietetyka #NieNaŻarty” to profil prowadzony przez grupę żywieniowców, dla których edukowanie na temat właściwego odżywiania się to pasja i sposób na życie.

„Każdy z nas ukończył specjalistyczne studia, przez co zdajemy sobie sprawę jak szkodliwe mogą być niektóre internetowe zalecenia. Współpracujemy zarówno z zawodnikami rangi międzynarodowej, ambitnymi amatorami jak i osobami z wszelakimi jednostkami chorobowymi” – piszą o sobie na stronie.

Jak podkreślają, paradoksalnie ich praca polega na tłumaczeniu, że 100 proc. albo nic nie jest mądrym hasłem, a zjedzenie jednego batonika nie musi oznaczać porażki w walce o lepsze jutro. Dietetycy są też aktywni w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie śledzi ponad 126 tys. osób. Przekazują na nim w przystępny sposób wiedzę na temat prawidłowego odżywiania i układania diety.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Metoda 5R pomoże na problemy z jelitami / istock

Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit – dziś, w tydzień, w miesiąc, na zawsze?

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Zalety kiszonek / istock

12 zalet kiszonek. Dietetyczki przedstawiają ich dobroczynne właściwości

Witamina E a płodność - jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Witamina E a płodność – jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

Jak długo trzeba brać suplementy, żeby zauważyć rezultaty?

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

"Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego" - podkreśla farmeceutka. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

„Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego” – podkreśla Zofia Winczewska. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Pizza

To bakterie decydują o tym, co jesz? Dowiedz się, jak przejąć kontrolę nad jadłospisem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Cholesterol w jajkach / istock

10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

×